Velikost bloku v XFS při instalaci RHEL a CentOS

Velikost bloku v XFS při instalaci RHEL a CentOS
« kdy: 05. 06. 2019, 09:09:32 »
Dá se prosím při instalaci zvolit při formátování xfs na root partition velikost bloku 2048? Ať jsem zkoušel grafickou či textovou tak jsem to tam nenašel. Nepomohlo ani předpřipravit si disk na vedlejší konzoli a vrátit se do instalátoru, vždy mi to instalátor přemlaskl.
Google mlčí.
Zatím to obcházím kickstartem, ale to se nedá vždy a všude použít.
Díky za případné nasměrování.
« Poslední změna: 05. 06. 2019, 09:33:51 od Petr Krčmář »

Kit

• 861
    • Zobrazit profil
Re:Velikost bloku v XFS při instalaci RHEL a CentOS
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2019, 10:23:49 »
Velikost bloku XFS musí být rovna velikosti stránky paměti. U architektury PC tedy 4096 B.

« Odpověď #2 kdy: 05. 06. 2019, 12:07:24 »
Velikost bloku XFS musí být rovna velikosti stránky paměti. U architektury PC tedy 4096 B.

Stejná nebo menší.

« Odpověď #3 kdy: 05. 06. 2019, 17:26:55 »
viz. man mkfs.xfs:

-b block_size_options
    This option specifies the fundamental block size of the filesystem. The valid block_size_options are: log=value or size=value and only one can be supplied. The block size is specified either as a base two logarithm value with log=, or in bytes with size=. The default value is 4096 bytes (4 KiB), the minimum is 512, and the maximum is 65536 (64 KiB).
    To specify any options on the command line in units of filesystem blocks, this option must be specified first so that the filesystem block size is applied consistently to all options.
    Although mkfs.xfs will accept any of these values and create a valid filesystem, XFS on Linux can only mount filesystems with pagesize or smaller blocks.

« Odpověď #4 kdy: 06. 06. 2019, 12:27:07 »
viz. man mkfs.xfs:
Jak to udělat mimo instalátor samozřejmě vím, řeším úlohu, jak to skloubit s intalátorem.

« Odpověď #5 kdy: 06. 06. 2019, 12:35:09 »
Mohu se zeptat na motivaci? (nekritizuji, vazne mne zajima, proc se nekdo pousti do takoveho laborovani mimo datove partitions)

« Odpověď #6 kdy: 06. 06. 2019, 15:02:30 »
Mohu se zeptat na motivaci?
Mám stroje se slackware, kde to je to léta využíváno pro dočasné ukládaní velkého množství velmi malých souborů. Tam s tímto nastavením není při instalaci problém.
Zkouším testovací migraci strojů ze slackware směrem k RHEL / CentOS, ale tahle banální nemohoucnost instalároru to dost komplikuje. Ano můžu to řešit extra diskem ten si rozdělit zformátovat připojit do systému dle potřeby nebo to vyřešit kickstartem, ale to jsou workaroundy. Chtěl bych toho docílit i při ruční instalaci systému.