Oprava dual bootu

Zde88

Oprava dual bootu
« kdy: 03. 11. 2018, 21:56:34 »
Ahoj,
potřeboval bych opravit bootovací menu při startu.
Doteď mi to fungovalo, dokud jsem nepřeinstaloval Fedoru Manjarem O:-)
Bootovací menu mi stále nabízí Fedoru a Windows, přitom už na disku Fedora není.

BTW v BIOSu vidím i předešlé OS, kterém jsem měl chvíli naistalované (Ubuntu, Debian...).

Poradí mi někdo, jak opravit dual boot a udělat v tom pořádek?

Díky

Livan

Re:Oprava dual bootu
« Odpověď #1 kdy: 04. 11. 2018, 11:31:08 »
Skús použiť grub customizer pre windows. Nemám s tým skúsenosť, mám skúsenosť iba s grub customizerom pre linux ale mám za to, že by ten windowsácky mohol v tvojom prípade fungovať.

« Odpověď #2 kdy: 04. 11. 2018, 15:25:17 »
Je-li v boot menu vice polozek i od systemu, ktere uz nejsou nainstalovane, je to na 99 % UEFI instalace.
V Linuxu pak po spusteni prikazu `efibootmgr` budou videt vsechny polozky z boot menu, spolu se svym cislem.

Maze se to pomoci prikazu `efibootmgr -B -b CISLO`

vizte tez https://linux.die.net/man/8/efibootmgr

Zde88

« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2018, 15:51:04 »
Skús použiť grub customizer pre windows. Nemám s tým skúsenosť, mám skúsenosť iba s grub customizerom pre linux ale mám za to, že by ten windowsácky mohol v tvojom prípade fungovať.

Zkusil jsem Grub2Win, ale nepomohlo.

Zde88

« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2018, 15:54:39 »
Je-li v boot menu vice polozek i od systemu, ktere uz nejsou nainstalovane, je to na 99 % UEFI instalace.
V Linuxu pak po spusteni prikazu `efibootmgr` budou videt vsechny polozky z boot menu, spolu se svym cislem.

Maze se to pomoci prikazu `efibootmgr -B -b CISLO`

vizte tez https://linux.die.net/man/8/efibootmgr

Když zadám příkaz "efibootmgr", tak vrací hlášku EFI variables are not supported on this system.

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 11. 2018, 16:00:28 »
Když zadám příkaz "efibootmgr", tak vrací hlášku EFI variables are not supported on this system.
coz znamena ze to aktualne nastartovane neni pres UEFI, ale pres LegacyBOOT...
kazdopadne jak psal "Radek Zajíc", pokud v BIOSu vidis predchozi systemu je to na 100% ze jsi pretim mel UEFI instalace, protoze ty jedine davaji do BootMenu/BootOrder nazvy OS z EFI binarky/nastaveni...

Zde88

« Odpověď #6 kdy: 04. 11. 2018, 16:38:55 »
coz znamena ze to aktualne nastartovane neni pres UEFI, ale pres LegacyBOOT...
kazdopadne jak psal "Radek Zajíc", pokud v BIOSu vidis predchozi systemu je to na 100% ze jsi pretim mel UEFI instalace, protoze ty jedine davaji do BootMenu/BootOrder nazvy OS z EFI binarky/nastaveni...

Pro info doplním, že i do Win10 i do Manjaro18 se dostanu přes "boot menu" BIOSu (?), chtěl bych to dostat do stavu, kdy mi nějaký boot loader (např. GRUB) nabídne start do Win nebo Linuxu, popř. po 5-10 s nastartuje v jednom z nich.
Přikládám snímek z GParted, jestli pomůže:

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 11. 2018, 17:06:28 »
Pro info doplním, že i do Win10 i do Manjaro18 se dostanu přes "boot menu" BIOSu (?), chtěl bych to dostat do stavu, kdy mi nějaký boot loader (např. GRUB) nabídne start do Win nebo Linuxu, popř. po 5-10 s nastartuje v jednom z nich.
nejspis stale lze pridat Manharo18 do Win10 BCD zavadece, ale ja bych sel cestou pouziti GRUB2 z Manjara, v pripade UEFI uz se neinstaluje misto Win zavadece do MBR jako to bylo pred UEFI pri LegacyBoot, ale prida se dalsi EFI binarka do EFI oddilu kterou si vyberes jako prioritni pro boot...

preinstalaci Grubu mas tady: https://wiki.manjaro.org/index.php/Restore_the_GRUB_Bootloader#For_UEFI_Systems
bod 3 je pripojeni tveho stavajici EFI oddilu na misto kam GRUB v rezimu EFI nahrava svuj EFI zavadec, dle screenshotu to mas sda2
pokud bod 4 zarve ze nemas x86_64-efi target, tak (nevim jak to Manjaro ma) nejspis nemas nainstalovanej balicek grub-efi ale jen grub-pc (coz je jen pro LegacyBios)

edit: jeste je tam koukam poznamka, jak ti to rvalo "EFI variables are not supported on this system.", tak mozna si nemel zaveden jadernej modul:
Kód: [Vybrat]
sudo modprobe efivarfsradek "mount -t efivarfs efivarfs /sys/firmware/efi/efivars" ASI muzes preskocit, protoze to by SNAD bylo jen kdyz bys preinstalovaval GRUB v chroot (tzn. nestartoval by ti system z disku, ale pouzil bys LiveCD/USB a pripojoval oddily na disku vcetne sys, proc, dev pro chroot, coz v nabehlem systemu kterej mas na disku neresis)
« Poslední změna: 04. 11. 2018, 17:10:03 od k3dAR »

zu1234

« Odpověď #8 kdy: 05. 11. 2018, 09:56:22 »
Zkusil jste boot-repair-disk distribuci?