Ubiquiti er-x vs Mikrotik RB750Gr

Martin

Re:MIKROTIK hEX S
« Odpověď #15 kdy: 07. 06. 2018, 12:23:01 »
Dobrý den, tak nakonec byly vráceny peníze. Obratem jsem se podíval na firmu i4wifi.cz a našel jsem zajímavou novinku a to MIKROTIK hEX S (produktové označení RB760iGS )

Líbí se mi že to má už port připravený na optiku kdyby se zadařilo v budoucnu tohle připojení sem natáhnout. Čemu nerozumím je: "1.25Gbit/s SFP cage"

To znamená že:
a) maximální rychlost Upload i Download dohromady tj. maximální 600/600 Mbit symetricky?
nebo
b) maximální rychlost zvlášť tj. 1250/1250Mbit symetricky? (to první se mi zdá pravděpodobnější)

Předpokládám že to půjde nastavit aby to běželo jakou router bez používání SFP portu. Ostatní vlastnosti se zdají shodné s 750Gr3

Děkuji

Odkaz: https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoardy/S-krytem-a-do-racku/Ethernetove-bez-wi-fi/hEX-S-256-MB-RAM-Dual-Core-880-MHz-5x-Gigabit-LAN-USB-MicroSD-SFP-L4.html

Rhinox

Re:Ubiquiti er-x vs Mikrotik RB750Gr
« Odpověď #16 kdy: 07. 06. 2018, 13:57:33 »
Uprimne receno pochybuju, ze tahle krabice dokaze routovat 450Mbps pres IPsec...

Martin

Re:Ubiquiti er-x vs Mikrotik RB750Gr
« Odpověď #17 kdy: 21. 06. 2018, 17:00:39 »
Epilog: Rozhodnul jsem se že půjdu do novinky Mikrotik RB760iGS (Hex S)
Po dlouhém čekání dorazil, já jej vyzvednul, donesl domů, rozbalil a uvařil kávu s vidinou že to do večera mám co dělat.

Čekalo mě velké překvapení jelikož v návodu bylo "Connect your local network computers to ports 2-5 set your computer IP configuration to automatic (DHCP)" což má snad každej běžnej uživatel nastaveno od koupě/instalace. A tím odpadá komplikace pro neznalé, případně snadné připojení po hard resetu.

Po přihlášení do zařízení se objeví Quick set (rychlé nastavení) s naprosto triviálním (rozuměj blbuvzdorném) nastavením.
vyberete port (SFP nebo Eth1)> Nastavíte PPPoE > Nastavíte IP (můžete si upravit rozsah)> zapnete DHCP > Udělíte heslo > aplikovat
Router automaticky nastaví firewall + ostatní porty aby se chovali jako switch
A bylo hotovo, stačilo pak přepnout comtrend do bridge a internet už fungoval.

Doba trvání nastavení cca 3 minuty (dohromady pro obě zařízení). Musím tento nový model opravdu doporučit jelikož výrobce udělal vše aby jej zjednodušil pro neznalé co chtějí kvalitní zařízení a zároveň měl opravdu široké možnosti nastavení pro znalé. Verze: RouterOS v6.41.3 (stable)
Bonus je že tmavě šedá barva vypadá velmi dobře.
U i4wifi.cz navíc za drobný příplatek 5 letá záruka.

Díky všem za rady. Stálo to za to.