Při čtení mailu se mobil připojuje přes mobilní data

Tira Nout

Zjistil jsem gigantický problém na mobilu. Pokud si otevřu  vestavěnou aplikaci email (tedy se vůbec nepřipoji nikam, mám vypnuté aktualizace mailu ty po spuštění aplikace i pravidelné dle intervalu)
a POKAŽDÉ otevřu nějaký email (ne každý, asi ten, který obsahuje nějaké vzdálené prvky a nebo mail vyžaduje potvrzení přijetí, což je teď momentální nápad, ale pochybuji, že by třeba notifikace komentářu na githubu tohle dělaly),
tak mobil pokaždé připojuje PŘES MOBILNÍ DATA (!!!) na net. Navíc po dobu mezi kliknutí otevřením mailu a "komunikací" aplikace vždy  na chviličku zamrzne, něco, jako "kdyby byl xmlhttprequest synchronní" (pokud pamětníci pamatují)
Přitom nikde v nastavením mobilu ani aplikace email, není žádné datové spojení (jak wifi, tak mobilní data) někde určeno jako výchozí nebo ve vyšší prioritě, všude mám, že se zeptat.
pak často zmiňovaná chyba /návrh aplikace Email : oproti zbytku telefonu vůbec nepracuje s Cíli připojení (což jsou sdružené připojení v kategoriích), ale napevno chce zadat definované spojení (tedy přímo definované spojení na mobilní data definované APN(název,APN, login) nebo přímo definované spojení Wifi (což je název,SSID, login) ) - může to být tím?
Traffic probíhá skrytě, bez upozornění (samozřejmě ikonka 3G signalizuje aktivní spojení - podle toho jsem to poznal)

S několika vyjímkami v speciálních případech
- Pokud se se připojím na wifi (například po otevření aplikace Email dám aktualizaci a vyberu spojení přes wifi), tak i přesto se připojuje přes mobilní data.
- Pokud je definovaný nesmyslný APN, aplikace mail, zamrzne na mnohem delší dobu (Asi 30s), asi jen kvůli internímu nejakému timeoutu.
- Pokud je mobil v režimu offline, tak se nikam napřipojuje, žádné hlášky ani chyby ani zamrznutí.

1. Jak technicky zjistit, kam se připojuje, na mobilu nic jako wireshark není a navíc pro mobilní spojení (což je problém i na windows 8 pro wireshark – tohle by mě taky zajímalo, zda je možné ve wiresharku na Win 8 sledovat komunikaci na interním  WWAN modemu)
2. jak to deaktivovat
3. co vlastně je obsahem komunikace
4. Proč zrovna traffic probíhá přes mobilní data, když v systému je nikde nemám určená jako výchozí nebo s vyšší prioritou než wifi (zkoušel jsem možnosti, kdy bylo datové ve stejném Cíli jako ostatní wifi ale i zvlášť)

Bohužel to dělá z aplikace email totálně nebezpečnou aplikaci.
Workaround je mocně bolestivý, když chci provést aktualizaci mailů, nějaký mi přijde, chci si ho přečíst a odpovědět
- příkaz přečíst//načíst/synchronizovat
-dát režim offline
-email si přečíst
-napsat odpověď
dát k odeslání
-odeslat (mobil se zeptá, zda se připojit v režimu offline)
Workaround je méně  bolestivý, když si chci přečíst již fetchovaný mail:
-přepnout offline
-přečíst mail
-přepnout online
« Poslední změna: 01. 05. 2018, 00:16:53 od Petr Krčmář »

Ravise

• 113
    • Zobrazit profil
Od člověka, kterému chodí emaily od githubu bych čekal, že dokáže napsat název a verzi OS stejně jako název a verzi mailového klienta. Klíčové slovo POMOC! v názvu vlákna už jenom zmíním...

kkt1

Od člověka, kterému chodí emaily od githubu bych čekal, že dokáže napsat název a verzi OS stejně jako název a verzi mailového klienta. Klíčové slovo POMOC! v názvu vlákna už jenom zmíním...
Treba je ve stresu z toho jak ho sledujou NSA/FBI/KGB/CIA/MI5/MI6/Men in Black... Nebo mu v servisu mobilu dali do mobilu HW keylogger ktery odesila prubezne data pri cteni mailu...

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
Treba je ve stresu z toho jak ho sledujou NSA/FBI/KGB/CIA/MI5/MI6/Men in Black... Nebo mu v servisu mobilu dali do mobilu HW keylogger ktery odesila prubezne data pri cteni mailu...
srandičky? trapácké!
---
mě osobně podobné věci pěkně rozčilují, protože jsem jsem si všiml i na svém tarifu mi podivně rychle miznou data, nebudu se teď pitvat v detailech jak jsem na to přišel, ale i v případě aktivní wifi se spouštějí mobilní data a něco tama proteče. Proč mě to vadí? protože to musím kFix platit!
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

kkt1

srandičky? trapácké!
---
mě osobně podobné věci pěkně rozčilují, protože jsem jsem si všiml i na svém tarifu mi podivně rychle miznou data, nebudu se teď pitvat v detailech jak jsem na to přišel, ale i v případě aktivní wifi se spouštějí mobilní data a něco tama proteče. Proč mě to vadí? protože to musím kFix platit!
Jednou z vlastnosti Androidu je moznost mit zapnute data trvale i v pripade pripojeni k wifi. Pry se to pouziva hlavne u pripojovani k WiFi nebo potizemi s WiFi aby byl uzivatelsky zazitek dokonaly. Pry to staci vypnout a data nepotecou. U iOS se podobne potize ve vetsi/mensi mire vyskytuji taky (u me kombinace usb pripojeni v aute, wifi a apple music). U WM netusim.

Sunka

Re:Při čtení mailu se mobil připojuje přes mobilní data
« Odpověď #5 kdy: 02. 05. 2018, 09:56:33 »
Macik si koupil androida. O chvili tady bude plac, ze email zere o watt vic na yahoo nez na gmailu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Jednou z vlastnosti Androidu je moznost mit zapnute data trvale i v pripade pripojeni k wifi. Pry se to pouziva hlavne u pripojovani k WiFi nebo potizemi s WiFi aby byl uzivatelsky zazitek dokonaly. Pry to staci vypnout a data nepotecou.

Hm, opravdu dokonale, presne proto clovek prece ma wifi. Kde se to jako ma vypnout?

nobody(ten pravej)

Hm, opravdu dokonale, presne proto clovek prece ma wifi. Kde se to jako ma vypnout?
"kupodivu" v Nastaveni... Site... VyuzitiDat/MobilniData(Android7) nebo PrenesenaData/MobilniDatovePrenosy(Android8)...

jouda

Re:Při čtení mailu se mobil připojuje přes mobilní data
« Odpověď #8 kdy: 02. 05. 2018, 19:56:52 »
Ehm, a co před psaním dotazu zkusit:
- zapnout mobil bez SIM / nezadat PIN
- zapnout WiFinu
- spustit mail program
- tcpdumpnout to takhle?
99% otázek na téma paranoia vs miskonfigurace se takhle vyřeší v pohodě.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
"kupodivu" v Nastaveni... Site... VyuzitiDat/MobilniData(Android7) nebo PrenesenaData/MobilniDatovePrenosy(Android8)...

Me by pripadalo logictejsi "Pouzit mobilni data jen kdyz neni wifi" a u toho checkbox "Vzdy potvrdit pouziti mobilnich dat za zkurveny tarif s FUP".

MasoxCZ

Me by pripadalo logictejsi "Pouzit mobilni data jen kdyz neni wifi" a u toho checkbox "Vzdy potvrdit pouziti mobilnich dat za zkurveny tarif s FUP".

To sice jo, ale to ti neřeší problém, když si mobil připojíš k wifině NEvedoucí na internet. Oreo na to má fajfku "pokud wifi nemá internet, použít mobilní data".