Zjistil jsem gigantický problém na mobilu. Pokud si otevřu vestavěnou aplikaci email (tedy se vůbec nepřipoji nikam, mám vypnuté aktualizace mailu ty po spuštění aplikace i pravidelné dle intervalu)
a POKAŽDÉ otevřu nějaký email (ne každý, asi ten, který obsahuje nějaké vzdálené prvky a nebo mail vyžaduje potvrzení přijetí, což je teď momentální nápad, ale pochybuji, že by třeba notifikace komentářu na githubu tohle dělaly),
tak mobil pokaždé připojuje PŘES MOBILNÍ DATA (!!!) na net. Navíc po dobu mezi kliknutí otevřením mailu a "komunikací" aplikace vždy na chviličku zamrzne, něco, jako "kdyby byl xmlhttprequest synchronní" (pokud pamětníci pamatují)
Přitom nikde v nastavením mobilu ani aplikace email, není žádné datové spojení (jak wifi, tak mobilní data) někde určeno jako výchozí nebo ve vyšší prioritě, všude mám, že se zeptat.
pak často zmiňovaná chyba /návrh aplikace Email : oproti zbytku telefonu vůbec nepracuje s Cíli připojení (což jsou sdružené připojení v kategoriích), ale napevno chce zadat definované spojení (tedy přímo definované spojení na mobilní data definované APN(název,APN, login) nebo přímo definované spojení Wifi (což je název,SSID, login) ) - může to být tím?
Traffic probíhá skrytě, bez upozornění (samozřejmě ikonka 3G signalizuje aktivní spojení - podle toho jsem to poznal)
S několika vyjímkami v speciálních případech
- Pokud se se připojím na wifi (například po otevření aplikace Email dám aktualizaci a vyberu spojení přes wifi), tak i přesto se připojuje přes mobilní data.
- Pokud je definovaný nesmyslný APN, aplikace mail, zamrzne na mnohem delší dobu (Asi 30s), asi jen kvůli internímu nejakému timeoutu.
- Pokud je mobil v režimu offline, tak se nikam napřipojuje, žádné hlášky ani chyby ani zamrznutí.
1. Jak technicky zjistit, kam se připojuje, na mobilu nic jako wireshark není a navíc pro mobilní spojení (což je problém i na windows 8 pro wireshark – tohle by mě taky zajímalo, zda je možné ve wiresharku na Win 8 sledovat komunikaci na interním WWAN modemu)
2. jak to deaktivovat
3. co vlastně je obsahem komunikace
4. Proč zrovna traffic probíhá přes mobilní data, když v systému je nikde nemám určená jako výchozí nebo s vyšší prioritou než wifi (zkoušel jsem možnosti, kdy bylo datové ve stejném Cíli jako ostatní wifi ale i zvlášť)
Bohužel to dělá z aplikace email totálně nebezpečnou aplikaci.
Workaround je mocně bolestivý, když chci provést aktualizaci mailů, nějaký mi přijde, chci si ho přečíst a odpovědět
- příkaz přečíst//načíst/synchronizovat
-dát režim offline
-email si přečíst
-napsat odpověď
dát k odeslání
-odeslat (mobil se zeptá, zda se připojit v režimu offline)
Workaround je méně bolestivý, když si chci přečíst již fetchovaný mail:
-přepnout offline
-přečíst mail
-přepnout online