Jsou novější CPU náchylnější na Spectre a Meltown?

Intel tops

Zajímalo by mě, zda novější procesory (mimo těch, co to mají opravné, což pokud se nepletu jsou Keby Laky) jsou víc náchylné na chyby Spectre a Meltdown. Přikládám obrázek, kde jsou vidět zlepšení architektury, aby měly procesory vyšší výkon, vždy se slibuje zrychlení o 5-10%. (Samozřejmě trochu ke zrychlení přispějí nové instrukce ; naopak  nepočítám vliv počtu jader a údajné navyšování frekvence, v roce 2013 jsme 4GHz už v noteboocích také měli). Je vidět, že se tam zvyšují různá čísla, která podle mě souvisí s frontou instrukcí a množstvím spekulace....

Tak mě zajímá, jestli čím více je novější architektura , zda jsou CPU v nějakém ohledu více náchylnější na dané chyby Spectre a meltdown (například procento chybovosti nebo rychlost vytěžování pamětí, viděl jsem nějaké demo, jak je v jednom shellu skript ,který ukazuje měnící se "zjevující" se obrázek, který byl dolován z jiného nepřístupného procesu).
Jak by dopadlo srovnání  např s Pentium 3, vždyť ta chyba je prý  15 let stará přinejmenším.
« Poslední změna: 29. 03. 2018, 09:01:53 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Jsou novější CPU náchylnější na Spectre a Meltown?
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2018, 13:07:00 »
Na Meltdown jsou podle mě náchylné všechny stejně (délka pipeline/jak moc dopředu to spekuluje tě nezajímá jakmile se podaří vyspekulovat nahrání virtuální adresy), na Spectre budou novější náchylnější.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29. 03. 2018, 16:35:00 »
mimo těch, co to mají opravné, což pokud se nepletu jsou Keby Laky

AFAIK opravené budou až Ice Lake, nejdříve koncem tohoto roku. Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake opravu nemají a mít nebudou.

m

« Odpověď #3 kdy: 30. 03. 2018, 00:17:39 »
mimo těch, co to mají opravné, což pokud se nepletu jsou Keby Laky

AFAIK opravené budou až Ice Lake, nejdříve koncem tohoto roku. Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake opravu nemají a mít nebudou.

AFAIK to tvrdi intel ale ve skutecnosti Meltdown se da v HW celkem jednoduse opravit , Spectre .. horko tezko, rozhodne ne behem pristich 2 let ( maximalne natvrdo v microkodu nahodi neco podobneho IRBS.. )