Xubuntu - částěčně chybějící čeština po instalaci

Ahoj,

nainstaloval jsem Xubuntu 16.04 v češtině. Česky systém je, ale překlady nejsou kompletní. Například určité věci v Nastavení jsou anglicky nebo taky LightDM přihlášení. Tam je například česky hláška o špatném heslem ale "guest" přihlášení je uvedeno jako "Guest session".

Řeším hlavně to přihlašování, jde o PC pro větší počet lidí a některé by mohla angličtina zmást. Díval jsem se na Launchpad a pokud tomu dobře rozumím, tak třeba LightDM by mělo být kompletně přeložené.

díky

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Xubuntu - částěčně chybějící čeština po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 28. 12. 2017, 22:23:25 »
Podivejte se, jestli mate nejak nastavene systemwide locales. To je trochu bordel, protoze to by mohlo byt v /etc/environment, mozna v /etc/default/locale, /etc/profile, ale podle posledni mody snad v /etc/profile.d, kde by mel byt skript, ktery to nastavi a pokud neni, tak si ho vytvorte.

Pokud mate pomichane jazyky i pod uzivatelem, tak se podivejte, jake ma locales (prikaz locale).

« Odpověď #2 kdy: 28. 12. 2017, 22:56:20 »
Podivejte se, jestli mate nejak nastavene systemwide locales. To je trochu bordel, protoze to by mohlo byt v /etc/environment, mozna v /etc/default/locale, /etc/profile, ale podle posledni mody snad v /etc/profile.d, kde by mel byt skript, ktery to nastavi a pokud neni, tak si ho vytvorte.

Pokud mate pomichane jazyky i pod uzivatelem, tak se podivejte, jake ma locales (prikaz locale).
Nehledě k tomu, že v lokalizacích je opravdu bordel.
To není nic proti ničemu, ale už jsem narazil na něco z poloviny czech a z poloviny jinak.
Přiznávám, nic jsem nereportoval, mea culpa.

A zrovna u xubuntu, což je distribuce jen pro 'fajnšmekry', bych na plnou lokalizaci nesázel...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 28. 12. 2017, 23:03:48 »
[...]Česky systém je, ale překlady nejsou kompletní[...]
Řeším hlavně to přihlašování, jde o PC pro větší počet lidí a některé by mohla angličtina zmást. Díval jsem se na Launchpad a pokud tomu dobře rozumím, tak třeba LightDM by mělo být kompletně přeložené.
obavam se ze preklady nekde opravdu kompletni nejsou + pri pridani KDE aplikaci je potreba pridat i KDE lokalizace (nejsem si jist jestli se nahodou nepridava pak sama)...

kdyz se divas na Launchpad, je POTREBA se prepnout na vetev pro Xenial (=16.04), protoze pokud se neprepnes vidis vyvojovou vetev kde muzou byt videt preklady co se pridavali do 17.04, 17.10, nebo jsou pripravovane pro 18.04...
casto lze vzit preklad z vyvojove vetve a nahradit naprasaka soubor v nainstalovanem systemu, problem je ten ze jakmile dojde k aktualizace daneho balicku, tak se tebou nahrazenej soubor muze prepsat tim z balicku (opet si nejsem 100% jistej, je mozne ze tim ze je soubor zmenenej tak z balicku by se nepouzil??)

« Odpověď #4 kdy: 29. 12. 2017, 00:30:46 »
casto lze vzit preklad z vyvojove vetve a nahradit naprasaka soubor v nainstalovanem systemu

tohle mě inspirovalo a funguje to, postup následující:

1) až později jsem zjistil že u toho přihlašování nejde přímo o lightdm balíček, ale "LightDM GTK+ Greeter", takže odtud jsem stáhnul jeho soubor .mo s překladem: https://goo.gl/Y3s1xK

2) překlad toho greeteru je v /usr/share/locale/cs/LC_MESSAGES/lightdm-gtk-greeter.mo 

3) stažený soubor jsem přejmenoval na lightdm-gtk-greeter.mo a původní jsem nahradil

4) hotovo

musím říct, že je škoda že v LTS verzi je nepřeložená zrovna pro běžné franty důležitá přihlašovací obrazovka, musí to na zájemce o Linux působit dost blbě

všem díky za pomoc

ritny_otvor

« Odpověď #5 kdy: 29. 12. 2017, 00:50:57 »
Niekedy po inštalácií systému/ programov treba ísť do Nastavenia > Jazyková podpora. Vyhodí to samo okno, že nie všetko je stiahnuté.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 29. 12. 2017, 01:02:33 »
tohle mě inspirovalo a funguje to, postup následující:
[...]
musím říct, že je škoda že v LTS verzi je nepřeložená zrovna pro běžné franty důležitá přihlašovací obrazovka, musí to na zájemce o Linux působit dost blbě
jj, presne tak to obcas delam (nekdy jen stahnu novej preklad, nekdy na launchpadu doplnuju/opravuju cs lokalizaci neceho a pak si stahnu soubor, nebo si vemu ten svuj prelozenej kdyz to delam lokalne v POEdit (tam ale neni narozdil od launchpadu naseptavac, kterej umoznuje udrzet preklad v nejakem zabehlem duchu co to napovi z prelozenejch jinejch balicku)

skoda to je, bylo by dobre, kdyby alespon pro LTS se v ramci aktualizaci dostavali opravene lokalizacni souboru, ale co sem pozoroval, prichazi to proste az s dalsim novym vydanim, pritom kdyz jde o doplneni/opraveni prekladu stringu co jiz JSOU v stavajicim (tedy ne pridani novych prekladu u novych polozek, nebo polozek co sice v GUI jsou ale diky nedopatreni nebyli pri vydani prelozitelne(mysleno ze zdrojak nepocital s prelozenim)) tak by to NEmohlo nic naborit... (coz je logickej duvod proc se nepovysujou normalne verze balicku od zmrazeni pred vydanim distra(krome vyjimek jako firefox nebo chrome(ium)...

Niekedy po inštalácií systému/ programov treba ísť do Nastavenia > Jazyková podpora. Vyhodí to samo okno, že nie všetko je stiahnuté.
to bylo driv (ze chybel nejakej cs balicek), v 16.04 (alespon v Xubuntu) to v jazykove podpore sice oznami ze neni vse, ale doinstalovava to jen nejake en balicky, tusim slovniky...