Offline blog generator

ondatra2

Offline blog generator
« kdy: 18. 12. 2017, 16:12:45 »
Ahoj,
sháním tipy na dobrou aplikaci pro statickou tvorbu jednoduchého blogu offline.
Požadavky:
- jednoduchá tvorba rich text příspěvků, řazení do kategorií,
- automaticky úvodní stránka s nejnovějšími příspěvky a kategoriemi,
- nechci na serveru provozovat CMS, takže výstup by mělo být plain HTML,
- rozumné šablony, abych nemusel psát CSS sám,
- radši GUI než shell
- netrvám nutně na Linuxu,
- free

Poradíte někdo něco? Díky předem!

.

Re:Offline blog generator
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2017, 16:42:16 »
Nejoblíbenější jsou Jekyll, Hugo a Hexo. Já bych použil Huga.

« Odpověď #2 kdy: 19. 12. 2017, 04:06:12 »
Kolega pred par dny uvolnil offline blog generator - https://github.com/TeskaLabs/ArrayBelle
Pouzivame to uz pres dva roky, potom, co vyse uvedene SW nezabraly.

https://www.teskalabs.com/blog/ - tohle na tom bezi.

.

« Odpověď #3 kdy: 19. 12. 2017, 09:54:23 »
Rozumím tomu, že reklama je potřebná, koukal jsem taky na uvedený web a nevypadá špatně, ale mohl byste blíže specifikovat, co myslíte tím nezabraly? Ono totiž na offline generátorech není moc co vymýšlet, jeden jako druhý. Mnohem důležitější je nabídka templatů nebo rozšiřujících modulů okolo. Jinak váš příspěvek vypadá jen jako plácnutí do vody.

fgujfgjhrtzerzhrtitzd

« Odpověď #4 kdy: 19. 12. 2017, 10:51:49 »
Mozno pomoze toto: https://www.kulman.sk/sk/content/navrat-statickeho-webu/

Ale ako pozeram, tak su tam spominane veci, co sa radia aj tuto.

pb

« Odpověď #5 kdy: 19. 12. 2017, 11:11:24 »
Já používám getlektor.com. Dřív jsem používal nikolu (getnikola.com), ale narazil jsem na to, že v tom bylo strašně složitý něco udělat. Je to prostě boj mezi: Co nejvíc dokonalých funkcích, a Ještě se v tom přece jenom dokážeme nějak vyznat a čtení dokumentace nám nezabere půl roku, a když se k tomu po dvou letech vrátíme, tak na tom dokážeme snadno něco změnit.

« Odpověď #6 kdy: 19. 12. 2017, 12:59:40 »
Rozumím tomu, že reklama je potřebná, koukal jsem taky na uvedený web a nevypadá špatně, ale mohl byste blíže specifikovat, co myslíte tím nezabraly? Ono totiž na offline generátorech není moc co vymýšlet, jeden jako druhý. Mnohem důležitější je nabídka templatů nebo rozšiřujících modulů okolo. Jinak váš příspěvek vypadá jen jako plácnutí do vody.

Cele se to sebehlo tak, ze pred vice nez dvemi lety jsme se rozhodli, ze potrebujeme k nasemu staticky generovanemu webu (hyde) pridat i blog a to rovnez staticky generovany.
Pozadavky vypadaly asi takhle:

- staticky generovany blog (tzn. zadny Wordpress atd.)
- self-hosted (tzn. pobezi to na nasem serveru, budeme tomu rozumet aka Python, Bootstrap atd.)
- content musi byt v Gitu
- continuous deployment obsahu (tzn. kdyz nekdo vytvori content, ktery vlozi do gitu, tak se automaticky dostane na web)
- content se bude psat jako Markdown clanek s obrazky
- velka flexibilita (vedeli jsme, ze budeme s podobou blogu hodne cvicit, nez to trefime)

Zkouseli jsme to napasovavat na ruzne staticke generatory (pred dvema lety, svet uz muze byt jinde!) a vzdycky to nekde nebylo dobre. Problem, ktery jsme s tim meli byt ten, ze to jsou staticke generatory webu nikoliv blogu. Coz znamena, ze tvorba obsahu blogu byla prilis slozita, ve zkratce vyzadovala znalost HTML. Toto nebylo prijatelne, protoze clovicek, ktery mel blog na starosti, HTML moc nedaval. Bohuzel detaily si uz nepamatuji, ale v jednom okamziku bylo jasne, ze kdyz si na to sedneme, tak mame za den az dva jadro hotove.

Od te doby na tom blogujeme a jsme spokojeni, postupne jsme do toho pridavali dalsi funkce a pilovalo se to, aby to byl funkcni blog (testovano na lidech). Na toto tema jsem reagoval hlavne protoze se to seslo v case, na GitHub jsme to dali pred par dny. Je na tom jeste hodne prace stran opravdoveho zpristupneni lidem: dokumentace, mozna nejake pluginy, komunita. Nekde se ale zacit musi, ze.

pb

« Odpověď #7 kdy: 19. 12. 2017, 13:14:25 »
Jojo, myslím, že tohle všechno ten lektor splňuje, ale první commit má December 2015 :-)

« Odpověď #8 kdy: 19. 12. 2017, 14:11:24 »
Jojo, myslím, že tohle všechno ten lektor splňuje, ale první commit má December 2015 :-)

No jasne, jen je to CMS a nikoliv blog.
A btw - 21 March 2014 je prvni commit v nasem Gitu.

.

« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2017, 16:42:03 »
Díky za odpověď.
Možná si ještě vzpomenete, co jste zkoušeli. Jekyll má totiž první komit z roku 2008 a vzhledem k tomu, že vznikl pro Github, těžko předpokládat, že to mohlo kohokoliv, kdo se jen trochu zajímal, minout. Jinak de facto od začátku splňuje samozřejmě vše, co jste potřebovali a hledali. Ale chápu, že někdy je vhodné a lákavé vyzkoušet si to sám. Jen si nějak neumím představit, kdo by to použil místo některé z těch 3 uvedených alternativ.

P.S.: Nová vlna statického webu vznikla primárně jako blogovací platforma, takže nějak neumím zkousnout to vaše prohlášení, že to byly primárně generátory webu, ale ne blogu. :) Valná většina blogů co čtu jsou generovány staticky a nemálo z nich má počátky někde před 4-5 lety.

blb

« Odpověď #10 kdy: 19. 12. 2017, 17:44:21 »
Jekyll jsem volil pro prvni staticky generovany web, Hugo pro druhy. Pokracovat budu s Hugem. Jednoduchy blog mate hotovy za 15 min od instalace.

Middleman

« Odpověď #11 kdy: 21. 12. 2017, 07:24:23 »