Je RHEL podobnější Fedora nebo CentOS?

fernet

Je RHEL podobnější Fedora nebo CentOS?
« kdy: 14. 08. 2017, 13:38:05 »
Zdarec,
potřeboval bych nastudovat a otestovat odlišnosti Redhat Enterprise Linux 7 server oproti Ubuntu/Debianu.
Protože si licenci RHEL kupovat nebudu, nainstaloval bych si doma CentOS nebo Fedoru, ale nevím, která z těchto dvou distribucí je RHEL blíže, co se týče specifických systémových nastavení a nástrojů.
Co myslíte?
« Poslední změna: 14. 08. 2017, 20:43:34 od Petr Krčmář »

Re:Je Redhatu podobnější Fedora nebo Centos
« Odpověď #1 kdy: 14. 08. 2017, 13:39:45 »
neviem fedora sa moc ako server riesenie nepouziva. Centos omnoho viac. V principe to bude asi jedno, skor si najdi nejaku LTS verziu.

Ladislav Thon

« Odpověď #2 kdy: 14. 08. 2017, 13:49:06 »
Pokud to potřebuješ na studium, kupovat licenci si nemusíš: https://developers.redhat.com/blog/2016/03/31/no-cost-rhel-developer-subscription-now-available/

Disclaimer: jsem zaměstnancem Red Hatu.

Kozzi

« Odpověď #3 kdy: 14. 08. 2017, 13:51:35 »
Zdarec,
potřeboval bych nastudovat a otestovat odlišnosti Redhat Enterprise Linux 7 server oproti Ubuntu/Debianu.
Protože si licenci RHEL kupovat nebudu, nainstaloval bych si doma CentOS nebo Fedoru, ale nevím, která z těchto dvou distribucí je RHEL blíže, co se týče specifických systémových nastavení a nástrojů.
Co myslíte?

Centos, je to v podstate to same jak rhel az na nektere drobnosti. takze na porovnani by to melo byt uplne dostatecne

fernet

« Odpověď #4 kdy: 14. 08. 2017, 13:53:10 »
Pokud to potřebuješ na studium, kupovat licenci si nemusíš: https://developers.redhat.com/blog/2016/03/31/no-cost-rhel-developer-subscription-now-available/

Disclaimer: jsem zaměstnancem Red Hatu.

Aha :)  To řeší můj problém. Díky moc.

David1234

« Odpověď #5 kdy: 14. 08. 2017, 16:11:28 »
Platí stále to že nejvěrnějším klonem RHEL je https://www.scientificlinux.org/? Nevím proč, ale mam to nějak zafixováno... tak mě kdyžtak opravte :)

.

Re:Je RHEL podobnější Fedora nebo CentOS?
« Odpověď #6 kdy: 15. 08. 2017, 03:25:21 »
Nevěřím svým očím... Jsem opravdu na root.cz?

fernet

« Odpověď #7 kdy: 15. 08. 2017, 08:51:13 »
Nevěřím svým očím... Jsem opravdu na root.cz?

V jakém smyslu? Že se tady nerozjel obvyklý offtopic spam? :)

Adam Kalisz

« Odpověď #8 kdy: 15. 08. 2017, 10:02:24 »
CentOS, Scientific Linux a do velké míry Oracle Linux atd. jsou odvozeniny z RHEL. CentOS 7 tedy bude kompilován ze stejných zdrojáků, jako RHEL 7. Rozdíl je v infrastruktuře ke kompilaci a některých balíčcích. RHEL má třeba WHQL paravirtualizované ovladače pro Windows, zatímco ty z repozitáře Fedory - pro použití v ne RHEL distrech, jsou bez WHQL certifikace. Podobně je to s některými komponentami. Na odpovídající certifikace budete potřebovat opravdový RHEL.

Na testování i produkční provoz by ale pro převážnou většinu lidí měl být CentOS dostatečný.

Fedora je taková předzvěst toho, co nakonec bude nebo nebude v RHEL. RHEL je, pokud vím, po určitém čase stabilní odnoží Fedory s poměrně zásadními změnami a doplňky. Prostě Fedora je pro vývojáře a na úplně prvotní seznámení a testování.

JaSam

« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2017, 14:22:38 »
CentOS je takmer binarna kopia RHEL bez copyrightovych veci ktore patria RedHatu.
Fedora je cutting edge testovacie distro RedHatu kde sa testuje to, co by mohlo prist ako stable do dalsej major verzie RHEL/CentOS.

Vsetky tri distra priamo spadaju pod RedHat.