Já myslím, že tady je volba podle toho, kolik chcete uložit dat. Já jsem třeba už dlouho nepoužil CD a DVD používám jen pro videorekordér. Při kapacitě paměťových karet je BD první použitelné médium na její vypálení. Ceny nejsou nijak závratné, BD vychází na 20-30 korun dvouvrstvé potom na 60-100. Úlety typu XL jsou ale zatím někde v nebeských výšinách (momentálně >250Kč). To je teda primární záloha po zkopírování karty. Proti ní kontroluju obsah karty, než ji vymažu. Další zálohy pak dělám na externí disk(y) (stejně jako to BD minimálně dvojmo), ale narozdíl od optického média nemají tu výhodu v nepřepisovatelnosti.
Jak budou tyto disky čitelné za 20 let je těžké odhadovat. Chtělo by to nějaký plán periodické obnovy (např. po 10 letech zkopírovat data na nové médium). První CD-R, které svého času stály přes 100 korun (ty první měly ještě zlatou odraznou vrstvu), jsou navzdory svému stáří čitelná, některá novější jsou už dávno v háji.
Po léta se soustřeďovala pozornost na odraznou vrstvu, což je vidět při pohledu na stará CD, čím se výrobce vytahuje. Dneska se už ví, že tím limitujícím není odrazná vrstva (co má vydržet třeba 50 let) ale ten polykarbonátový substrát, který už po 20 letech obsahuje tolik defektů, že CD přestává být čitelné.