Jak fungují mechanismy AdBlocku?

holkio

Jak fungují mechanismy AdBlocku?
« kdy: 03. 08. 2017, 14:06:23 »
existuje nějaký druh adblocku (pro použití ,kde není možné danou věc/img filtrovat dle url,protože se měnínedá se odlišit od neškodných obrázků?), který funguje tak, že pokud mám kosmetický filtr (=vybírám css) tak aby příslušný obrázek  se vůbec nenačetl?
mám na mysli běžné do prohlížeče,adblock,ublock, také vzávislosti na browseru, každý má jiné api.
aplikuje styl display:none? stihne to ještě před načtením html, aby se obr, nenačetl?
nebo rovnou daný prvek smaže?
« Poslední změna: 03. 08. 2017, 22:15:23 od Petr Krčmář »

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
Re:jak fugují mechanismy adblocku
« Odpověď #1 kdy: 03. 08. 2017, 14:55:09 »
princip adblocku je o tom, že daný obsah se nenačte, ne že není viditelný, takže ano, zabrání načtení obrázku.

Zbytku dotazu nerozumím.

holkio

Re:Jak fungují mechanismy AdBlocku?
« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2017, 00:23:41 »
To vidím že nerozumíš. Dotaz se týká pouze pravidel deklarovaných jako CSS (známé jako element hiding, kosmetické). Bohužel jsem si ověřil, že ublock načte obrázek o přesto, že deklaruji css filtr odpovídající danému obrázku nebo jeho rodiči nebo i ##img[src="přesná url"] nebo ##img.určující_třída.
Zajímlo by mě tedy, jak bloknout přímo načtení (a nikoli jen zobrazení) obrázku, který se dá odlišit právě přes CSS (id,class nebo hiearchii) a nedá se odlišit pomocí URL. Ta prodichůdnost je v tom, že pro zabránení načtení by se měl použít url filtr, ale pomocí něj nelze "zamířit"  právě ten jeden správný obrázek (a zároveň nepozabíjet ty ostatní - false positive).

A otázka k teoretickému fungování filtru byla, zda třeba addon nejprve načte zdroják, podívá se na něj, a vrátí modifikovaný zdroják (myslím tím hlavní dokument), nebo do zdroják "zasahovat nemůže" a smí jen nastavit události na load a manipulovat s DOM?