Zkušenost s Intel Xeon Phi kartama?

M.

Zkušenost s Intel Xeon Phi kartama?
« kdy: 01. 07. 2017, 11:34:36 »
Mám dotaz k Xeon Phi koprocesorům. Kolegové dospěli, že by to chtěli nasadit. Máte někdo zkušenosti? Zejména, jak s ohledem na to, co ty karty žerou/produkují za teplo (300 W kus), jak je to reálné nacpat do normálního serveru, aspoň jeden/dva kusy pro otestování, zda jim to něco přinese a teprve pak řešit nákup nějakého šasi, kam jdou strkat hromadně (něco na styl Supermicro 1028GQ-TRT a toho pak vyskládat věž nad sebe). Co se dívám, tak 7120A je dneska pod 100 kKč za kus, což by šlo.
Co se aplikací týče, tak pod linuxem (CentOS7) problém nevidím, výpočetní kód má validaci pro tyto Xeony (na rozdíl od dalších podobných).
Pronájem strojového času jinde je směr bezpředmětný (např v Ostravě, kde mají na Xeon Phi "slušný" clusterek). Licence pro výpočetní kód i smluvní vztah s majitelem dat zakazují zpracování dat mimo vnitřní izolovaný prostor.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenost s Intel Xeon Phi kartama?
« Odpověď #1 kdy: 01. 07. 2017, 13:32:59 »
Mám dotaz k Xeon Phi koprocesorům. Kolegové dospěli, že by to chtěli nasadit.
No a nechcete spíš jít směrem k intel KNL, který se tváří jako je de-facto CPU, https://pastebin.com/rAJE7Byw, ne jako koprocesor?

M.

« Odpověď #2 kdy: 01. 07. 2017, 15:50:11 »
Aha, on se už KHL prodává? Vím, že to existuje, že např. Supermicro a Fujitsu má s tím ohlášené servery, ale nepostřehl jsem, že už je to k mání. Copak máš zač a případně cca kolik to stojí?
Zatím jsem právě dospěl k tomu, že kupovat novou kartu na 7210P je blbost. Jednak po průzkumu nemáme server, kam to strčit, všechno má jen low profil PCIe sloty a blízkost KHL to také sráží. Leda zvažuji vzít v Německu second hand server s dual Xenon CPU a třema 7210P kartama, což vyjde na cenu nové karty zde, takže to je ke zvážení proti funglovce s KHL...

RDa

• 3 067
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 07. 2017, 16:32:43 »
Me tohle jednu dobou zajimalo. Mrknete zde na nejakou praci z CVUT (jsem orientovan na Gentoo):

http://industrialinformatics.fel.cvut.cz/xeon-phi-installation-gentoo-linux

Muzete prozradit kde o Phi uvazujete a v jake aplikaci to bude? Resp. proc uvazuje o tomto smeru a ne napr. Cuda nebo OpenCL na grafice.

Jestli to mate jen na test, vemte neco z eBay-e :)

M.

« Odpověď #4 kdy: 01. 07. 2017, 23:18:24 »
Ano, pro prvotní pokus vypadá nejrozumněji vzít nějaký oprášený systém, nějaká osazená 1U placatka s dual xenonem a i včetně čtyř Phi karet 7120P vypadá cenově cca na 100 kKč i s poštovným z Němec sem. Když aktuálně zde se pohybuje jedna nová 7120P kolem 60 kKč (což jsou karty z roku 2013/14).
Podle výsledků se pak dá zvážit něco novějšího na KNL řadě čipů 7210/7250, kterou jsou už nativní CPU. Hezky vypadá nabídka modulů Fujitsu PRIMERGY CX1640 M1 v rámu CX600 M1, něco podobného má i Supermicro.

Xeon Phi proto, že ten kód je pro to optimalizován a validován. Pokud jsem postřehl, tak to dělali přímo lidi od Intelu. Je to dost náročné na lokální RAM na GPU, takže připadají v úvahu jen verze s 16 GiB RAM a více. Řada grafik ani toto nemá, tak jsou mimo. Co jsem se díval, tak je i nějaký port pro Tesly P100/K80, ale jen někerých modulů.

Oblast je bezpečnostní analýzy v jaderném průmyslu. Vulgárně řečeno jde o počítání, že kam doletí trosky, kdyby to náhodou bouchlo. :-)

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 07. 2017, 14:26:31 »
Ano, pro prvotní pokus vypadá nejrozumněji vzít nějaký oprášený systém, nějaká osazená 1U placatka s dual xenonem a i včetně čtyř Phi karet 7120P,

No na pokusy kde se dá očekávat nějaký laborování s kartami používáme 4U supermikra. Je tam víc místa a při manipulaci s kartami nemáš tak stísněnej prostor a není to taková matrjoška, kde každej šroubek má nějakou závislost na jiným šroubku. Ale záleží jak hodně řešíte místo v racku.

Aha, on se už KHL prodává? Vím, že to existuje, že např. Supermicro a Fujitsu má s tím ohlášené servery, ale nepostřehl jsem, že už je to k mání. Copak máš zač a případně cca kolik to stojí?

Nepleteš si to s "knights mill"? Ten ještě venku není. Jsem technickej člověk, takže cenu nevím, nicméně listovky jsou normálně na arku.