RPi 3 - Raspbian - nejde Firefox

RPi 3 - Raspbian - nejde Firefox
« kdy: 04. 08. 2017, 19:10:51 »
Mám Raspberry Pi 3 a na SD kartu jsem nainstaloval NOOBS s Raspbianem a LibreELEC /dual boot/.
Raspbian aktualizuji v LXTerminal takto:
1. sudo apt-get update
2. sudo apt-get upgrade -y
3. sudo apt-get dist-upgrade -y
4. reboot
Jak se liší příkazy 2 a 3 ? /Linuxu nerozumím./

Dále jsem chtěl nainstalovat Firefox.
Zadal jsem: sudo apt-get install iceweasel -y /firefox-esr/
Dříve Firefox fungoval a teď NE!
Instalace proběhla OK, ale po restartu /reboot/ mi "nenajede" Raspbian!
Zobrazí se 4 maliny a všechny příkazy "projdou" OK a problikne obrázek Raspbianu a poté se mi zobrazí nepravidelně blikající kurzor vlevo nahoře na černé obrazovce a z klávesnice nejde nic zadat /ani žádné písmeno/!
Co se stalo a jak to vyřešit? /Linuxu nerozumím./
Jde se nějak dostat do příkazové řádky a ten Firefox nějak odinstalovat?
Za odpovědi předem děkuji.
/Nechci to nahrávat celé znova./

nobody(ten pravej)

Re:RPi 3 - Raspbian - nejde Firefox
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2017, 20:22:47 »
rozdil mezi 2 a 3 je ten ze "upgrade" dela jen aktualizace stavajich balicku a "dist-upgrade" dela aktualizaci jak stavajicich tak doinstaluje i balicky uplne nove pokud nektere ze stavajich je zacli potrebovat, odlisene je to proto aby jsi mohl uzivatel rict ze nechce zadne pridavat, nejcasteji muze jit o jadro, napr je nainstalovan metabalicek (balicek co neobsauje soubory, ale jen informace jake balicky jsou na nem zavisle a tedy se maji take nainstalovat) jadra linux-image, pri jeho aktualizace ze meni zavislej linux-image-4.4.0-55 na  linux-image-4.4.0-78... takze se pri aktualizace linux-image ma zaroven doinstalovat uplne novej balicek linux-image-4.4.0-78... to tedy volba "upgrade" neudela, ale volba "dist-upgrade" ano... pak muze jit i o to ze pri aktualizaci programu XY ma jeho novejsi verze navic podporu neceho co pozaduje doinstalovat pro to podpurnej balicek, opet to "update" neprovede protoze ten nepridava zadne jine nez co jsou stavajici...

firefox (pokud vim) nema zadnou sanci jak rozbit start systemu, takze to s firefox nejspis vubec nesouvisi... to ze ti system nenajede muze byt cokoliv...

do prikazove radky se bez uprav nastaveni zavadece nedostanes a ted si nejsem jistej jestli by i to slo nejak snadno...

mas na jinem PC Linux? tam by jsi mohl provest kontrolu obsahu karty, ta je rozdelena na nekolik oddilu... v pripade Windows mas moznost zkontrolovat jen prvni oddil co obsahuje zakladni (rekneme NOOBS) zavadec, jadro a initramdisk(z nej vidis tech par prikazu i to logo, nasledne blika kursor (NEJSPIS) ze se nedostane(nebo dostane ke spatnemu) systemove oddilu)

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2017, 20:42:03 »
Díky za odpověď.
Právě, že jsem měl nejdříve plně aktualizovaný Raspbian a způsobilo to nainstalování pouze Firefoxu. /Dříve jsem ho používal a fungoval dobře./ Tak nevím co se stalo.  :(
Jinak nepoužívám žádný Linux. Mám Raspberry Pi 3 a na něj je optimalizovaný Linux ARM, založený na Debianu.
Raspbian používá grafickou nadstavbu Pixel. A ten je zřejmě poškozený. Nevím jestli se dá vůbec stáhnout samostatně a jak.
Nevím, jak se dostat do příkazové řádky. Při spouštění probíhá výpis použitých příkazů a nevím jak stopnout a krokovat.
V přík. řádce bych zkusil sudo apt-get remove iceweasel jestli by to pomohlo nevím.
/Pixel je asi jako KDE, GNOME, xfce,../

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2017, 23:29:32 »
stale plati ze si myslim ze firefox nema senci to rozbit, mohlo se ale stat ze by se pri tom poskodil system souboru, treba ze by jsi to vypnul natvrdo a nedokazala to opravit automaticka kontrola pri startu...

ja chapu co tam mas, sam mam RPi3 i RPi2 :) Pixel je v podstate(/realne) pridane jen "nekolik tematickych balicku" (tema vzhledu, tema ikon, tema startovaciho obrazku, pismo a nekolik programu) a jedna se jinak o prostredi LXDE s nekolika (s Pixel souvisejicima) apletama vedle hodin(myslim ze pro BT a Sitove pripojeni))...

mam ted v RPi3 ArchLinux, kdyz najdu kartu s Pixel tak se zkusim podivat jak do "nouzoveho rezimu", upravil bys to pak (jestli to jde a zjistim jak) i z Windows, protoze konfigurace je na tom prvnim FAT32 jako normalni textovej soubor kterej by sel otevrit ve Windows ve Write (NE v Notepadu protoze ten neumi Linux zakonceni radku, takze bys videl splacane vsechny na sebe)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2017, 23:31:43 »
rychlej google "rika", ze do recovery neni potreba nic upravovat, ale staci pri startu drzet SHIFT na klavesnici, nevim co pak naskoci ale zkus to ;)

« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2017, 00:22:09 »
Díky za další odpovědi.
ARM Firefox si myslím, že to určitě způsobil./ověřeno 2x  :) /
SHIFT určitě zkusím.
Pro info: Mám stažený NOOBS s Raspbianem a obsahuje i LibreELEC /cca 1,4 GB/. V adresáři OS. Není problém znova SD kartu přehrát. /žádná data nemám - čistá instalace./
Jenom mě zajímá, jestli to nejde JEDNODUŠE ! opravit.
Moje "zkušenosti" s RPi 3:
NOOBS + Raspbian + KODI - špatné ukončení KODI - černá obrazovka - nekorektní vypínání - poškození Raspbianu.
A dal jsem na radu proč na slabém hardwaru spouštět KODI přes Raspbian.
Tak jsem použil dual boot pomocí BerryBoot - Raspbian + LibreELEC - OK.
Ale nedávno jsem aktualizoval Raspbian a ten mi po rebootu poškodil "neoficiální" bootloader BerryBoot.
Proto teď "kombinace" "oficiální" - NOOBS + Raspbian + LibreELEC.
Snad to bude už OK.  :)
Dříve mi Firefox fungoval. /Instaloval jsem i Midnight Manager / sudo apt-get install mc -y / a ihned se zobrazil v menu. To teď Firefox NE! A po rebootu nenaběhl Raspbian. /Myslím, že došlo k nějaké nekompabilitě - pro vývojáře ARM Firefoxu. /Při instalaci nebyla zahlášena žádná chyba  a šlo to přes servery "Raspbianu".
Pokud to nepůjde jednoduše opravit, tak se tím nebudu dlouho zabývat. /Mám staženo v PC /WIN10/ - SD Card Formatter - quick format /FAT32/ a nahrání NOOBS /s Raspbianem i LibreELEC /KODI/. Při instalaci v "malině" si to vytvoří stejně ext4  :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2017, 14:08:15 »
jen pro info, NOOBS verze Full obsahuje jen Raspbian, dalsi systemy kdyz zvolis, tak je stahuje z internetu, kdyz bys mel NOOBS Lite, tak to stahuje z internetu i ten Raspbian :)

KODI v Raspbianu ROZHODNE neni zadny problem slabeho HW, drive bylo v repositarich starsi verze Kodi, resp. snad jeste XBMC, takze sem si pridaval piplware repositar kde bylo Kodi 15, 16, ted uz ma Raspbian sam o sobe Kodi... a to Kodi pod Raspbianem beha naprosto bezporblemove, jedine co mi vadi je ze bezi ve specialnim rezimu, takze na rozdil od X86 verze nelze pri bezicicim Kodi se prepnout do Desktopu nebo jine aplikace (ani pomoci klavesy \ nelze prepnout do okna), ale tomu LibreELEC z principu nemuze pomoci ;)

S BerryBoot mam samozrejme (pozitivni) zkusenosti, vcetne spousty ruznych neoficialnich image a nebo vlastnich prevodu z IMG do BB2 formatu... akorat nema vyresene ze pri aktualizaci Rasbianu mu prepise soubory bootloaderu a jadra v /boot, takze sem si to vzdy vracel ze zalohy zpet... BeryBoot (narozdil od NOOBS) funguje tak ze ma vlastni jadro, vlastni initramdisk, a po pusteni z zvoleni systemu v nabidce se uz nenahrava jadro toho OS, ale ponechava se to prave aktivni od BerryBoot...

btw: Midnight neni Manager, ale Commander ;)

ARM Firefox opravdu nema co ovlivnovat boot, a uz tuplem ne (podle tveho popisu) drive nez se aktivuje systemovej oddil...

kazdopadne, podle mejch "vyzkumu" je Firefox na ARM MNOHEM pomalejsi nez Chromium, ktere v/s Pixel mas uz predinstalovane, vcetne od Raspbian teamu odladeni pro HW akceleraci v RPi a vcetne podporu Flashe (kterou nekdo porad muze chtit pouzit)...
doinstalovat tam "uBlock Origin" a "Privacy Badger" muzes take :)

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2017, 15:58:26 »
info: NOOBS FULL teď skutečně obsahuje i LibreELEC RPi2 /je v adresáři OS / a při výběru OS k instalaci je u obou indikace SD karty /divil jsem se, asi je Kodi hodně populární/  :)   /Kodi 17.3 Krypton/
BerryBoot byl OK až na to přepsání Raspbianem, proto jsem teď zvolil oficiální NOOBS.
Midnight Commander samozřejmě  :)   /sudo apt-get install mc -y/
SHIFT vyvolá úvodní NOOBS.
Už jsem to znova nainstaloval - bylo to za chvíli /měl jsem už staženo/.
Firefox jsem už vynechal  :) a budu používat předinstalované Chromium.