Thinkpad W520 a externí monitor (Nvidia Optimus)

wolfik

Thinkpad W520 a externí monitor (Nvidia Optimus)
« kdy: 11. 03. 2017, 20:33:31 »
Zdravím

už několik hodin se drbu s rozjížděním externího monitoru na notebooku Thinkpad W520. Tento model má veškeré externí grafické výstupy (včetně těch na dokině) nadrátované na čip dedikované grafiky.
Na doporučení jsem nainstaloval distribuci Manjaro, která má mít většinu věcí předinstalovanou.

Nedaří rozchodit externí displej momentálně připojený na DVI dokiny (zkoušel jsem i VGA výstup přímo na notebooku, ve widlích jinak vše funguje).
Vycházím z těchto zdrojů:

https://wiki.archlinux.org/index.php/bumblebee#Output_wired_to_the_NVIDIA_chip
http://www.unixreich.com/blog/2013/linux-nvidia-optimus-on-thinkpad-w520w530-with-external-monitor-finally-solved/

Kód: [Vybrat]
bbswitch
optirun true
intel-virtual-output
vytvoří sice jakýsi virtuální výstup, ale vůbec nedetekuje připojený displej.

Mohl by prosím někdo pomoc?

Konfiguráky

bumblebee.conf
# Configuration file for Bumblebee. Values should **not** be put between quotes

## Server options. Any change made in this section will need a server restart
# to take effect.
[bumblebeed]
# The secondary Xorg server DISPLAY number
VirtualDisplay=:8
# Should the unused Xorg server be kept running? Set this to true if waiting
# for X to be ready is too long and don't need power management at all.
KeepUnusedXServer=false
# The name of the Bumbleblee server group name (GID name)
ServerGroup=bumblebee
# Card power state at exit. Set to false if the card shoud be ON when Bumblebee
# server exits.
TurnCardOffAtExit=false
# The default behavior of '-f' option on optirun. If set to "true", '-f' will
# be ignored.
NoEcoModeOverride=false
# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=nvidia
# Directory with a dummy config file to pass as a -configdir to secondary X
XorgConfDir=/etc/bumblebee/xorg.conf.d
# Xorg binary to run
XorgBinary=Xorg

## Client options. Will take effect on the next optirun executed.
[optirun]
# Acceleration/ rendering bridge, possible values are auto, virtualgl and
# primus.
Bridge=auto
# The method used for VirtualGL to transport frames between X servers.
# Possible values are proxy, jpeg, rgb, xv and yuv.
VGLTransport=proxy
# List of paths which are searched for the primus libGL.so.1 when using
# the primus bridge
PrimusLibraryPath=/usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
# Should the program run under optirun even if Bumblebee server or nvidia card
# is not available?
AllowFallbackToIGC=false

# Driver-specific settings are grouped under [driver-NAME]. The sections are
# parsed if the Driver setting in [bumblebeed] is set to NAME (or if auto-
# detection resolves to NAME).
# PMMethod: method to use for saving power by disabling the nvidia card, valid
# values are: auto - automatically detect which PM method to use
#         bbswitch - new in BB 3, recommended if available
#       switcheroo - vga_switcheroo method, use at your own risk
#             none - disable PM completely
# https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Comparison-of-PM-methods

## Section with nvidia driver specific options, only parsed if Driver=nvidia
[driver-nvidia]
# Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
KernelDriver=nvidia
PMMethod=auto
# colon-separated path to the nvidia libraries
LibraryPath=/usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia
# comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
# default Xorg modules path
XorgModulePath=/usr/lib/nvidia/xorg/,/usr/lib/xorg/modules
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

## Section with nouveau driver specific options, only parsed if Driver=nouveau
[driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau

xorg.conf.nvidia
##
## Generated by mhwd - Manjaro Hardware Detection
##

Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout0"
    Option "AutoAddDevices" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Device1"
Driver      "nvidia"
BusID       "PCI:1:0:0"
VendorName "NVIDIA Corporation"
    Option "ProbeAllGpus" "false"
Option "NoLogo" "true"
Option "UseEDID" "true"
Option "ConnectedMonitor" "DFP"
EndSection

lspci výpis
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)                                                                                       
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)                                                                                 
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)                                                                                                 
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b4)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 7 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF106GLM [Quadro 2000M] (rev a1)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] (rev 34)
0d:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd PCIe SDXC/MMC Host Controller (rev 08)
0d:00.3 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 PCIe IEEE 1394 Controller (rev 04)
0e:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)

Sten

Re:Thinkpad W520 a externí monitor (Nvidia Optimus)
« Odpověď #1 kdy: 11. 03. 2017, 22:06:47 »
Jak jsem to nastavoval já: v nastavení BIOSu jsem zvolil Dedicated graphics card a vypnul podporu Switchable graphics. Pak to funguje jako obyčejná nVidia a xrandr si s tím poradí.

« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2017, 12:50:41 »
Já na své T420 mám Mint, který grafiku detekuje a nainstaluje přepínače, ovladače plus aplet. Na něm si poté vyberu grafiku a znovu se přihlásím a vše je ok

Mám k dokyne 2 externí monitory a vše ok.

Na Mintu jsem zkoncil prvé po neúspěchu s Archem či Manjarem
Když chceš, dokážeš vše!

wolfik

« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2017, 14:47:11 »
Já na své T420 mám Mint, který grafiku detekuje a nainstaluje přepínače, ovladače plus aplet. Na něm si poté vyberu grafiku a znovu se přihlásím a vše je ok

Zkoušel jsem před chvíli Mint Cinnamon...detekuje bez problému připojený monitor. Problém je, když chci mít aktivovaný jenom externí monitor, tak mám problém s vykonností GUI (myš se seká apod). Dělá to i když thinkpadí displej deaktivuju v display manageru Mintu nebo jednoduše zaklapnu.

Tohle bych ještě zkousl, ale nezkousnu teploty notebooky. 70 - 80 °C oproti widlím a ničím ho nezatěžuju - větráky jedou na plno

« Odpověď #4 kdy: 12. 03. 2017, 17:34:48 »

Zkoušel jsem před chvíli Mint Cinnamon...detekuje bez problému připojený monitor. Problém je, když chci mít aktivovaný jenom externí monitor, tak mám problém s vykonností GUI (myš se seká apod). Dělá to i když thinkpadí displej deaktivuju v display manageru Mintu nebo jednoduše zaklapnu.

Tohle bych ještě zkousl, ale nezkousnu teploty notebooky. 70 - 80 °C oproti widlím a ničím ho nezatěžuju - větráky jedou na plno

Tohle jsem nezkoušel, já primárně jedu thinkpad + 2 externí monitory .... Jinak Cinnamon používám také.

Ohledně teplot je to tak, stačí mít otevřený firefox + thunderbird + pycharm/phpstorm a notebook je žhavý jako pr*se .... Bohužel i práce ve firefoxu při více tabech vytěžuje CPU/RAM a to samé samotné externí monitory ....

Na Win jsem to nezkoušel, neměl jsem je ani na tom notebooku ...

Jinak firefox - 7 tabu + thunderbird + terminál = thinkapd + 2 extrení monitry pres dock = 20% CPU a 8GB ze 16GB RAM ...
Když chceš, dokážeš vše!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12. 03. 2017, 19:14:11 »

Zajimave. Na top jste koukal?

wolfik

« Odpověď #6 kdy: 12. 03. 2017, 22:26:50 »

Zajimave. Na top jste koukal?
Nic podezřelého (v procesech).

zadek je, že ve win7 mám normálně 40-45 °C při brouzdání na netu. Na 60-70°C ho vytížím ledatak nějakou gamesou nebo videem v prohlížeči.

Vedle toho Mintu jsem zkoušel ještě Ubuntu. Tam jsem měl obdobný problém s plynulostí, pokud jsem aktivoval jenom externí monitor.
Jediný, co zatím jede bez "problému", je Xubuntu. V display manažeru si můžu displeje přepínat jak chci a v pohodě. Teploty jsou taky ok. Akorát jediným problém mám s "vsyncem" (tearing), ale podle všeho se jedná o problém prostředí Xfce, který se dá snad řešit.
Nechápu prostě...všechno postavený na ubuntu, stejný proprietární drivery, ale jenom Xfce vychází z toho nejlíp. Taky moc nechápu, proč třeba Manjaro se honosí podporou Nvidia Optimus a přitom používá projekt bumblbee, který je podle vývojářu za zenitem. Ubuntu deriváty jdou cestou Nvidia-prime, který když se poštěstí, tak jede out-of-box.