Home automation s Loxone

Jozef Lukac

Re:Home automation s Loxone
« Odpověď #15 kdy: 22. 08. 2016, 10:51:35 »
Ja som s Loxone chvilku robil, mali sme to v praci a sef s tym ovladal osvetlenie.
Par mojich postrehov:

1.) Strasne predrazene: Skus si najst obycajny snimac teploty/vlhkosti a porovnaj cenu s napr. arduino(odporucam)
2.) Progrmovanie cez klikatko a to dost neohrabane.
3.) Velmi mala pouziv. zakladna a tazko zohnatelna pomoc.

Pokial mas firmu, mas dost penazi a potrebujes profi riesenie, tak by som do toho siel, v opacnom pripade by som sa poobzeral po niecom realnejsiom a zacal by som tu: https://www.mysensors.org/

Vela stastia :)

Jozef

Fukjemi

Re:Home automation
« Odpověď #16 kdy: 22. 08. 2016, 12:17:49 »
a proc se treba radeji nezamerit na nejakou otevrenou technologii domaci automatizace a neresit ktera firma za tim stoji a jestli bude za par let existovat ? :)
Kdo mi to přijede opravit, až se to porouchá? Jo aha, jsme na rootu, ubastli si sám.

Lidé jako já to přijdou opravit ve spolzpráci s elektrikářem.

Ystrem

« Odpověď #17 kdy: 22. 08. 2016, 17:53:56 »
Loxone se mi líbí, protože si to můžu naprogramovat sám. Jelikož v domě neplánuji nějak moc velkou automatizaci (bylo by to pěkný, ale kde na to má člověk vzít prachy). Ovládání světel, spínání zásuvek, předokenní rolety (možná). Mám v plánu to udělat tak, že o vypínačů, povedu UTP(nevím zda CAT6,7), od zásuvek a v rozvaděči budu spínat bistabilním relé. Ovládání sledování co je sepnuté apod. budu moct sledovat přes RBpi apod. (možná :D). Jenom nevím jak se na to bude koukat revizní technik.

PetrM

« Odpověď #18 kdy: 23. 08. 2016, 07:51:30 »
Loxone se mi líbí, protože si to můžu naprogramovat sám. Jelikož v domě neplánuji nějak moc velkou automatizaci (bylo by to pěkný, ale kde na to má člověk vzít prachy). Ovládání světel, spínání zásuvek, předokenní rolety (možná). Mám v plánu to udělat tak, že o vypínačů, povedu UTP(nevím zda CAT6,7), od zásuvek a v rozvaděči budu spínat bistabilním relé. Ovládání sledování co je sepnuté apod. budu moct sledovat přes RBpi apod. (možná :D). Jenom nevím jak se na to bude koukat revizní technik.

1) Revizák tě s tím nekompromisně pošle do háje. Budeš muset místo něj sehnat nějakýho prodejce otisků razítek.

2) Tahat do domácí automatizace světla je blbost, pokud ti fakt hodně nezáleží na tom, aby RFID čtečka v prkýnku na WC identifikovala očipovanou tchýni a 20 sekund po dosednutí jí zhasla. A sledování pomocí RPI? To jako že se v betli a tabletu podíváš, jestli jsi zhasl v ložnici? Nechápu... A i ty zásuvky je potřeba s rozumem, hodně to leze do peněz.

Smysl domácí automatizace je úplně jinde. Má nezanedbatelnou cenu, nezanedbatelnou spotřebu, nezanedbatený rizika a všechny tyhle nevýhody musí kompenzovat. Těžko to bude tím, že
- bude napájená z jedné fáze, světlo bude na druhé a při výpadku kterékoliv z těch dvou se rozpleskneš na schodech
- nezaplatí se tím, že při odběru 20W 24/7 (175kWh/rok, tj. za 20 let životnosti při ceně 5Kč/kWh 17500Kč provoz + řekněme 50k pořizovací cena) bude jenom 40x během dovolené náhodně rozsvěcet světla a 2x týdně se při odchodu z domova přesvědčíš, jestli jsi zhasl.
- při poruše nikde nezhasneš, nerozsvítíš,...

Jdeš na to od konce. Prvně musíš vědět, co s tím chceš vyřešit, pak vybírat nejbezpečnější a nejekonomičtější řešení v souladu s projektem baráku. Ne najít na webu nějaký systém a řešit, na co to vlastně použít a jak. To pak budeš nadávat, jaký je to šmejd a že je to úplně blbě...  ;D

Pho

« Odpověď #19 kdy: 23. 08. 2016, 09:40:45 »
Presne. Z pocatecniho ohromeni loxone jsem presel k praktickemu - co tim vlastne chci ovladat a proc, az jsem dosel k zaveru, ze by to byla znytecna hracka, na kterou bych si po mesici ani nevzpomnel.

1) Revizák tě s tím nekompromisně pošle do háje. Budeš muset místo něj sehnat nějakýho prodejce otisků razítek.

2) Tahat do domácí automatizace světla je blbost, pokud ti fakt hodně nezáleží na tom, aby RFID čtečka v prkýnku na WC identifikovala očipovanou tchýni a 20 sekund po dosednutí jí zhasla. A sledování pomocí RPI? To jako že se v betli a tabletu podíváš, jestli jsi zhasl v ložnici? Nechápu... A i ty zásuvky je potřeba s rozumem, hodně to leze do peněz.

Smysl domácí automatizace je úplně jinde. Má nezanedbatelnou cenu, nezanedbatelnou spotřebu, nezanedbatený rizika a všechny tyhle nevýhody musí kompenzovat. Těžko to bude tím, že
- bude napájená z jedné fáze, světlo bude na druhé a při výpadku kterékoliv z těch dvou se rozpleskneš na schodech
- nezaplatí se tím, že při odběru 20W 24/7 (175kWh/rok, tj. za 20 let životnosti při ceně 5Kč/kWh 17500Kč provoz + řekněme 50k pořizovací cena) bude jenom 40x během dovolené náhodně rozsvěcet světla a 2x týdně se při odchodu z domova přesvědčíš, jestli jsi zhasl.
- při poruše nikde nezhasneš, nerozsvítíš,...

Jdeš na to od konce. Prvně musíš vědět, co s tím chceš vyřešit, pak vybírat nejbezpečnější a nejekonomičtější řešení v souladu s projektem baráku. Ne najít na webu nějaký systém a řešit, na co to vlastně použít a jak. To pak budeš nadávat, jaký je to šmejd a že je to úplně blbě...  ;D

izidor

« Odpověď #20 kdy: 23. 08. 2016, 11:07:14 »
Mam doma, takze oproti vetsine diskutujicich muzu dodat mozna i trochu detailnejsi informace :) Ja jsem se vydal cestou Loxone z nekolika duvodu.
- Chci mit domaci automatizaci a nikoliv dalkove ovladani. Takze cim vice veci muze behat automaticky a myslet za me, tim lepe. Zadne spousty vypinacu na jednom miste a podobne.
- Nechci to delat cele od zacatku doma na kolene s pajkou v ruce, tedy koupim si uz hotove moduly na vsechno. Po zkusenostech s Turris Gadgets jsem byl okamzite rozhodnuty, ze to musi byt moduly primo urcene pro domaci automatizaci.
- Jsem si schopny sam udelat jednoduche zmeny v nastaveni
- A pro muj projekt podstatna vec - musi to fungovat v ramci soucasne elektroinstalace, cim mene kabelu se bude tahat tim lepe. Bohuzel mezi predanim nemovitosti po koupi a nastehovanim byl jen tyden casu na vsechny zmeny, takze se automatizace zapojovala postupne za pochodu na misto soucasnych vypinacu.
- Cenu jsem moc neresil, v ramci ceny nakupu nemovitosti to byly drobne.

Nakonec jsem si to cele zapojil a naprogramoval sam, je to ted takova smes bezdratovych a dratovych modulu od Loxone + senzory mnoha dalsich vyrobcu.

Poznatky po roce pouzivani:
- Vypadek jsem zaznamenal jeden, kdyz jsem pripojit domu novy bezdratovy telefon a pravdepodobne vzniklo nejake ruseni - vyreseno zmenou kanalu automatizace.
- V pripade potreby je k dispozici telefonni podpora v cestine, ja jsem vyuzil 2x - jednou reportovani softwarove chyby, jednou dotaz na technicky parametr zarizeni, podpora vyborna.
- Zatim mam zapojene kompletni topeni, chlazeni (tedy spise stineni), vetrani a osvetleni. Pracuju na alarmu, detske pojistce a ovladani garaze.
- Zatim jsem si nedovolil to pripojit k internetu. Pokud vylozene potrebuju se na dalku pripojit, tak se nejprve domu pripojim pres VPN. Zatim pouzito asi 2x, spusteni vytapeni po navratu z delsi nepritomnosti.
- Programovani je docela intuitivni, jiz jsou pripravene graficke bloky pro konkretni cinnosti, ktere programovani znacne usnadnuji.
- Na druhou stranu obcas narazim na vec, ktera se musi programovat dost oklikou. Ale zatim se mi podarilo naprogramovat vsechny pozadavky, ktere z pouzivani vyplynuly.
- Skutecne se mi libi to jejich dotykove 5ti tlacitko. Hlavni funkce po dotknuti je stale stejna, tedy zapnout/vypnout svetla a pritom se tim jeste nechaji ovladat zaluzie, svetelne sceny, etc. Chodby, zachody a koupelny mam na klasicka pohybova cidla mimo Loxone, takze zadna navsteva jeste nemela problemy :)
- Vypinani zasuvek vubec nepouzivam. Koupil jsem si jednu na zkousku, putuje po celem dome kdyz je tu a tam neco potreba vypnout/zapnout, ale pro pravidelne pouziti jsem nenasel vyuziti.
- Vyladeni automatizace, aby to skutecne ulehcovalo zivot a pri tom me nezabila manzelka ze neco nefunguje, vyzaduje docela dost casu. Vetsina veci se neda vyladit na papire v projektu a projevi se az behem denniho uzivani. Jako priklad mohu uvest dnesni rano - normalne by se rano trochu povytahly rolety v detskem pokoji, ze je cas vstavat a jit do skolky. Dite ale skoro celou noc nespalo a usnulo az nad ranem - takze bylo potreba tento casovac pro dnesek vypnout. Udelano brzo rano rucne, dnes me ceka doprogramovani profilu nemoc, ktery bude moci aktivovat pres mobil i manzelka.

Marcel Matus

« Odpověď #21 kdy: 25. 01. 2017, 22:28:04 »
Len par postrehov, pre tych, co tuzia po nejakej automatizacii...

Loxone je rozhodne produkt, ktory ma zmysel aj klientelu! Ale je pravda, ze to je treba poriadne premysliet ;)

Moj pribeh: staval som dom 2012 a velmi som chcel automatizaciu. Uz len z toho dovodu, ze kurim podlahovkou - topnymi kabelami a cena tych najzakladnejsich, manualnych a lokalnych regulatorov by vysla 70% ceny co som vrazil do loxonu.
V tej dobe bol loxone este len v zaciatkoch a vela modulov nemal. Ale jelikoz som si robil komplet elektriku sam, nebol problem pre mna natahat 2km extra CAT 5, plus cykfy 2x2x0.5
Na zaciatku som tym ovladal len svetlo, kurenie, branu a okenne cidla (vyhodnotenie potreby kurenia, ...). Teraz pridavam vonkajsie zaluzia, elektromery, vodomer, pohybove cidla, ovladanie retencnej nadrze, garaz...

Vyhoda: pokial na to mas (v hlave), mas zabavku na cely zivot :D. A to nehovorim o moznosti monitoringu spotreby, reportovacich moznostiach... . Dalsie pripadne vyhody si kazdy dokaze najst sam, ale v podstate mozes urobit cokolvek (vyhriatie sauny, inteligentne vetranie, povysavanie, simulacia pritomnosti, alarm, otvorenie pre navstevu alebo airbnb prenajom, ...)

Nevyhoda: ako kazdy zacinajuci projekt, ma(lo) to vela much. O zabezpeceni uz sa hovorilo, 1x mi odisla SD karta a cely system lahol, kvoli bugu v mojom programe som zahltil I/O (takze system zasa dolu). Popravde, keby som chcel ten dom predat, asi by som hodne omezil vsetky vychytavky v programe, mnohokliky a regulacie...

Momentalne dlhodobo zijem v zahranici, takze nemam sancu spravit akykolvek upgrade. Verim, ze posledne verzie su na tom o dost lepsie so stabilitou a bezpecnostou (dufam). Ja bezim na v4.

PS: predtym, nez som sa rozhodol pre loxone, som obehol vsetky dostupne firmy, ktore ponukaju automatizaciu. Spravil si skolenie na tecomat a verte-neverte, loxone z toho vysiel najlepsie. Najviac ma dorazila jedna firma vyvijajuca vlastne riesenie, pricom server bezal na normalnom PC s Windowsami. Mali pekne marketingovo spracovanu reklamu, ale ako nahle som zistil toto, hned som ukoncil rozhovory...