Biometrický podpis při uzavírání smluv

Biometrický podpis při uzavírání smluv
« kdy: 21. 11. 2016, 22:25:42 »
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o vyplnění dotazníku pro moji diplomovou práci. Dotazník se týká biometrického podpisu - cílem je zjistit názory lidí na podepisování smluv tzv. dynamickým biometrickým podpisem. Dotazník je anonymní, není dlouhý, odborné znalosti k vyplnění nejsou třeba.

http://biometricky-podpis-pri-uzavi.vyplnto.cz

Lol Phirae

Re:Biometrický podpis při uzavírání smluv
« Odpověď #1 kdy: 21. 11. 2016, 22:45:49 »
Mě by spíš zajímaly výsledky podobného dotazníku u těch, co tento "zlepšovák" lidem vnucují (mobilní operátoři, banky/pojištovny, přepravní služby). Plánuje se?

robotron

« Odpověď #2 kdy: 21. 11. 2016, 22:48:13 »
Dotaznik jsem chtel uprimne vyplnit, ale jelikoz je (zel skoro by se dalo rici priznacne) spatne stavenej, v puli jsem to zabalil. U otazky pouziti biometrickeho podpisu smlouvy se ptate, jestli bych k nemu byl ochoten, nebo ne. Bez moznosti vymezit okolnosti, napr. kdo bude drzet snimaci zarizeni, kudy poputuji nahrana data atd. Cimz pod odpovedi "ano" ziskavame siroke spektrum scenaru, od: mirne/snesitelne ohrozeni ucastniku vymenou za zvysenou duveru v to, kdo je ucastnik; vs. znacne ohrozeni ucastniku vymenou za male az zadne zlepseni vzajemne duvery, kdo je kdo.

Ja nevim, zda tematu vubec rozumite. Bez autority, ktera provede sber dat a porovnani s etalonem na nejakem nosici ci v databazi, nema ta otazka vubec smysl.

Pro zajimavost, biometricky jsem se podepsal pouze dvakrat, na obecnim urade a dynamiku svych klikyhaku jsem tedy sveril vyrobcum podlozek, obluzneho SW, OS a urednikum a dodavatelskym firmam tohoto subjektu. Neni to nic moc. Dovedu si predstavit, byt spise hypoteticky, scenar, kdy v pochybnosti budou statni struktury na prislusnou databazi napojene schopne, byt (zejm. v mem chaoticky-psacim pripade) asi jen s omezenou pravdepodobnosti, zkusit overit, ze ja jsem ja.

Jak si predstavujete vy podpis smlouvy, neuvadite. Bude databazi, SW a HW k podpisu drzet nezavisly notar? Neco jako CzechPoint? Moc prima napad by byl ten, kdy by si ucastne strany rovnou samy navzajem nahraly data z cteci podlozky, to by bylo hodne bezpecne i uzitecne k prokazovani  :-*

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 21. 11. 2016, 22:51:46 »
Dotaznik jsem chtel uprimne vyplnit, ale jelikoz je (zel skoro by se dalo rici priznacne) spatne stavenej, v puli jsem to zabalil. U otazky pouziti biometrickeho podpisu smlouvy se ptate, jestli bych k nemu byl ochoten, nebo ne. Bez moznosti vymezit okolnosti, napr. kdo bude drzet snimaci zarizeni, kudy poputuji nahrana data atd.

To jsme na tom stejně; "biometricky" se podepisuji výhradně různým dopravcům, jelikož "kvalita" zařízení a "komfort" při podpisu je takový, že ten podpis je zcela nepoužitelný a naprosto neodpovídá normálnímu podpisu za standardních podmínek. Vážně nechápu, k čemu jim je dobrý.

robotron

« Odpověď #4 kdy: 21. 11. 2016, 23:02:46 »
Mě by spíš zajímaly výsledky podobného dotazníku u těch, co tento "zlepšovák" lidem vnucují (mobilní operátoři, banky/pojištovny, přepravní služby). Plánuje se?

Coz zrovna u bank a poskytovatelu telekomunikaci ci energii by to podle me smysl melo. Ovsem nikoli pro podpis smlouvy, ale pro nasledne overeni identity zadatele pri transakcich. Samozrejme idealne formou nepovinneho doplnku jinych metod. Tam by to melo smysl i tehdy, kdyby drzitelem SW, HW i databaze biometrickych udaju byl jednostranne ten dodavatel. Vhodne zejmena pro nekoho, kdo ma napr. zle jednovajecne dvojce, ktere mu podle odhlasuje telefon, odesila prachy z uctu nebo objednava nesmyslny energeticky tarif.

robotron

« Odpověď #5 kdy: 21. 11. 2016, 23:06:07 »
To jsme na tom stejně; "biometricky" se podepisuji výhradně různým dopravcům, jelikož "kvalita" zařízení a "komfort" při podpisu je takový, že ten podpis je zcela nepoužitelný a naprosto neodpovídá normálnímu podpisu za standardních podmínek. Vážně nechápu, k čemu jim je dobrý.

Pokud jde o takove ty vtipne mini-terminalky od UPS, DHL, myslim, ze je ma i Ceska Posta, pak jsem si temer jist, ze to biometricky podpis neni. Ale je to kazdopadne podpis velmi vtipny! :) Mne dela problemy se aspon vzdalene gramotne podepsat i na papir, ale ten rezistivni dotykac, ocividne v extra MIL-STD provedeni, aby vydrzel i pad ze sto metru na beton, to je veru komfort, kde s prepravcem kolektivne jasame, objevi-li se na LCD aspon par chaotickych pixelu.

Co je snad jeste zajimavejsi, nektere tyhle werky zrejme pousteji nad vstupem nejake online "OCR", protoze pri sledovani zasilky se temer okamzite objevuje ve vypisu nejake jmeno, kdyz to u nas podepise sl. Kocickova, tak je tam treba napsano: Prevzal: HOKDNY apod.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 21. 11. 2016, 23:10:14 »
Pokud jde o takove ty vtipne mini-terminalky od UPS, DHL, myslim, ze je ma i Ceska Posta, pak jsem si temer jist, ze to biometricky podpis neni.

No, proto taky píšu "biometrický" v uvozovkách.

ten rezistivni dotykac, ocividne v extra MIL-STD provedeni, aby vydrzel i pad ze sto metru na beton, to je veru komfort, kde s prepravcem kolektivne jasame, objevi-li se na LCD aspon par chaotickych pixelu.

Jojo, je to fakt kvalita. Třeba to maj primárně na sebeobranu a to podepisování je jen vedlejší funkce.  ;D

nektere tyhle werky zrejme pousteji nad vstupem nejake online "OCR", protoze pri sledovani zasilky se temer okamzite objevuje ve vypisu nejake jmeno, kdyz to u nas podepise sl. Kocickova, tak je tam treba napsano: Prevzal: HOKDNY apod.

Sakra, budu muset ty trackingy sledovat i po převzetí, to jsem přišel o spoustu srandy.  ;D

robotron

« Odpověď #7 kdy: 21. 11. 2016, 23:21:52 »
Sakra, budu muset ty trackingy sledovat i po převzetí, to jsem přišel o spoustu srandy.  ;D

No to kazdopadne.

Hele, vyhlasuju vyzvu, jo. Sice ne s tak zasadnim kulturnim dopadem, jako Operation re-nigger, ale precejen jako poctu Don Quixotstvi cloveka, ktery i pres zjevnou nemoznost ukolu vynalozil veskere usili, aby do techhle antibiotickejch terminalu implementoval to OCR. Schvalne, komu se jako prvnimu podari podepsat se tak, aby se v sledovacim vypisu objevilo Prevzal: PR​DEL. Vyhrava ten, kdo dolozi URL z prepravky. Cena: ostatni ze zdejsiho osazenstva (min. mnozina ja a Lolek Ph) platej veceri na nejblizsim "Root" srazu (InstallFest, OpenAlt atd.). (Pozn.: zadek povolen jako platna nahrada.)

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 21. 11. 2016, 23:28:40 »
Jednou jsem tam teda na férovku do displeje po mnohokrát opakovaném marném pokusu o podpis doslova vyryl do displeje logo Tří sester; jak si to převzalo OCRko teda bohužel netuším.  :'( :(

autor tématu

« Odpověď #9 kdy: 21. 11. 2016, 23:32:26 »
Dotaznik jsem chtel uprimne vyplnit, ale jelikoz je (zel skoro by se dalo rici priznacne) spatne stavenej, v puli jsem to zabalil. U otazky pouziti biometrickeho podpisu smlouvy se ptate, jestli bych k nemu byl ochoten, nebo ne. Bez moznosti vymezit okolnosti, napr. kdo bude drzet snimaci zarizeni, kudy poputuji nahrana data atd. Cimz pod odpovedi "ano" ziskavame siroke spektrum scenaru, od: mirne/snesitelne ohrozeni ucastniku vymenou za zvysenou duveru v to, kdo je ucastnik; vs. znacne ohrozeni ucastniku vymenou za male az zadne zlepseni vzajemne duvery, kdo je kdo.

Ja nevim, zda tematu vubec rozumite. Bez autority, ktera provede sber dat a porovnani s etalonem na nejakem nosici ci v databazi, nema ta otazka vubec smysl.

Pro zajimavost, biometricky jsem se podepsal pouze dvakrat, na obecnim urade a dynamiku svych klikyhaku jsem tedy sveril vyrobcum podlozek, obluzneho SW, OS a urednikum a dodavatelskym firmam tohoto subjektu. Neni to nic moc. Dovedu si predstavit, byt spise hypoteticky, scenar, kdy v pochybnosti budou statni struktury na prislusnou databazi napojene schopne, byt (zejm. v mem chaoticky-psacim pripade) asi jen s omezenou pravdepodobnosti, zkusit overit, ze ja jsem ja.

Jak si predstavujete vy podpis smlouvy, neuvadite. Bude databazi, SW a HW k podpisu drzet nezavisly notar? Neco jako CzechPoint? Moc prima napad by byl ten, kdy by si ucastne strany rovnou samy navzajem nahraly data z cteci podlozky, to by bylo hodne bezpecne i uzitecne k prokazovani  :-*

Mrzí mne, že Vám dotazník nevyhovuje, ale co můžu dělat, do vyplnění nutit nikoho nemůžu. Jen pro upřesnění - v úvodním textu píšu, že tuto technologii využívají např. pojišťovny, některé banky, operátoři. Takže tou druhou stranou obvykle bývá někdo z té dané firmy - v pojišťovně třeba osoba, která s Vámi na přepážce vytváří smlouvu apod. Pro vyjádření dalších názorů jsou v dotazníku právě pro tento účel zařazeny otevřené otázky, na konci i nepoviná otázka - resp. místo pro libovolný komentář. Jinak pokud tím problémem byla otázka, zda byste nabídku použít tuto technologii přijal nebo ne, je tam i možnost "Nevím...", což by právě pro Vás možná bylo řešení s tím, že byste další komentář mohl doplnit v otevřených otázkách. Ale jak říkám, nikoho nenutím, jen jsem cítila potřebu se k Vašemu komentáři vyjádřit.

robotron

« Odpověď #10 kdy: 21. 11. 2016, 23:51:05 »
Citace: autor tématu link=topic=14294.msg187641
Mrzí mne, že Vám dotazník nevyhovuje, ale co můžu dělat,

Treba vylepsit dotaznik?

Citace
Jen pro upřesnění - v úvodním textu píšu, že tuto technologii využívají např. pojišťovny, některé banky, operátoři.

Je zde zasadni rozdil mezi prokazanim totoznosti pri podpisu smlouvy a pak pri prokazovani totoznosti jako takove. Pokud budu mit spor o platnosti smlouvy z hlediska totoznosti toho, kdo ji podepsal, pak bez duveryhodne treti strany je biometrie zcela k nicemu, a to oboustranne (jak banka mne, tak ja ji). Souhlasite aspon v tomhle? Jina otazka je, pokud si zvolim svoji biometrii jako formu (doplnkoveho) "analogoveho hesla" k sluzbam uvedeneho smluvniho partaka, tam to vyznam mit muze, ale nejedna se, dle meho nazoru, v zadnem pripade o posileni podpisu smlouvy timto prostredkem.

Citace
Jinak pokud tím problémem byla otázka, zda byste nabídku použít tuto technologii přijal nebo ne, je tam i možnost "Nevím...", což by právě pro Vás možná bylo řešení s tím, že byste další komentář mohl doplnit v otevřených otázkách. Ale jak říkám, nikoho nenutím, jen jsem cítila potřebu se k Vašemu komentáři vyjádřit.

To je prave zcestne uvazovani, s kterym jsem se uz u podobnych zvidavych dotaznicku setkal mnohokrat. "Nevim" prece neni spravna odpoved. Ja to vim naprosto presne, ale pravdou je ano i ne, podminene dalsimi okolnostmi (cehoz sjednocenim, prekvapeni, neni Nevim). Proto to nebudu vyplnovat a vam to rikam coby zpetnou vazbu. Vyplnit to nesmyslne a jako zpetnou vazbu to psat do komentaru v dotazniku mi pripada horsi.

Pevne doufam, ze studujete tu biometrii a ne prava, jinak bych doporucoval trochu vice logiky a zamyslet se nad asi nejzakladnejsim pojmem veskereho prava, kterym je smlouva ;-)