Zdravim,
mám takové dilema jak optimálně vyřešit zálohy většího množství dat především na serverech.
DB server s postgresem 5TB, běží jako virtuál je na raidu a lvmku, samotný systém má čistou partition (ne lvm na lvm). Pořád přemýšlím, jestli 5TB na fsroot není trochu obskurní. Zvažuju že bych udělal zvlášť partition s datama, kde bude databáze a webítko. Současná databáze má cca. 2TB, nová bude na postgresu.
Win server, setup je podobný, akorát to má 1TB (Céčko), zase zvažuju, že tomu dám 30GB na systém a na "Déčko" dám data ať je to oddělené.
Fileshare, setup podobný DB, akortá to ukládá soubory. Je potřeba je připojovat jako smb shary na win klienty. Kromě zálohy přes rdiff/rsync mě napadá ještě další věc a to mít na tom nějáký systém co sám verzuje soubory něco jako Tux3, ale nikdy jsem to zatím nezkoušel.
1.) Dotaz je prostý, oddělit systém od dat (partroot, partdata)? U té databáze váhám, smysl to dává v ostatních případech.
2.) Jakou strategii na zálohování zvolit? (denně incremental a nedělní full backup, použít rozdílové snapshoty?). Jde o středně velkou firmu, není nutný kanon na vrabce.
3.) Opravdu LVM snapshoty mají stále problém s výkonem, když jich je víc?
4.) Jak vyřešit zálohu FSroot, resp. systému, a data ať už DB tak i sharu na windowsu?
5.) FSroot DB serveru? LVM snapshots? (snapshot není záloha, a našel jsem zmíňky o problémech s výkonem -
http://www.nikhef.nl/~dennisvd/lvmcrap.html). Jako optimální mi příjde rdiff.
6.) Postgres DB? Tady se mi jeví jako nejoptimálnější řešení pustit cluster a mít mirror na slave, Dělat xTB dumpy mi nepříjde jako smysluplné řešení. Snapshoty mohou být nekonzistentní.
7.) Windows? Tady možná ty snapshoty můžou dávat větší smysl, ale zase rdiff/rsync bude asi lepší. Pořád přemýšlím jestli na tom nějáká data vůbec budou, možná to nechám čistě jenom jako AD a data budou na samba sharu na separátním virtuálu.
8.) SambaFileshare? Ocenil bych možnost verzování, jinak zase rdiff/rsync to zvládnou. Asi není potřeba, aby si obnovu předchozí verze řešili uživatelé, asi by to byla hezká featurka.
9.) Záloha Win klientů, sypat jí na win server do sharu v sobotu večer (vesměs to budou jenom %APPDATA% a pár souborů v řádech stovek MB max. pár GB, primárně budou mít všechno na SambaFilesharu, jde především o Bukmarky a nastavení aplikací). Nebo zvolit něco jako BareOS/Bacula? Popř. ještě něco jiného? Nechci third party službu.
V plánuje udělat kompletní mirror server, ale nejdřív je třeba předělat současné řešení.
Děkuju za komentáře i doporučení.