Jakou virtualizaci na kontejnery?

maxlink

Jakou virtualizaci na kontejnery?
« kdy: 04. 10. 2016, 16:26:31 »
Mam ubuntu 16.04 LTS 64bit 48GB RAM, raid ssd, chci kontejnery, mám jít cestou dockeru nebo raději LXC/LXD nebo úplně něco jiného, nechci KVM, v kontejnerech budou "jednoduché" mašinky www server public, www server internal, email server, samba a dohled  (zabbix), chci to mít od sebe oddělené, v kontejnerech předpokládám opět ubuntu server LTS.

Jde mi primárně o jednoduchost a docker moc neznám a přijde mi složitý, přikláním se spíše k LXC.
Ideálně na jeden "command" vytvořit virtuálku s danou velikost RAM, HDD a nějakou síť jako bridge z nějakého základního image (debootstrap 16.04 LTS) a na zbytek mám ansible scripty, které tam pustím a ty už mi jí setupnou k mému obrazu.

Díky za radu, nějak si nemohu vybrat.
Max
« Poslední změna: 04. 10. 2016, 22:33:42 od Petr Krčmář »

Yucca

Re:Jakou virtualizaci ?
« Odpověď #1 kdy: 04. 10. 2016, 17:40:24 »
Zkousel jsem zabbix v dockeru a prislo mi ze to je "jako se drbat levou nohou za pravim uchem" obzvlaste kdyz budes chtit monitorovat obsahy dalsich dockeru.
Nakonec jsem se vydal cestou XenServeru free

Daniel Kozak

« Odpověď #2 kdy: 04. 10. 2016, 18:57:24 »
Mam ubuntu 16.04 LTS 64bit 48GB RAM, raid ssd, chci kontejnery, mám jít cestou dockeru nebo raději LXC/LXD nebo úplně něco jiného, nechci KVM, v kontejnerech budou "jednoduché" mašinky www server public, www server internal, email server, samba a dohled  (zabbix), chci to mít od sebe oddělené, v kontejnerech předpokládám opět ubuntu server LTS.

Jde mi primárně o jednoduchost a docker moc neznám a přijde mi složitý, přikláním se spíše k LXC.
Ideálně na jeden "command" vytvořit virtuálku s danou velikost RAM, HDD a nějakou síť jako bridge z nějakého základního image (debootstrap 16.04 LTS) a na zbytek mám ansible scripty, které tam pustím a ty už mi jí setupnou k mému obrazu.

Díky za radu, nějak si nemohu vybrat.
Max

Tak on by se podle me na toto dal pouzit i vagrant, vyhodou je ze si clovek pak muze spoustet "virtualky" v dockeru nebo v kvm ci virtualboxu...

dustin

« Odpověď #3 kdy: 04. 10. 2016, 19:58:21 »
Dělal jsem konsolidaci několika stávající serverů na jeden a lxc mě příjemně překvapilo svou jednoduchostí a stabilitou. Vlastně stačilo připojit stávající disková pole strojů do nového serveru a nakonfigurovat jednotlivá lxc.conf. Síť do bridge, využily se původní IP adresy serverů. Nakonec jsem nejvíc bojoval se systemd v jessie hostitele :-) Pro uživatele se nezměnilo vůbec nic.

Svého času jsem si hrál s dockerem, ale nevyhovoval mi princip kontejneru jedné aplikace, mít celý systém (i když mini) kvůli jedné aplikaci a nemoci se jednoduše přihlásit k ní do terminálu. Ale moje požadavky byly samozřejmě jiné a dnes už je docker asi zase jinde...

David

Re:Jakou virtualizaci na kontejnery?
« Odpověď #4 kdy: 05. 10. 2016, 09:47:01 »
Opravdu zalezi, co presne potrebujes.

1) Docker ti zajisti jenoduchou spravu kontejneru/snadnou orchestraci (kubernetes/openshift origin) a je to v podstate takovy standard dnes (i kdyz se resi odklony k ocid atp. ale to je zatim dost nepodstatne). Hlavnim rozdilem je, ze bys mel mit jednu sluzbu v kontejneru tzn jeden docker pro Apache(s php treba) dalsi container pro DB/dalsi pro messaging - tohle ti umozni pak snadno aplikaci skalovat/migrovat jinam. Dalsi rozdil je v updatech v dockeru mas image a kontejner (predstv si binarku a proces) a vzdy updatujes image a restartujes kontejnery z ni vytvorene - tzn kontejnery v podstate nemaji stav - to ma ohromou vyhodu - kdyz se ti neco nezad muzes kontejner restartovat do casto rpredikovatelneho stavu - stary mezitim odlejt do staging kde ho debuggujes a produkce zatim muze(dle problemu) bezet.

2) LXC/LXD/Openvz se spis snazi spustit cely system v kontejneru je to takova spis lehci virtualizace. Ekosystem nastroju je takovy z minuleho tisicileti. Ma to sve pouziti, ale vyzaduje to jiny skillset u admina - v podstate je to porad server ktery udrzujes delas updaty standadrne atp.

3) systemd-nspawn je takove zajimave reseni nekde mezi - prinasi to relativne snadnou spravu - integraci do systemd (machinectl) - rekl bych ze tohle je asi nejsnazsi zpusob jak se na kontejnery dnes podivat z hlediska Linux admina, ktery se snazi uvazovat racionalne a nevidi rude pri zmince o systemd

Obecne je otazka jakou techologii zvolit dost slozita a dost se lisi ceho vlastne chces dosahnout.

maxlink

« Odpověď #5 kdy: 06. 10. 2016, 09:00:08 »
Díky za shrnutí, nahodil jsem LXC, chci spíše "celé servery" v kontejneru né jen jednotlivé app.
Díky Max

Opravdu zalezi, co presne potrebujes.

1) Docker ti zajisti jenoduchou spravu kontejneru/snadnou orchestraci (kubernetes/openshift origin) a je to v podstate takovy standard dnes (i kdyz se resi odklony k ocid atp. ale to je zatim dost nepodstatne). Hlavnim rozdilem je, ze bys mel mit jednu sluzbu v kontejneru tzn jeden docker pro Apache(s php treba) dalsi container pro DB/dalsi pro messaging - tohle ti umozni pak snadno aplikaci skalovat/migrovat jinam. Dalsi rozdil je v updatech v dockeru mas image a kontejner (predstv si binarku a proces) a vzdy updatujes image a restartujes kontejnery z ni vytvorene - tzn kontejnery v podstate nemaji stav - to ma ohromou vyhodu - kdyz se ti neco nezad muzes kontejner restartovat do casto rpredikovatelneho stavu - stary mezitim odlejt do staging kde ho debuggujes a produkce zatim muze(dle problemu) bezet.

2) LXC/LXD/Openvz se spis snazi spustit cely system v kontejneru je to takova spis lehci virtualizace. Ekosystem nastroju je takovy z minuleho tisicileti. Ma to sve pouziti, ale vyzaduje to jiny skillset u admina - v podstate je to porad server ktery udrzujes delas updaty standadrne atp.

3) systemd-nspawn je takove zajimave reseni nekde mezi - prinasi to relativne snadnou spravu - integraci do systemd (machinectl) - rekl bych ze tohle je asi nejsnazsi zpusob jak se na kontejnery dnes podivat z hlediska Linux admina, ktery se snazi uvazovat racionalne a nevidi rude pri zmince o systemd

Obecne je otazka jakou techologii zvolit dost slozita a dost se lisi ceho vlastne chces dosahnout.

podlesh

« Odpověď #6 kdy: 06. 10. 2016, 12:11:30 »
nemoci se jednoduše přihlásit k ní do terminálu
Sice trochu offtopic, ale možná se to bude někomu hodit:
Kód: [Vybrat]
docker exec -it container_id  bash
Samozřejmě, je nutné tam ten bash mít :-) ale v nouzi stačí i dash. Horší je to když chci něco poeditovat, ale i ed stačí a člověka zocelí ;-)

David

« Odpověď #7 kdy: 06. 10. 2016, 14:40:53 »
Samozřejmě, je nutné tam ten bash mít :-) ale v nouzi stačí i dash. Horší je to když chci něco poeditovat, ale i ed stačí a člověka zocelí ;-)

Editovat v bezicim containeru by clovek nic nemel, oedituju image a pak restartuju - jinak si zadelavam na dost problemu.  A kdyz uz nutne je treba neco takoveho je mozne si editor pomoci 'docker cp' dohrat nebo pomoci clone() vlezt do spravneho filesystem namespace.

dustin

« Odpověď #8 kdy: 06. 10. 2016, 16:08:25 »
To je přesně ten důvod, proč mi docker nevyhovuje. I základní úkony jsou velice komplikované - třeba v tom bashi bych si chtěl spustit screen a něco v něm sledovat - přežije ten screen ukončení toho připojení?

Na editaci něčeho nestačí pouhé ssh + edit. Ale jak říkám, mám jiné požadavky, než ke kterým je docker určen.

harun

« Odpověď #9 kdy: 06. 10. 2016, 17:18:13 »
ja by som kontajnery nenazyval virtualizaciou, kedze to z principu virtualizacia nieje. Je to obycajny kernel procesovy namespace a control grupy. Zalezi uz len na poziadavkach a konfiguracii kolko % user space ma byt zdielana s "hostom" a kolko unikatna per kontainer. 

crown

« Odpověď #10 kdy: 06. 10. 2016, 18:23:31 »
Jak se updatuje system v tech LXC kontainerech? Jde to hromadne pro vsechny, pokud vychazi ze stejneho zakladu?