Váš názor na Nette framework

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
Re:Vas nazor na Nette framework
« Odpověď #30 kdy: 01. 09. 2016, 19:51:32 »
Ten JSON neobsahuje data, ale HTML.

Aha. Chápu.

No, chtěl jsi jednoduché api, tady ho máš :-P

V čem vidíš nevýhody? Konkrétně prosím.

gl

« Odpověď #31 kdy: 01. 09. 2016, 20:04:11 »

Aha. Chápu.

Blbě se s tím pracuje. HTML uvnitř JSONu si nemohu zobrazit v jako preview v devtools. Pokud bych to chtěl testovat automaticky, tak si musím ten snippet rozparsovat. Pokud se mám rychle zorientovat ve velké cizí aplikaci, tak je velká výhoda pokud je jasně oddělená serverová a klientská část.

j0hny

Re:Váš názor na Nette framework
« Odpověď #32 kdy: 01. 09. 2016, 20:15:57 »
S nette je to trochu složitejší. Pokud ho člověk bere jako celek, moc dobrý framework to není. Některé věci jsou vyloženě nelogické, celkově je dost nekonzistentní, komunita se skládá většinou s lidí kteří všichni ví jak to dělat nejlíp, bohužel ale každý jinak :-).

S verzí 2, kde došlo k rozbití na několik součástí je to ale supr věc. Některé věci mají fakt vychytané (Tracy, Latte, Router, Presentery) a když ty ostatní nepoužitelné (Databáze, systém komponent atd.) nahradíte použitelnějšími knihovnami, dá se to používat velmi dobře i na velkých projektech a je to mnohem méně ukecané než třeba ta Symfony.

U nás Nette používáme už několik let i na velké projekty typu interní informační systémy nebo zákaznické portály a postupně jsem došel k ideální kombinaci Nette + Symfony validator a serializer + Doctrine ORM a dalších pár součástí a programuje se v tom výtečně. Člověk si ale musí najít správnou cestu.

Zkrátka pokud člověk chce framework na všechno a chce ho používat tak jak doporučují v dokumentaci, dál než přes jednoduchý blog se nedostane. Pokud si ale vytvoří dobrou kombinaci s knihovnami typu Doctrine, dají se v tom poměrně čistě psát i velké aplikace, má to i slušný výkon.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 01. 09. 2016, 20:20:09 »

Aha. Chápu.

Blbě se s tím pracuje. HTML uvnitř JSONu si nemohu zobrazit v jako preview v devtools. Pokud bych to chtěl testovat automaticky, tak si musím ten snippet rozparsovat. Pokud se mám rychle zorientovat ve velké cizí aplikaci, tak je velká výhoda pokud je jasně oddělená serverová a klientská část.

V automatickém testování bych problém neviděl.
Co se týče rychlého zorientování - no, pokud jsi do té doby dělal ve spring a prototype, tak přepnutí do nette a jquery nebude bezbolestné.
Co se týče oddělený serverové a klientské části - nemyslím si, že by s tím mělo Nette nějaký problém. Ale na klasickou SPA dělanou v angularu je Nette škoda, to nepopírám.
Zapnu ajax, kouknu co mi to posílá za snippety, ve většině případů zjistím, že posílá/neposílá, nebo že je tam část navíc, kterou nechci, upravím invalidaci/umístění tagů finito dvacet. Názvy snippetů korenspondují s názvy komponent, takže se dá dohledat přesně kde je problém.
Mimochodem snippety jsou na konkrétní použití. Pokud chceš posílat čistej JSON, tak si ho posílej. Nette ti v tom i trochu pomůže.

Neříkám, že nemá chyby či nedostatky, ale obávám se, že na hlášky typu:
Vim ze se pouziva casto ve firmach a rikam si jak je to mozny. To to ti lidi nevidi? Je jim to fuk? Nemaji srovnani s jinyma frameworkama? (django, flask, asp.net mvc)
by to chtělo něco víc.
« Poslední změna: 01. 09. 2016, 20:26:03 od BoneFlute »

gl

« Odpověď #34 kdy: 01. 09. 2016, 20:36:11 »
Zapnu ajax, kouknu co mi to posílá za snippety, ve většině případů zjistím, že posílá/neposílá, nebo že je tam část navíc, kterou nechci, upravím invalidaci/umístění tagů finito dvacet. Názvy snippetů korenspondují s názvy komponent, takže se dá dohledat přesně kde je problém.
Mimochodem snippety jsou na konkrétní použití. Pokud chceš posílat čistej JSON, tak si ho posílej. Nette ti v tom i trochu pomůže.

Pokud píšeš aplikaci od začátku, tak se můžeš rozhodnout kdy snippety používat a kdy ne. Já mluvím o údržbě cizího kódu.

gl

« Odpověď #35 kdy: 01. 09. 2016, 20:40:55 »
S nette je to trochu složitejší. Pokud ho člověk bere jako celek, moc dobrý framework to není. Některé věci jsou vyloženě nelogické, celkově je dost nekonzistentní, komunita se skládá většinou s lidí kteří všichni ví jak to dělat nejlíp, bohužel ale každý jinak :-).

S verzí 2, kde došlo k rozbití na několik součástí je to ale supr věc. Některé věci mají fakt vychytané (Tracy, Latte, Router, Presentery) a když ty ostatní nepoužitelné (Databáze, systém komponent atd.) nahradíte použitelnějšími knihovnami, dá se to používat velmi dobře i na velkých projektech a je to mnohem méně ukecané než třeba ta Symfony.

U nás Nette používáme už několik let i na velké projekty typu interní informační systémy nebo zákaznické portály a postupně jsem došel k ideální kombinaci Nette + Symfony validator a serializer + Doctrine ORM a dalších pár součástí a programuje se v tom výtečně. Člověk si ale musí najít správnou cestu.

Zkrátka pokud člověk chce framework na všechno a chce ho používat tak jak doporučují v dokumentaci, dál než přes jednoduchý blog se nedostane. Pokud si ale vytvoří dobrou kombinaci s knihovnami typu Doctrine, dají se v tom poměrně čistě psát i velké aplikace, má to i slušný výkon.

S tím souhlasím. Ale to stejné dokáže i kdejaký mikroframework.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 01. 09. 2016, 21:04:28 »

Pokud píšeš aplikaci od začátku, tak se můžeš rozhodnout kdy snippety používat a kdy ne. Já mluvím o údržbě cizího kódu.
Ten JSON jsem myslel spíše v případě, kdy něco potřebuješ napojit na Nette. Nemyslím si, že by snippety byly nějaký problém. Mě vyhovují. Zatím jsem nenarazil na lepší systém.

j0hny

« Odpověď #37 kdy: 02. 09. 2016, 09:25:04 »
S nette je to trochu složitejší...
S tím souhlasím. Ale to stejné dokáže i kdejaký mikroframework.

To sice ano, nicméně jsem nenarazil zatím na žádný, který by zvládal ty věci, které má Nette opravdu dobře vymyšlené, stejně dobře. (tady se bavím především o té Tracy, Latte šablonách a routeru, ale má i pár dalších příjemných věcí). Samozřejmě lze namítnout že by se to dalo otočit, tzn. použít mikroframework a tyto věci si do něho naroubovat jako standalone. To je samozřejmě taky možné a výsledek bude obdobný, ale to už je věc osobní preference ;)

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 02. 09. 2016, 10:48:53 »
Když se tu baví o konzistenci a dokumentaci, tak určitě jako nejlepší vidím Python a Django. Django je neskutečně konzistentní a integrované s velmi dobrou dokumentací.

gl

« Odpověď #39 kdy: 02. 09. 2016, 15:33:22 »
Když se tu baví o konzistenci a dokumentaci, tak určitě jako nejlepší vidím Python a Django. Django je neskutečně konzistentní a integrované s velmi dobrou dokumentací.

O tom nikdo nepochybuje, ale řekl bych, že django řeší truchu jiné problémy. Je postaveno okolo ORM a k plnému využití funkčnosti potřebujete mít kontrolu nad strukturou databáze. To ne vždy máte. Django narozdíl od nette nemá žádný systém snippetů. Je to čisté MVC. Velikost komunity ja samozřejmě neporovnatelná. Rails je na tom ještě lépe.