Samba ext3/ntfs výkon

FFFANDA

Samba ext3/ntfs výkon
« kdy: 22. 07. 2016, 04:03:53 »
vsiml jsem si, ze kdyz pouzivam sambu a pouzivam s ni ntfs disk pres ntfs-3g, tak zere pri prenosech procesor samba a i stejne vyrazne ntfs-3g proces

tak jsem ten disk zkusil preformatovat na ext3 a samozrejme proces ntfs-3g uz procesor nevytezuje. Ale ja si nejsem jisty jestli jsem opravdu odlehcil procesoru?

Neni ta ext3 rezie nahodou schovana nekde v kernelu a top mi ji jen nezobrazuje?

Tzn. usetril jsem CPU vykon tim ze jsem presel z ntfs na ext3 nebo ne?

Re:Samba ext3/ntfs výkon
« Odpověď #1 kdy: 22. 07. 2016, 06:17:35 »
Moja malá poznámka: Ext3 je už riadna história, prvé som sa pozrel či nejde o 10 rokov starý článok. Používať ntfs v linuxe má jediný zmysel, ak sa pristupuje na wydle partíciu.
A teraz k veci: áno, použitím ext3 sa proti ntfs určite ušetria systémové prostrietky, ntfs-3g bol a je vždy žrút výkonu procesora.

« Odpověď #2 kdy: 22. 07. 2016, 08:53:08 »
Nedává smysl používat NTFS pod Sambou – jedině že byste měl data na nějakém externím disku a potřeboval je na chvíli zpřístupnit. Pak to funguje tak, že Samba překládá věci ze světa Windows do světa Linuxu (a umožňuje při tom využívat některé specifické linuxové věci), a ovladač NTFS to pak překládá ze světa Linuxu zpět do světa Windows (jiným způsobem, než Samba). Vlastně byste měl považovat za úspěch, že vám Samba na NTFS vůbec fungovala.

Procesoru jste odlehčil minimálně tím, že nemusí přepínat mezi kontextem jádra a kontextem uživatelského programu (FUSE).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22. 07. 2016, 10:00:09 »
Tzn. usetril jsem CPU vykon tim ze jsem presel z ntfs na ext3 nebo ne?

Asi ano, vysoka zatez CPU pri diskovych operacich pres ntfs-3g je normalni. Tenhle ovladac neni zrovna plnohodnotny a je to spis nouzovka na zpristupneni dat z Widli a prenos dat tamtez. Provozovat na tom Sambu je opravdu blby napad vhodny hlavne pro lidi, kteri radi prichazeji o data. Navic na tom ani nefunguji zadna pristupova prava.