Audio PC-TV vrčí

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
Audio PC-TV vrčí
« kdy: 20. 06. 2016, 11:16:03 »
Mám PC připojen do tv přes audio kabel jack-jack. PC i TV jsou na stejné zásuvce, audio kabel jsem asi 2m dlouhý a šíleně to vrčí. Jestli někdo něví nějakou vychytávku, co s tím. Díky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Audio PC-TV vrčí
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2016, 12:30:59 »
Zkuste otocit zastrcku televize v zasuvce. TV mivaji dvoupolovou zastrcku a otoceni nekdy na audio brum pomuze.

czipis

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2016, 12:55:14 »
neprestane brum nahodou kdyz vytahnes z TV anteni kabel?

O. Benada

« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2016, 12:59:28 »
Podobný problém jsem vyřešil Hama galvanickým oddělovačem pro TV signál:
https://www.hama.com/00042997/hama-mantelstromfilter-koax

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2016, 13:57:27 »
czipis: anténu tam nemáme, ale mám tam připojen ještě dvd přehrávač, tak ho zkusím odpojit.
jardap: zkusím, ale myslím, že tam mám tří-vidlici, ale zkusím správnost fáze.

Jako poslední variantu mám, že tam prostě dám bedničky - na ty to funguje zce bez problémů.
Díky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20. 06. 2016, 14:36:54 »
jardap: zkusím, ale myslím, že tam mám tří-vidlici, ale zkusím správnost fáze.

Tak jestli tam treba je stara komunisticka rozdvojka, tak ta ma na jedne strane fazi na nespravne strane. Ty nove osklive to pry nedelaji.

Ona by ta faze nemela funkci vadit, ale treba muze hrat roli, jestli faze do trafa leze na vnitrek vinuti a nulak na vnejsek nebo obracene.

Jinak muze byt PC blbe ukostrene, muze treba byt defektni kabel a mit preruseny zemnici vodic. Mozne je vsechno, uz mi nekdo vvypravel i o kabelu, kde sla faze na zemnici kolik.

Take muze byt audiokabel tazen prilis blizko nejakeho vedeni nebo trafa nebo treba bezet okolo monitoru. A vzhledem ke kvalite tehlech kabelu muze mit blbe stineni. Take 2m je docela dost. Pokud ho nemuzete zkratit, muzete zkusit vzit starou kovovou hadici od sprchy, vyrvat z ni vnitrek a nechat jen pancerovani, pripajet k uzemnenemu dratu a kabel protahnout tim.

Jirka1

« Odpověď #6 kdy: 20. 06. 2016, 22:07:38 »
A není jednodušší to propojit digitálně - tedy přes HDMI?
Jinak tenhle brum bývá obvykle způsoben zemní smyčkou. Takže od TV vše odpojit. Pokud je PC i TV v jedné zásuvce, měl by brum přestat. Pak připojovat další zařízení, až se brum objeví.

JT

« Odpověď #7 kdy: 21. 06. 2016, 13:33:55 »
krom problému se zemními smyčkami se dá s tímto taky bojovat zvětšením odstupu signál šum ...tedy z PC posílat co nejvyšší úroveň a na telce zesilovat zase naopak co nejméně...

BruXy

« Odpověď #8 kdy: 21. 06. 2016, 16:42:07 »
Jak už tu bylo jednou zmíněno, řešením je galvanické oddělení obou zařízení:

http://bruxy.regnet.cz/web/hamradio/CZ/galvanicke-oddeleni-trxu-a-pc/

Prodavají se např. tady:

http://www.hamshop.cz/ruzne-c13/oddelovaci-audio-transformator-1-1-600-ohm-i291/

Mě to ve většině případů pomohlo, problém byl jedině u zařízení, kde už audio výstup sám o sobě byl zarušený, ale to pak není 50Hz brum, ale různé jiné "signály", lezoucí ze sběrnic do audio vůstupu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 21. 06. 2016, 17:02:33 »
@BruXy: Pokud mozno bych se audiotransformatoru vyhnul. Hlavne pokud to ma byt aspon trochu hi-fi. Takove trafo ma dost velke zkresleni diky hysterezi a nelinearite magneticke charakteristiky. To se da potlacit pouze vzduchovou mezerou dostatecne velke velikosti a dostatecnym dimenzovanim jadra, aby se vykompenzovalo zhorseni vlastnosti magnetickeho obvodu. To trafo ma ale 14x14x14mm, takze podeziram, ze tam zadna vzduchova mezera nebude. Impedance 600 ohm take asi nebude odpovidat impedanci vystupu zvukove karty a vstupu televize, coz neni idealni.

Jirka1

« Odpověď #10 kdy: 21. 06. 2016, 19:54:41 »
Oddělovací trafa právě na 600ohmech se běžně používají pro profiaudio. O kvalitu zvuku bych se nebál, reproduktory v TV budou určitě horší. Ale je to zbytečně složité řešení, které lze doporučit, až když ostatní možnosti selžou. Pokud jde o impedanci, není s ní tak velký problém, tohle není vf. V nejhorším se dopájí odpor.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 21. 06. 2016, 21:31:20 »
@Jirka1: Tak zalezi na tom, o jake mluvime televizi. Jestli je to kram se smetakem, tak jiste, trafo uz nic nezkazi. Jestli u toho je zesilovac a poradne bedny, tak uz by to asi bylo slyset.

Resit impedanci odporem neni moc dobre. Na tom vam leda vznikne ubytek signalu, ktery si vyzada vetsi zesileni na druhe strane a vysledkem muze byt festovny sum, navic fyziologicka regulace na zesilovaci (pokud se dnes takovymi zbytecnostmi zatezuji) se dostane nekam uplne mimo, protoze ta je vypocitana na nejake standardni urovne signalu. Takze odpor bych doporucil jen tam, kde je nutne vyvolat ubytek signalu. A pokud chci pouzit trafo s impedanci 600 Ohm, tak bych si napred nekde vygoogloval, jaka je impedance vystupu z pocitace a ze vstupu tlevize, abych se nedostal nekam uplne do p​r​d​e​le.

Jirka1

« Odpověď #12 kdy: 21. 06. 2016, 22:46:47 »
Impedance výstupu PC je v řádu desítek ohmů, je to zesilovač schopný utáhnout sluchátka. Impedance vstupu bývá v řádu kiloohmů, takže když mě to bude moc trápit, můžu tam paralelně nějaký odpor dát. Ani ne tak kvůli impedanci, jako kvůli potlačení rušivých signálů přenesených parazitní kapacitou.

ES

« Odpověď #13 kdy: 22. 06. 2016, 13:41:10 »
Ale panove, je to z hamshop.cz primarne urceny k mikrofonum na radioamatersky vysilacky a tam je 600ohm standart
(jako u vsech jinejch mikrofonech).
Samozdrejme pak existuji i profi trafa na vsechny mozny zpusoby. Mikrofoni a linkove ovsem
v cenovy kategorii 1trafo=1TV i s plastovejma reprakama. V domacim audiu opravdu sci-fi