Stav disků ve VMware ESXi 5.5

turbomixer

Stav disků ve VMware ESXi 5.5
« kdy: 27. 04. 2016, 17:22:52 »
Ahoj,

Zdedil jsem nejaky server s bezicim VMware ESXi 5.5. Server ma hw raid adapter s 2 disky udajne v raid1. Nikde ale nevidim nic, co by mi reklo, jaky je stav tech disku a zda treba jeden uz neni davno mrtvy. Divam se vSphere Clientem a nic podobneho nikde nevidim. Ze softwaru nabizeneho vyrobcem serveru (podporuje ESXi 5.5) moc moudry nejsem. Kde mam co hledat a pripadne co a kam instalovat?

Dekuji
« Poslední změna: 27. 04. 2016, 22:13:56 od Petr Krčmář »

Honza

Re:VMware ESXi 5.5
« Odpověď #1 kdy: 27. 04. 2016, 18:19:11 »
Tak za prve bych si vubec zjistil co je to vlastne za server, zda je to konkretni model od vendora typu hp, ibm fujitsu atd a nebo je to server stavenej na kolene. Podle modelu bych pak zjistil jaky raid radic na tom serveru muze byt a jake utility se k nemu daji pouzit. Pokud je to server staveny na kolene tam je situace slozitejsi (i kdyz u vmware serveru to nepredpokladam), moznost je treba nabootovat nejake livecd a zkouknout dmesg, lspci atd a podivat se co mi to vsechno naslo.

Rhinox

Re:VMware ESXi 5.5
« Odpověď #2 kdy: 27. 04. 2016, 18:31:44 »
Jestli byl na ESXi nainstalovan smis-provider, mel bys to videt v vSphere-Client:

Configuration->HealthStatus->Storage

Ja tam mam stav disku, raid-poli, baterie atd.

Jestli tam smis nemas, pak musis pohledat u vyrobce radice jeslit udelal smis pro ESXi. Taky tam muzes najit command-line utilitku kterou muzes doinstalovat do ESXi, a ta ti pak v ssh-terminalu ukaze stav pole (takhle to maji vsechny radice s cipem LSI/Avago)...

j

Re:Stav disků ve VMware ESXi 5.5
« Odpověď #3 kdy: 27. 04. 2016, 22:34:16 »
A jestli je to vazne server, tak ma kartu typu drac a pod, a na ty se da i zcela bez pristupu k systemu zjistit stav HW, vcetne disku. Normalni server pak zavadu i signalizuje - at uz barevne na konkretnim disku, nebo na nejakym tom zobrazovadle (segmentovej display atd.)

chalupář

« Odpověď #4 kdy: 28. 04. 2016, 09:09:59 »
A jestli je to vazne server, tak ma kartu typu drac a pod, a na ty se da i zcela bez pristupu k systemu zjistit stav HW, vcetne disku. Normalni server pak zavadu i signalizuje - at uz barevne na konkretnim disku, nebo na nejakym tom zobrazovadle (segmentovej display atd.)
No jo vlastne!!! Ja jsem si rikal, proc se musi serverhostingy tak chladit, a ono je to proto, ze pred kazdym serverem sedi manik a ceka, kdy se rozsviti ktera ledka a co se objevi na segmentovem displayi. Pritom lidi prece vyvijeji znacne mnozstvi tepla! Konecne to dava smysl.

Komo

« Odpověď #5 kdy: 28. 04. 2016, 23:15:30 »
Ma to konzolu/iLo interface?
Bios?

turbomixer

« Odpověď #6 kdy: 30. 04. 2016, 13:48:27 »
Dekuji vsem za rady. Na smis-providera se podivam. Pod Configuration->HealthStatus->Storage je size vsechno zelene, ale nic jako Storage tam nemam.

Rhinox

« Odpověď #7 kdy: 30. 04. 2016, 14:15:22 »
Pak tam urcite zadnej smis-provider pro storage neni nainstalovanej. U mne to vypada takhle:

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 30. 04. 2016, 14:35:31 »
Pak tam urcite zadnej smis-provider pro storage neni nainstalovanej. U mne to vypada takhle:

To bohužel nic neukazuje, protože tady nějakej mlamoj ze Žižkova rozbil i to linkování obrázků zvenku. (Link je funkční, když si ho zkopíruješ a otevřeš v novém okně, obrázek se ukáže.

Daemon

« Odpověď #9 kdy: 02. 05. 2016, 09:42:29 »
Od verze 5.5 je tam nějaký commandline bazmek na způsob smartmontools. Ale nikdy jsem to ještě nepoužil, protože mám 5.1.