Počítač jako monitor jiného počítače (přes síť)

tomasfuk

Chci využít notebook další monitor svého počítače. Ať už jako jeden monitor vedle druhého nebo jako monitor v jiné místnosti. Nechci notebook ovládat vzdáleně ani lokálně, chci na něm pouze zobrazovat obsah. Předpokládám, že na něm poběží nějaký linux, z flashky.

V podstatě nejblíže moje potřeby naplňuje http://spacedesk.ph/, ale není to úplně ideální co se týče podpory linuxu. Je zdarma, ale není open source. Prohlížečový klient by snad mohl na linuxu fungovat, zatím jsem nezkoušel. Rozšířit však lze jen zobrazení počítače s Windows, toto řešení má vlastní driver, který se pak hlasí jak další monitor, což je asi úplně nej řešení. Na hlavním počítači sice používám Windows (kamenujte), ale ocenil bych mít možnost rozšířit zobrazení i pokud nabootuju linux, třeba na jiném PC nebo ve VM.

Kdybych chtěl jen nějaký multimediální obsah, tak pochopitelně použiju cokoliv na streamování po síti, třeba vlc. Pokud bych chtěl jen klonovat zobrazení, klidně bych zachytával obrazovku a tu pak streamoval, třeba opět přes vlc. Chci to ale použít jako opravdový X-tý monitor, přetahovat okna a podobně.

Neví někdo o nějaké pěkném řešení, jako je třeba ten spacedesk? Má alespoň někdo zkušenost se spacedesk?

Díky

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
Re:Počítač jako monitor jiného počítače (přes síť)
« Odpověď #1 kdy: 18. 02. 2016, 13:20:56 »
Tak před osmi lety jsem pro tento účel používal software MaxiVista http://www.maxivista.com/

Ta server část podporuje pouze Windows a to jen do verze 7, klient je i na MasoX, fungovalo to velmi pěkně. Je to za prachy, ale tenkrát sem nic zadarmo, co by mě uspokojilo, nenašel.

Laboroval sem i s řešením postaveném na nějakém dummy video driveru, který simuloval druhý monitor, obraz se pak přenášel pomocí VNC, ale nebyl sem s tím moc spokojen, detaily si už nepamatuju.

Sekci Similar Products dole na této http://spacedesk.ph/features/ stránce sis prošel? Třeba něco vyhoví.
« Poslední změna: 18. 02. 2016, 13:25:13 od Tonda »

tomasfuk

« Odpověď #2 kdy: 18. 02. 2016, 13:52:46 »
Na MaxiVista jsem narazil taky, ale je jen pro Windows a ještě  k tomu starý, a za prachy.

S alternativama je to bída, všechny jsem zatím ještě nezkoumal. Řada z nich je jen pro jablka a nebo pro max Windows 7.

Podívám se ještě po nějakých těch driverech. Je mi v podstatě jedno, jak se bude obraz přenášet, jestli to bude přes VNC nebo nějaký stream.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18. 02. 2016, 14:16:06 »
Vzhledem k povaze té úlohy, která je poměrně netriviální a jde dost hluboko do systému, bych se neupínal k hledání jednoho řešení/produktu podporujícího totálně odlišná Windows a Linux, ale hledal řešení nezávisle pro Windows a pro Linux.

BlackRider

« Odpověď #4 kdy: 18. 02. 2016, 14:23:07 »
Tohle se da rozdelit na dve ulohy:

1) prenos obrazu z jednoho pocitace na druhej
2) ovladani druheho pocitace pomoci klavesnice a mysi na prvnim

Uloha 1 je jednoznacne uloha pro VNC. Na Linuxu jednodusse clovek vytvori virtualni monitor pomoci prikazu vncserver (soucast TigerVNC, ktery je snad ve vsech distribucich) a zobrazi na druhym pocitaci pomoci vncviewer.
Bohuzel Windows samoosobe neumi virtualni monitory takze tam je potreba bud presvedcit grafiku, ze ma dva monitory (pomoci spravne hacknutyho VGA kabelu treba) nebo virtualni monitor, kterej umi treba zminena MaxiVista. Nad vlc nema vubec smysl uvazovat. Byl by tam nepouzitelnej lag (treba 10 sekund). TigerVNC umi JPEG kompresi, takze po lokalni siti pres nej jde u sledovat videa lag je v radu milisekund

Uloha 2 se da resit pomoci Synergy http://synergy-project.org/

tomasfuk

« Odpověď #5 kdy: 18. 02. 2016, 14:32:46 »
Bohužel, právě díky potřebě rozšířit zobrazení počítače s Windows, hledám něco univerzálnějšího. Zatím vypadá nejlíp ten spacedesk, protože umí na Windows vytvořit virutální monitor, takže ho v nejbližší době vyzkouším (cílový notebook se stal dárcem RAM). Linux jako zdroj obrazu zatím řešit asi nebudu, a pak bych to řešil asi jiným, způsobem.

Pravděpodobně bude nejjednodušší řeši zvlášt windows a linux.

O ovládání mi právě vůbec nejde, chci druhý počítač použít čistě jako zobrazovač.

Rhinox

« Odpověď #6 kdy: 18. 02. 2016, 18:44:23 »
Na tohle staci VNC. Na "hlavnim" pocitac pridat "skrytej" monitor, jde to docela lehce a neni potreba nic hackovat: pises ze tam mas windows (ne, nekamenuju te, taky mam), pak tedy pravej klik na desktopu, pak "screen resolution" > "detect" (skouseno na W7, na desitce to bude podobne). Bude sice neco plkat jakoze "Another display not detected", na to se vykasli a dej "OK". Jeste si na tomhle druhem "skrytem" monitoru nastav rozliseni, idealne stejne jako na tom "zobrazovacim" pocitaci (v tvem pripade notebook).

Nainstaluj tam VNC-servr, ja pouzivam tightvnc. Spusti s prikazem:
tvnserver.exe -controlapp -sharedisplay 2

Tim si nastavis sdileni toho "skrytyho" displeje. Pak na druhem pocitaci (notebook) nainstaluj nakyho vnc-klienta a konektni se s nim na ten primarni pocitac. Uvidis plochu toho druhyho displeje. Overeno, funguje. Ja takhle vyuzivam tablet jako druhej monitor...

tomasfuk

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2016, 12:51:12 »
Super, takhle nějak jsem si to představoval! Zatím jsem vyzkoušel spojení Win>Win a vše je dle očekávání. Na linuxu nebude díky použití tightVNC snad žádný problém.

Jen jsem narazil na takovou maličkost, že i když nastavím monitoru stejné rozlišení, jako má klientský počítač, zobrazí se v režimu fullscreen tak jako tak posuvníky. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem zvolil rozlišení o pár pixelů menší.

Díky moc, jednoduché a dělá to co od toho očekávám. Není nad to, když se najde někdo, kdo chce přesně to samé. :-)

BlackRider

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2016, 15:36:39 »
Jo na tuhle moznost jak oblbnout Windows sem zapomnel. Zkousel sem to pod Windows 10 a neslo mi to. Mozna to vyzaduje VGA konector na grafice a tam mam 2xDVI a 2xHDMI.

Kazdopadne doporucuju spis TigerVNC nez TightVNC, protoze je to vylepsenej pokracovatel dnes uz mrtvyho TightVNC.

tomasfuk

« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2016, 16:14:21 »
U toho monitoru mám možnost něco jako "Always try detect on VGA", nemám to teď před sebou. Pokud jsem to nezvolil, monitor nešel nastavit a pak snad i zmizel. Nejsem si jistej, jestli moje grafika má přímo VGA, spíše nemá, určitě má DVI(-I), DP a HDMI. Další porty mám pak na základní desce, tam VGA asi ještě je.

Na tigervnc se podívám. Potřeboval jsem to především rozchodit podle postupu od Rhinox, bez zbytečných úprav. Experimentovat budu, až budu mít na klientským laptopu RAMku. :-)

Rhinox

« Odpověď #10 kdy: 19. 02. 2016, 19:51:24 »
VGA to nevyzaduje, protoze moje grafa ma jen 2x DVI, HDMI a DP (pricemz skutecnej monitor mam pripojenej pres DP). Pri konfiguraci "druheho" monitoru sa mne ani nepta, na jakemze portu ten monitor ma byt...

Ten TigerVNC je dobrej tip, na to se podivam! TightVNC pouzivam kvuli "historickym" skusenostem. Je pravda, ze se (krom Android-klienta) moc nevyviji. Jen nevim, jestli TigerVNC umozni vybrat kterej monitor chci sdilet (ne kazdy VNC-server tohle umi, a na tomhle figlu je to zalozeno)...