Flash Linuxu na čínský Android tablet

zbyso

Flash Linuxu na čínský Android tablet
« kdy: 18. 08. 2015, 12:47:02 »
Cau, existuje nejake "genericke" reseni/navod v cem spociva flashnuti v podstate libovolneho "China" tabletu na Linux?
pozn. utility pro rootnuti jsem nasel a uspesne vyzkousel. ted bych pres ne rad pretahnul linux distro pokud je to mozne ;)
konkretne se jedna o tento tablet - https://www.alza.cz/nextbook-premium-7se-d369065.htm#alternativy
budu rad i za "polopaticke" strucne objasneni co je potreba provest aby misto Androida naskocil Linux ;)

smutný

Re:Flash Linuxu na čínský Android tablet
« Odpověď #1 kdy: 18. 08. 2015, 15:17:21 »
O žádné obecně funkční utilitce nevím.

Princip (velmi zjenodušeně, místní snad prominou): musíš mít kernel, který poběží na tvém procesoru a musíš donutit zavaděč, aby ti ho spustil. Dále potřebuješ ovladače na vše možné, co ten telefon má.

Dohromady to není žádná sranda. Pokud se dostaneš do fastbootu, tak to teoreticky půjde. Nicméně pokud v takových věcech nejseš zběhlej, tak ti garantuji, že se zblázníš dřív, než z toho uděláš použitelně běžící linux.

Nějaké procesory (tuším že třeba allwiner A20) natáhly systém z microSD karty (pokud tam byl). Pro nějaké tablety s tímto procesorem jsem tuším viděl jakési obrazy debianu.

Nicméně nic, co by bylo univerzální asi není (nebo o tom nevím).

Nevím, co na to linuxu chceš dělat. Na nějaké věci může být fajn systém pod chrootem (android je přece linux...), ale není to všespásné.
Dle požadavků to může být nejvhodnější. (pamatuji si na udělátko debian kit. To ti rozběhlo debian pod chrootem, pustilo na něm Xka a LXDE a pak ses na ně mohl přes VNC nebo něco podobného připojit)

Pokud přežiješ, že pod kapatou budeš mít jádro androida, tak to bude asi nejschůdnější

Martin90

Re:Flash Linuxu na čínský Android tablet
« Odpověď #2 kdy: 19. 08. 2015, 11:55:00 »
Zdar, zkošel jsem to na LarkFreeMe - model s A20 a není to žádná sranda, skončil jsem ve fázi, kdy mi systém naboootoval, ale nefungoval dotyk, usb, wifi ani zvuk - zkoušel jsem různý ovladače, nic.