Samba: uzamčení souboru

Samba: uzamčení souboru
« kdy: 13. 04. 2015, 12:02:33 »
Ahoj, mám Sambu verze 3.5.x. Na sdíleném disku jsou dokumenty alá *docx, *xlsx atd. Pokud někdo otevře dokument pod MS Windows z MS Office a někdo další také z MS Windows pod MS Office chce otevřít ten samý dokument, tak MS Office správně upozorní na to, že s ním někdo již pracuje atd. Pokud ovšem do toho samého souboru vleze někdo z Linuxu pod LibreOffice, tak k žádnému upozornění nedojde. Domnívám se, že by mohlo být nastavením Samby...

Díky

Re:Samba: uzamčení souboru
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2015, 12:28:57 »
Domnívám se, že by mohlo být nastavením Samby...
Já bych spíš tipoval, že to bude rozdílem v tom, jak MSOffice a LibreOffice ten soubor otevírá. Pokud si ho otevře, načte a zavře, tak pak samozřejmě zamčený není. Nebo to taky může být tím, že si tam MSOffice otevře nějaký jiný soubor, který signalizuje otevření (takové to "~mujsoubor.doc". Musel bys asi víc prozkoumat, v jaké kombinaci otevření souborů čím to dělá a v jaké ne.

Jinak seznam otevřených souborů přes sambu získáš příkazem "smbstatus", tam se můžeš podívat, jestli je skutečně soubor jako takový zamčený nebo ne.

karel

« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2015, 17:08:33 »
A pokud se v Linuxu sdílený disk připojí ručně (mount.cifs), problém přetrvává?

« Odpověď #3 kdy: 16. 04. 2015, 13:59:48 »
Já bych spíš tipoval, že to bude rozdílem v tom, jak MSOffice a LibreOffice ten soubor otevírá. Pokud si ho otevře, načte a zavře, tak pak samozřejmě zamčený není. Nebo to taky může být tím, že si tam MSOffice otevře nějaký jiný soubor, který signalizuje otevření (takové to "~mujsoubor.doc". Musel bys asi víc prozkoumat, v jaké kombinaci otevření souborů čím to dělá a v jaké ne.

Jinak seznam otevřených souborů přes sambu získáš příkazem "smbstatus", tam se můžeš podívat, jestli je skutečně soubor jako takový zamčený nebo ne.
Je to možné. Předpokládal jsem, že by to měl mít LibreOffice ošetřen. Problém tedy možná nebude v Sambě, ale v LibreOffice.

« Odpověď #4 kdy: 16. 04. 2015, 17:35:32 »
Pokud je mi známo, tak "otevřenost" souboru v OO a LO se indukuje vytvořením souboru .~lock.nazev.koncovka#