Práva souborů Linux/Windows

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Práva souborů Linux/Windows
« Odpověď #15 kdy: 12. 02. 2015, 12:05:04 »
On ma na Synology nasdileny disk, na který zapisuje jak z Windows, tak z Linuxu. Ale když ty soubory udela v Linuxu, vidi je na Win se spatnymy pravy a schovane, kapisto?  8)

Jak jste na to usoudil z pouheho //192.168.1.2/PHOTO   /mnt/PHOTO      cifs    credentials=/root/.credentials,rw,uid=1000,iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0 ?

Ja si to predstavuji tak, ze do NASu namontuje ty Widle a z Linuxu do toho /mnt/PHOTO pak cpe soubory.

Ocenil bych lepsi popis toho, co je co.

JardaP

« Odpověď #16 kdy: 12. 02. 2015, 12:53:06 »
JardaP: Já to tedy chápu stejně jak to pochopil Cek z toho dotazu...

---

Nesouvisí to náhodou s tímto?

http://www.oreilly.com/openbook/samba/book/ch05_03.html

Jestli ano, co takhle to na Synology Sambě vypnout?

ByCzech

« Odpověď #17 kdy: 12. 02. 2015, 12:54:22 »
Sorry, jsem špatně vyplnil jméno v předchozím příspěvku, neposílal JardaP ale ByCzech :-D

Cek

« Odpověď #18 kdy: 12. 02. 2015, 13:13:30 »
On ma na Synology nasdileny disk, na který zapisuje jak z Windows, tak z Linuxu. Ale když ty soubory udela v Linuxu, vidi je na Win se spatnymy pravy a schovane, kapisto?  8)

Jak jste na to usoudil z pouheho //192.168.1.2/PHOTO   /mnt/PHOTO      cifs    credentials=/root/.credentials,rw,uid=1000,iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0 ?

Ja si to predstavuji tak, ze do NASu namontuje ty Widle a z Linuxu do toho /mnt/PHOTO pak cpe soubory.

Ocenil bych lepsi popis toho, co je co.

Usoudil jsem z původního dotazu zcela na zacatku....moc nechapu jak by Windowsy mountoval do NASu....natoz proc by to probuh delal.
Na zacatku jasne definoval NAS, na kterem ma data, a na který pristupuji všichni z Woken, jenom on z Linuxu, a dela to problém s pravama.

nobody

« Odpověď #19 kdy: 12. 02. 2015, 15:32:38 »
a neni nahodou z toho OP popisu:
data máme na Synology NAS...Složky vytvořené na linuxu jsou na Windowsech skryté a systémové.

patrno toto:
data ma z windows share napojenej na jine widnows z toho to namapuje na osx pripoji pses android phone co to posle do televize ktera to nasdili po wifi a router to pres openvpn posle k sousedovi kterej s tim ma problem ?? :D

Vašek

« Odpověď #20 kdy: 12. 02. 2015, 18:35:08 »
Díky za snahu, ale hádat se kvůli mně nemusíte.  ;)

Přesně takhle. Jestli to nešlo z popisu pochopit tak pardon. A ten sdílený disk je sdílen přes cifs/sambu.

Pokud dáš file_mode=0777, tak vytvořený soubor bude nastaven jako spustitelný a bude mít atributy Hidden, System, Archive. Nastav práva na 0666.
http://www.imgup.cz/image/jl4
https://www.samba.org/samba/docs/using_samba/ch08.html
Ńa toto jsem koukal už předtím a nefunguje to. A i kdyby, tak problém se týká složek, takže bych si je akorát znepřístupnil.

Po všech pokusech se zdá, že z Linuxu nemůžu Win práva jakkoliv ovlivnit. Nezbývá tedy než se vrtat v nastavení Synology - tzn Samby. A na to táta nepřisoupí (neptejte se proč).  :-X Ale možná mi povolí to NFS. Zatím můžu maximálně tak při každém spuštění Win (málokdy) skriptem všechna práva opravit.