Budoucnost telekomunikací za 5-10 let

BubakB

Budoucnost telekomunikací za 5-10 let
« kdy: 18. 01. 2015, 10:50:51 »
Zdravím Vás

otevírám tuto diskusi, protože si Vašich názorů vážím a zároveň jsem na ně zvědavý.

Long story short: Studoval jsem informatiku a telekomunikace a v oboru pracuji již asi dekádu. Nicméně ačkoliv jako kolegové matematici a informatici nepracuji pouze jako manažer (v mém případě jednatel), který řídí tým techniků, tak spadám také na pozici vývojáře, který koordinuje vývoj a podílí se i z technické stránky na projektech. V poslední době ale pociťuji to, že se veškerá infrastruktura přesouvá do cloudu a nám se tak mění veškerá infrastruktura. Namísto programování ústředen a poskytování služeb pro velké korporace se nám mění spektrum zákazníků a potenciálních zákazníků, protože tam, kde jsme byli dříve, je nyní Google a jiní velcí VoIP operátoři. A ačkoliv poskytujeme VoIP v majoritě svých produktů ve formě ústředen a komplexních řešeních, tak jsme nuceni se přesunout blíže ke koncovým zákazníkům. Odběrateli služeb nyní jsou hlavně malé firmy a fyzické osoby. Takže kromě malého zákaznického hardwaru jsme už spíše softwarovou společností.

Otázkou tedy je, zda se vyloženě držet telekomunikací, když nám většinu trhu ukusují ti největší operátoři, nebo jít cestou poskytování služeb všeho druhu. Jsme schopni obojího a uvažuji o tom, zda nejít cestou takovou, že bychom poskytovali služby, do kterých se velcí poskytovatelé hrnout nebudou. Tedy zakázky pro malé společnosti, které si nemohou pořizovat drahé systémy poskytované korporacím většího charakteru. Jít tedy tam, kam obři nechtějí jít kvůli nízké ceně, která je i tak pro nás cenově zajímavá. Každopádně s novými službami se to nehne, protože vše již v nějaké formě tady je - jen jde o to, zda jít cestou žraní mršin, které nám nechají velcí výrobci, nebo zápasit s nimi a poskytovat lepší služby za nižší cenu. Jen už tady půjdeme docela na kost, vzhledem k tomu, jak velká společnost jsme.

Uvažujeme dosti o tom, že se sloučíme naše dvě firmy a z telekomunikací v naší firmě uděláme jen okrajové služby, které budou propojeny s cloudovými službami a ekonomickým softwarem, který dělá naše druhá firma.

Co myslíte, kam se posunou telekomunikace za 5-10 let? Podle mne většinu služeb spolknou velicí poskytovatelé a od konkrétních technologií budeme zcela abstrahovaní. Takže na konkrétní technologie už si nikdo nesáhne a jediná možnost, jak se tady uživit, bude zakázková výroba u koncáků, především u fyzických osob nebo tam, kde se budou poskytovat služby neobvyklého charakteru (sondy, měření, ...).

Díky za odpovědi..

velka cica

Re:Budoucnost telekomunikací za 5-10 let
« Odpověď #1 kdy: 18. 01. 2015, 11:50:29 »
TL DR

Re:Budoucnost telekomunikací za 5-10 let
« Odpověď #2 kdy: 18. 01. 2015, 12:18:05 »
Zdravím Vás

otevírám tuto diskusi, protože si Vašich názorů vážím a zároveň jsem na ně zvědavý.

Long story short: Studoval jsem ...
...
Díky za odpovědi..

:o
http://forum.root.cz/index.php?topic=10468.0

To je nějaké rojení?
Nebo poruchy na Slunci?