Co si myslíte o Typesafe Stack

it_guy

Co si myslíte o Typesafe Stack
« kdy: 16. 12. 2014, 20:30:17 »
Asi 2 roky se živím jako Java EE developer a rád sleduji novinky týkající se Javy a ekosystému JVM, např. novinky v JSE8 apod. Poslední dobou se začínám seznamovat se Scalou a musím říct že jsem z jazyka velmi nadšený. Nedávno jsem narazil na Typesafe stack (http://typesafe.com/products/typesafe-reactive-platform). Prošel jsem si tutoriály + všelijaká videa, na prezentacích/ukázkách to vypadá velmi elegantně, např oproti tvorbě aplikací v Java EE nebo Springu. Používáte to někdo v praxi na nějakém větším projektu? Případně máte s tím nějaké real-life zkušenosti? Myslíte si, že např. tato platforma může vážně konkurovat platformám jako Java EE?

Díky

Franta <xkucf03/>

Re:Co si myslíte o Typesafe Stack
« Odpověď #1 kdy: 16. 12. 2014, 20:57:47 »
Citace
Production use requires a commercial license.

LOL. Ne, to nemůže konkurovat Javě EE, protože tu můžeš svobodně používat a nikdo tě neomezuje.

Radek Miček

« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2014, 21:02:12 »
Osobně si myslím, že budoucnost je spíše v "Typelevel stacku". Když už máme jazyk s bohatým typovým systémem, tak proč ten typový systém nevyužít?

it_guy

« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2014, 21:03:02 »
Citace

LOL. Ne, to nemůže konkurovat Javě EE, protože tu můžeš svobodně používat a nikdo tě neomezuje.

Pokud se nepletu, to o čem mluvíš je komerční support (http://typesafe.com/subscription), software jako takový (Scala + Akka + Activator + Play) je free (https://typesafe.com/legal/licenses).

Citace

Is there a fee for using Typesafe Project in a commercial Project?

No. We do not distinguish between personal, internal, or commercial use of Akka, Play Framework and Activator and certain other Typesafe software. Packaging and redistribution of any of it is subject to the terms of our license, however.

Radek Miček

« Odpověď #4 kdy: 16. 12. 2014, 21:03:16 »
Citace

Jednotlivé projekty (tj. Scala, Akka, Play) jsou svobodné, takže ano.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #5 kdy: 16. 12. 2014, 22:24:05 »
Díval jsem se na tu odkazovanou stránku http://typesafe.com/products/typesafe-reactive-platform o produktu jménem „Typesafe Reactive Platform“ a tam se jasně píše:

Citace
The Typesafe Reactive Platform is free for evaluation and development. Production use requires a commercial license.

Pokud se tazatel ptal na jednotlivé součástky, tak budiž, ale pokud jde o celek (tento konkrétní produkt), tak můj názor je stejný.

Co se týče Play frameworku a Scaly, tak ty jsou tu už pěkných pár let. Tohle není konkurence, to je součást javovského světa :-)

Pozici Javy EE a Springu jen tak něco neohrozí. Frameworky/nástroje typu Play jsou konkurencí spíš pro Ruby, Python, Node nebo PHP frameworky – a v tom vidím i jejich přínos – přitáhnou k Javě víc vývojářů, kteří by se jí jinak třeba vyhnuli, protože by jim EE/Spring připadaly moc „složité“ a příliš „enterprise“.

ava

« Odpověď #6 kdy: 17. 12. 2014, 08:20:34 »
Přímo s typesafe platformou zkušenost nemám, jen jsem si prošel kurz reaktivního programování na Courseře, kde myslím byly nějaké úlohy v Akka. Production ready i enterprise ready to určitě je, jak to bude populární do budoucna těžko odhadnout, ale mají dost masivní marketing, takže myslím že ke Scale konvertovaní Javisté po tom půjdou hodně.

Já teď dělám teď ve Scale Swingové aplikace, a nakonec mi z reaktivního programování víc než aktoři sedí funkcionální reaktivní programování (i když do toho pronikám pomalu), takže používám RxJava (resp. scalovský binding RxScala). Spokojený jsem velice, ale jestli máš hodně rád funkcionální programování, možná by se ti pro FRP víc libil scalaz-stream (když jsem já začínal s RxJava tak byl scalaz-stream v plenkách, takže jsem ho neměl příležitost vyzkoušet).

Kdyby jsi to chtěl distribuovaný, dá se to skloubit s Hystrix-em. Za obojím stojí NetFlix a produkčně to mají nasazené, takže škálovatelnost je obrovská, a kvalita kódu je podle mě dost vysoká (už asi rok sleduju RxJava na GitHubu).

Nejsem webař, ale kdysi jsem zkoušel dělat nějaký webový projekt, a nakonec jsem se rozhodl pro framework Lift místo Play, víc mi seděl filozofií. Dost jsem se s ním ale nakonec trápil, vlastně jsem se zároveň učil Scalu, JDK, navíc v té době (tři roky dozadu) nebyla dokumentace nic moc a dalo mi hodně práce do něj proniknout, nevím jak to je dnes.

Kdyby jsi chtěl dělat web, kde je hodně javascriptu, určitě podívej na ScalaJS, https://www.youtube.com/watch?v=Ksoi6AG9nbA tady je fantastická přednáška od Haoyi Li, kde ukazuje jak ve scale píše klientskou i serverovou část a všechno mu to bezvadně komunikuje.

Tak nevím jestli to odpovídá na nějakou z tvých otázek :)

tykev

« Odpověď #7 kdy: 17. 12. 2014, 12:29:59 »
nechapu k cemu je to dobre.

kdyz se tu naposledy nekdo ptal na priklad uspesneho java projektu, tak jako odpoved dostal elasticsearch, ktery aby byl pouzitelny vzdava se java manter a prasi jak hovado s pouzitim java.misc.unsafe.
jak chcete v uspesnem projektu, ktery vyhodi paradigmata jazyku oknem ocekavat, ze vam bude takova technologie k necemu dobra?

tykev

« Odpověď #8 kdy: 17. 12. 2014, 12:31:36 »
tim spis, kdyz to vypada ze urcita skupina uloh ty paradigmata jazyka proste musi oknem vyhodit, jinak nebudou uspesni/konkurenceschopni.

ava

« Odpověď #9 kdy: 17. 12. 2014, 12:41:54 »
tim spis, kdyz to vypada ze urcita skupina uloh ty paradigmata jazyka proste musi oknem vyhodit, jinak nebudou uspesni/konkurenceschopni.
Tykev: Prosímtě, příště než začneš okolo prskat a házet svoje "moudra", aspoň si přečti o čem se píše. Typesafe stack je Scala věc. Tazatel uvažuje o tom přejít z Javy do Scaly. Javy se tahle diskuze v podstatě netýká, max. jako srovnání. Méně je někdy více, díky.

tykev

« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2014, 13:07:05 »
ajaj. uznavam, ze to mam cist lip nez rychloctenim.

spis tedy - proc ne scala?
niche trh.

masovky jazyky patri vzdy pod kridla nejake korporace obvykle spojene s vyvojem OS.
par jich je spojenych s komunitou misto korporace s vlastnim OS, ale to proto, ze ostatni korporace ty jazyky drzi skrz standardizacni skupinu nazivu.
a ty unikaty co se prosadily vic i bez navazani na korporaci s OS nebo standard jsou hricka evoluce ve svem -- DOBOVE (historicky) NOVEM -- segmentu.

takze co do zadanosti scaly pokud se trh nezmenil, tak bude okrajova.

bagrista

« Odpověď #11 kdy: 17. 12. 2014, 17:17:09 »
Scala centrum je Londýn. Scala se uplatňuje v oborech aplikované matematiky, tj. finančnictví, pojišťovnictví, gaming, big-data atp.

Spring je po lhůtě užití. Java EE není, protože WebLogic, WebSphere mají svoje stálé příznivce.

Typesafe je velmi dobré, ale o proti řekněme VMWare s Oracle RAC a WebLogic se vyplatí, když:
je nový projekt
je potřeba snížit náklady
ochota přijmout vyšší riziko

Bavíme se o řekněme řádu set a více požadavcích za sekundu a nebo distibuci výpočetního úkolu.

Pokud jde o web s menší zátěží - Ruby, Django, Hack atp. jsou daleko lepší ve smyslu produktivity.

Podle mého názoru: je otázka jestli Váš problém je opodstatněný pro nasazení distribuovaného systému.
jde o výpočty, popř. událostí. Každá HTML stánka nemusí nutně být generovaná při dotazu.
Generovat čistě HTML jako soubor, ten naložit na HTML a hejblátka mít v JS je zajímavá optimalizace pro hodně případů.