Pomoc s nastavením routeboardu od mikrotika

Pomoc s nastavením routeboardu od mikrotika
« kdy: 14. 01. 2015, 21:01:35 »
Ahoj všem, předně bych chtěl říct, že jsem absolutní lama, tak mě neukamenujte :)

Mám mikrotik rb2011uias-2hnd-in - 10x port

Potřeboval bych udělat na
portu 1-5+10 - wan + dhcp (vnitřní síť) - wan statická neveřejná adresa.

Na portu 6-7 Wan+dhcp - wan statická veřejná adresa. - bude připojený NAS /má dvě síťovky)

Na portu 8-9 jen switch pro IPTV - Ipbox si čte adresu ze serveru od poskytovatele sám.

Nastavit wifi.

Jdou ty porty vůbec takhle nastavit?

Už dva dny se s tím lopotím a jak jinak bez výsledku :)

Asi je to blbost, ale chtěl bych mít dvě oddělené sítě neveřejnou od veřejný a takhle podobně jsem to měl řešeno přes dva routery.

Dzavy

Re:Pomoc s nastavením routeboardu od mikrotika
« Odpověď #1 kdy: 14. 01. 2015, 22:47:21 »
Možná by bylo jednodušší, kdybys napsal slovy, čeho chceš vlastně dosáhnout. Evidentně nemáš úplně jasno v pojmech WAN/LAN, DHCP/static, switch/router a pak se v tom nikdo nevyzná...

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 14. 01. 2015, 22:59:15 »
předně bych chtěl říct, že jsem absolutní lama

Tak v tom případě je Mikrotik ideální volba...  ;D ::)

Daemon

« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2015, 01:08:23 »
Mám mikrotik rb2011uias-2hnd-in - 10x port

Zaměř se na /interface ethernet set master-port . Tím si vytvoříš ty skupiny portů. Na nich si pak budeš konfigurovat ty služby, které potřebuješ.

Potřeboval bych udělat na
portu 1-5+10 - wan + dhcp (vnitřní síť) - wan statická neveřejná adresa.

V závorce je napsáno "vnitřní síť", takže předpokládám, že jsi ve skutečnosti chtěl napsat "lan+dhcp server".
Zde se zaměř na /ip dhcp-server.
Musíš si vytvořit address pool, ze kterého server bude přiřazovat adresy. Dále musíš vytvořit dhcp-server a nastavit jeho parametry a konečně i network u které taky nastavíš parametry.

Klidně to naklikej ve Winboxu, je to tam přehlednější.

S ohledem na pokročilou hodinu jdu spát. Zbytek napíšu třeba zítra. Ty se zatím zkus podívat na to co jsem napsal a především taky na Mikrotik wiki.
Zdar.

« Odpověď #4 kdy: 15. 01. 2015, 06:52:18 »
Děkuji, podívám :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 15. 01. 2015, 09:54:12 »
Napiš to hezky česky :-)

Já předpokládám (porty):
10 - připojení drátu od poskytovatele netu
1-5 - vnitřní síť (LAN, prostě Tvoje domácí kompy)
6-7 - NAS
8-9 - IPTV

Na portech 1-5 chceš mít dostupný internet a na portech 6-7 ne... ? Ale chceš se dostat z portů 1-5 na porty 6-7 (na domácích počítačích chceš vidět NAS)?

1-5 bych dal do bridge
10 nastavit maškarádu do vnitřní sítě (do bridge, viz řádek výše)
6-7 si nejsem jistej, jak na to, ale chtěl bych donutit jak Mikrotik, tak i NAS, aby obě síťovky používali jako jednu (virtuální)
8-9 jsem úplně mimo (IPTV mi nic neříká)

Daemon

« Odpověď #6 kdy: 15. 01. 2015, 14:11:06 »
1-5 bych dal do bridge

Zde bych si dovolil oponovat. RB2011 má dokonce dva managed switche a pokud není potřeba na L2 uplatňovat pokročilá pravidla, je zbytečné a neefektivní na spojování portů používat sw bridge.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 15. 01. 2015, 14:47:25 »
1-5 bych dal do bridge

Zde bych si dovolil oponovat. RB2011 má dokonce dva managed switche a pokud není potřeba na L2 uplatňovat pokročilá pravidla, je zbytečné a neefektivní na spojování portů používat sw bridge.
Neznalost neomlouvá, chyba je tudíž u mě. Samozřejmě, že pokud lze řešit HW, tak je to lepší než SW. Já tu mojí "radu" bral jako informativní, jakým směrem bych se vydal já (se svým RB433).

« Odpověď #8 kdy: 15. 01. 2015, 19:05:37 »
Těch otázek je hrozně moc a věci na vysvětlení ještě víc :)  Našel by se tu nějaký tupovzdorný človíček, co by mi to pomohl nastavit přes vzdálenou plochu? Jako bonus k tomu přidám pár tupých otázek. - To je nabídka za všechny prachy :)

PS: Mikrotik není opravdu pro každého, dnes byl  mamče instalovat technik internet a při otázce jestli dělá i mikrotik - byla odpověď ano - instaluju antény - no super- další otázka zněla jak nastavit RouterOS - odpověď? Ne, jen tupé zírání a absolutní neznalost - předesílám, že se jednalo o technika, který instaluje internet.
Jak je vidět - opravdu jsem si vybral dobře :D