Existuje ještě projekt Ronja?

Aštar

Existuje ještě projekt Ronja?
« kdy: 20. 10. 2014, 12:20:06 »
Zdravím, nějak jsem si teď po letech znovu vzpomněl na Ronju (Crusader?) a nemůžu o ní najít vůbec nic nového.

Jak to vypadá s vývojem? Nevíte někdo něco? Jde už někde koupit hotové řešení? Popřípadě, vyrábí jí ještě někdo? Přeci jenom po více než 10 letech už musí být na úplně jiné úrovni.

Díky
« Poslední změna: 20. 10. 2014, 12:34:12 od Petr Krčmář »

Re:Existuje ještě projekt Ronja?
« Odpověď #1 kdy: 20. 10. 2014, 12:36:05 »
Web pořád existuje: ronja.twibright.com. Pokud já vím, tak to nikdy nikdo neaktualizoval na vyšší rychlost než 10 Mbps a převálcovaly to bezdrátové spoje.

fhtag

« Odpověď #2 kdy: 20. 10. 2014, 12:52:10 »
zajímavé - google   na  "ronja successor"     = koruza  ( 1 Gbps na 100m )

« Odpověď #3 kdy: 20. 10. 2014, 13:18:43 »
Jo, to ona Ronja měla dost následovníků. Někdo dělal rychlejší spoj, někdo pořádnou desku a podobně. Ale samotná Ronja se pak přestala rozvíjet.

jenda

« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2014, 14:20:28 »
ale jeji autor (aspon podle odkazu) je aktivni  - porad tady pise - zkuste se zeptat primo jeho
https://www.google.cz/search?q=site:root.cz+pitne+vody

izidor

« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2014, 15:32:20 »
potkal jsem letos na CEBITu nejakou firmu z cech, ktera tam opticka pojitka s gigabitovou rychlosti prodavala, ale uz si nevzpomenu na jmeno te firmy.

ptc

« Odpověď #6 kdy: 20. 10. 2014, 15:57:20 »
Vzhledem k tomu ze cinsky soudruh dokaze vyrobit totez za par severoamerickych dolaru a jeste to posle zadarmo az domu, tak to nema cenu vyrabet nebo nechat vyrabet u nas.............

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 10. 2014, 16:38:43 »
Já jsem viděl jejich použití na sídlišti, ale bylo s nimi celkem dost problémů. Do toho počítám i sousedy, kteří si stěžovali na to, že jim to svítí do oken :-) .

Už před těmi cca 10 lety jedna česká firma vyráběla laserová pojítka, která měla vyšší rychlost a nepoužívala viditelné světlo. Stejně tak se i do našeho malého Afghanistánu rozšiřovala 5GHz wifi, která byla rychlejší a spolehlivější, byť dražší.

Dnes je situace na poli wifi trochu jiná - náklady na pořízení routeru a dobré antény jsou nízké, i v zarušeném prostředí fungují lépe a konfigurace je tak jednoduchá, že ji zvládne i Forrest Gump (před 10 lety by si musel přečíst návod). IMHO důvody pro optické spoje z velké části pominuly.

...

« Odpověď #8 kdy: 13. 11. 2014, 12:35:07 »
neni clock nahodou ted ve vyzkumu nekde ve vidni? ja jen, ze

http://phys.org/news/2014-11-vienna.html

a ten seznam odkazu dole v clanku.