Doporučíte mechanickou klávesnici?

kb

Doporučíte mechanickou klávesnici?
« kdy: 10. 11. 2014, 15:49:13 »
Doporucite nejakou mechanickou klavesnici na programovani?
Chtel bych asi Cherry MX blue switche, pry se na tom dobre pise. (Existuji lepsi switche nez Cherry MX?)

Hledam nejlepsi pomer cena vykon.
Chtel bych klasicke rozlozeni klaves.
Zatim mi vychazi nejlepe CM QuickFire XT za ~2000 - akorat nema podsviceni :\ Jsem ochoten se s tim smirit.
Dobra volba za ty penize?

« Poslední změna: 10. 11. 2014, 15:53:50 od Petr Krčmář »

davkol

Re:Doporučíte mechanickou klávesnici?
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2014, 17:04:48 »
Citace
Existuji lepsi switche nez Cherry MX?
Ano, ale neseženeš je v Česku.
Citace
Pokud nechceš importovat, tak jednoznačně CM Storm QuickFire Rapid nebo XT. Výhoda je, že můžeš vyměnit všechny klávesy (sady třetích stran budou kompletně pasovat) a udělat si z toho programovatelnou klávesnici.

Další varianta je Cherry G80-3000 (€60 z Německa). Má klávesy z PBT (šedé) nebo POM (černé), takže se jen tak neošoupou a nezačnou se lesknout a lepit. Podporuje PS/2, takže se dá napíchnout na Teensy a do něj si jde nasypat vlastní firmware. Výhoda a zároveň nevýhoda je, že nemá plát; znamená to, že se při psaní trochu prohýbá (pomáhá podložit plošňák pěnou), ale na druhou stranu se spínače dají otevřít a modifikovat bez pájení, takže pokud bys zjistil, že ti stávající nevyhovují, dají se vyměnit/lubrikovat pružinky nebo posuvné části – spínače jsou fakt otázka osobních preferencí.

Zdenek Henek

« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2014, 19:19:07 »
Doporucite nejakou mechanickou klavesnici na programovani?
Chtel bych asi Cherry MX blue switche, pry se na tom dobre pise. (Existuji lepsi switche nez Cherry MX?)

Hledam nejlepsi pomer cena vykon.
Zatim mi vychazi nejlepe CM QuickFire XT za ~2000 - akorat nema podsviceni :\ Jsem ochoten se s tim smirit.
Dobra volba za ty penize?

pokud zvazujes vymenu klavesnice protoze te boli ruce, tak se podivej na toto
http://maltron.com/shop/product/5599-maltron-two-hand-3d-fully-ergonomic-keyboards-for-the-usa

priznavam, ze je to ranec, ale sedim u pocitace osm a vice hodin kazdy den a za ty dva roky jsem uz nikdy nemel problem se zapestim a prstama

nejlepsi kus HW, ktery jsem si kdy koupil

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 10. 11. 2014, 19:24:36 »
http://maltron.com/shop/product/5599-maltron-two-hand-3d-fully-ergonomic-keyboards-for-the-usa

Kristepane, co to je?  ::)  :o  ???

Martin

« Odpověď #4 kdy: 10. 11. 2014, 19:28:11 »
Osobně jsem před několika měsíci až rokem přešel na http://www.czc.cz/microsoft-natural-ergonomic-keyboard-4000-cz-cerna_2/33645/produkt, jak doma tak v práci a jsem víc než spokojen. Od doby co na ní píšu mě nebolí vůbec zápěstí.

davkol

« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2014, 19:44:58 »

Kristepane, co to je?  ::)  :o  ???
Dosud asi nejlepší implementace britského patentu 1016993 od IBM z poloviny 60. let (!) – kdyby se bylo bývalo zadařilo, na něčem takovém jsme mohli psát všichni.

Osobně jsem před několika měsíci až rokem přešel na http://www.czc.cz/microsoft-natural-ergonomic-keyboard-4000-cz-cerna_2/33645/produkt, jak doma tak v práci a jsem víc než spokojen. Od doby co na ní píšu mě nebolí vůbec zápěstí.
To je sice pravda (viz Rempel 2008), ale jaksi to neodpovídá na dotaz. Ta membrána je navíc strašná, což řeší novější MS Sculpt Ergo.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 10. 11. 2014, 19:52:59 »
kdyby se bylo bývalo zadařilo, na něčem takovém jsme mohli psát všichni.

Hmm, a zamyslel ses nad tím, proč se nezadařilo?  :P

davkol

« Odpověď #7 kdy: 10. 11. 2014, 20:03:06 »
kdyby se bylo bývalo zadařilo, na něčem takovém jsme mohli psát všichni.

Hmm, a zamyslel ses nad tím, proč se nezadařilo?  :P
Protože sekretářka se přece nebude učit něco nového. (Co na tom, že fakticky standardizace rozložení počítačových klávesnic proběhla až o dvacet let později.)

Hardwarová závislost na QWERTY (viz Neil 2013) už tehdy byla irelevantní (protože elektrické psací stroje).

Ondrej

« Odpověď #8 kdy: 10. 11. 2014, 20:26:24 »
Tak nevím, já to dost studoval a nakonec jsem pořídil tohle (není mechanická! - tak to kdyžtak ignorujte):
Za tu cenu slušná klávesnice bez nesmyslů (má trochu nižší nožičky, než bych považoval za ideál, ale nic zásadního).  Zvažoval jsem ještě
ale tam mi přišlo že není jisté, kterou verzi bych dostal (obchody to mají zdá trochu pomíchané) - a taky je dražší.

CM Storm* se mi taky líbila, ale šetřil jsem - a taky nevím, jak je to s lokalizací? Třeba na Alza mají jen US:
Zdr. O.

Bla

« Odpověď #9 kdy: 10. 11. 2014, 20:49:31 »
Jen tak pro srandu králíkům, nenarazil jsem na lepší klávesnici než Genius KB-21 http://klavesnice.heureka.cz/genius-kb-21e
Českou verzi už neseženete, což je strašná škoda.
Napsal jsem na tom několik tisíc stran nejrůznějších blábolů, zpráv a kravin.
Ta co mám už odchází, písmenka jsou po nějakých deseti letech ošoupaná, neumí několik kláves stlačených naráz a PS2 konektor už taky není zrovna moderní, ale tuhostí, odezvou, pohodlností při psaní, sklonem i pocitem je prostě podstatně lepší, než kdejaká mechanická potvora. Věřte, že v mém případě nejsou peníze problém a mohl bych si dovolit i klávesnici za pět táců, ale musela by alespoň býť stejně dobrá, jako letitá KB-21!

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 10. 11. 2014, 21:29:42 »
Protože sekretářka se přece nebude učit něco nového.

Možná si sekretářka jen nechtěla zlámat haksny a prsty?  :P

(Mimochodem, QWERTY to nebylo, ale to skutečně není to, co jsem měl na mysli.)
« Poslední změna: 10. 11. 2014, 22:17:30 od Petr Krčmář »

davkol

« Odpověď #11 kdy: 10. 11. 2014, 21:36:55 »
A teď prakticky, vypadá Proword při psaní 190 wpm, jako kdyby si něco lámal?

Zdenek Henek

« Odpověď #12 kdy: 10. 11. 2014, 22:09:20 »
A teď prakticky, vypadá Proword při psaní 190 wpm, jako kdyby si něco lámal?

pekna ukazka jak vypada pouziti Maltron klavesnice v praxi :)

mam Maltron rozlozeni, ale je prepinatelne a jde na tom psat i qwerty.
pouzivam stale qwerty, abych mohl psat vsema deseti i na notebooku.
Zkousel jsem (ale jen chvili) pouzivat/ucit se Maltron rozlozeni na desktopu a na notebooku qwerty ... nejde mi to.
Neni to jak prepinat mezi cestinou a anglictionu, bohuzel.