Přepínání rychlosti routeru

Re:Přepínání rychlosti routeru
« Odpověď #45 kdy: 02. 12. 2024, 15:33:59 »
@TomaMal a @redustin +1. Kostry zařízení tř.I by měly mít ze zásuvky solidní ochrannou zem, a ta by neměla navzájem katastroficky plavat. Pokud katastroficky plave, nebudu prohlašovat, že uzemnit stínění CAT6/7 na obou koncích je bezpečnostní riziko, ale zajímám se, kde mám blbě silové a ochranné země po baráku.

Že to plave trochu "mezi patry" je často tím, že ve starších barácích svislá páteř už má zem ochrannou a pracovní společným vodičem, na tom vodiči vznikají průtokem pracovního proudu úbytky. V horším případě jsou tam přechodové odpory (špatně utažené šroubky) - s tím je potřeba něco dělat.

100V mezi baráky mi v pořádku nepřipadá, pokud jsou oba baráky na tomtéž VN trafu, ze kterého dostávají 240V st. proti pracovní zemi.

Výše uvedené platí pro 50 Hz. Fakt je, že mezi patry a tím spíš mezi domy už má smyčka velkou plochu, takže se do ní snadno magneticky naindukují všelijaké přechodové jevy (protože delta I podle delta t).

Taky pozor, jestli posuzujete skutečně zařízení tř.I. Pokud je jedno z nich tř.II a má spínaný zdroj, bude na jeho kostře vidět měkký průsak Y-capem klidně přes 100V.

« Odpověď #46 kdy: 02. 12. 2024, 17:47:36 »
Jenom pro informaci zásuvka od isp je nejblíže ke generátoru. Přívod k ní je z opačné strany než je generátor. Vedení je v liště na zdi. Objednal jsem si nějaké věci včetně naklapávacích feritů tak až dorazí vyzkouším to a určitě dám vědět jak jsem dopadl. Na optiku, která by to vyřešila si zatím netroufám. Zatím jedu 100Mbbs.

Ještě k tomu generátoru: Ten výstup je samoshřejmě nízkoohmový, ale vede koaxiálem cca 70cm k rezonančnímu obvodu kde se přizpůsobuje impedanci těch plíšků (zářiče) mezi kterými pomocí zapáleného plynu a silného vf pole vzniká plasma. Od rezonančního obvodu k hořáku vede asi 50 cm perforovane dvojlinky 450 ohm a tam si myslím že vzniká problém. Nějaké odstínění dvojlinky je problematické protože by se změnila impedance a tím by se musel přizpůsobit rezonanční obvod na swr 1:1 aby to generátor požral a automatika ho nevypnula. To by se musel nějak změnit poměr L/C které jsou pevné a ne proměnné.

« Odpověď #47 kdy: Dnes v 01:28:28 »
Zdravím mám připojení 500 Mbps. Koupil jsem si nový router 1000Mbps. Vše je ok ale potřeboval bych router jenoduše přepnout na 100 Mbps. Je to kvůli nepravidelnému rušení po utp kabelu, které nelze ovlivnit. Vypadá to že při provozu na 1Gbps je mnohem a mnohem citlivější na rušení. To nechci rozebírat, ale pomůže mi pouze před router zapojit switch 100 Mbps a je pokoj. Jenom je škoda nevyužít těch 500 Mbps. Prosím existuje nějaký router, který by šel přepínat 1000/100Mbps? Jak jsem zjistil ten můj to asi umí, ale neustále se sám přepíná a tak je video/audio nepoužitelné  :(

Trváte-li na přepínání, dejte tam Mikrotik Hex refresh *, nenastavuje nic (firewall/router mode) aby se to chovalo jako switch, zapojte kabel z routeru do portu2, kabel co vede kolem rušení do portu3. Pro telefony/PC nainstalujte aplikaci winbox, v interface si vždy jen zapněte a vypněte 1Gbs negoation podle potřeby na zařízení které bude po ruce s nainstalovaným winboxem.

Až budete mít chuť to vyřešit pořádně, zvolte dva převodníky a dejte optiku v místě rušení, případně si objednejte technika, který to udělá za Vás.

* Proč Hex refresh? Druhotné využítí až přejdete na optiku, již novější arm architektura (WG/Zero/BtH), nízká cena, port1 jde skrze CPU / ostatní skrze switch chip