Nejvice penez v IT vydelas, kdyz identifikujes co na trhu chybi a zrealizujes na to reseni dostatecne kvalitne, aby ti za to uzivatele platili.
Jinými slovy založit startup. K tomu ale potřebuješ prostředky: i pro čistě SW startup musíš po dobu vývoje něco jíst. Nedej bože když to je něco s HW, který si musíš kupovat. A potom, aby ti byznys začal, může být potřeba to nějak propagovat, třeba jezdit na různé veletrhy a výstavy. A i když si uděláš úžasně exponenciální startup ("z peněz za jednoho zákazníka odbavím dva další"), když začínáš s málem, i exponenciála roste na začátku dlouho pomalu. (píšu ze zkušenosti své a taky jednoho kamaráda co založil úspěšný startup; YMMV)
Na každé místo programátora se hlásí desítky až stovky lidí.
To neříká nic o převisu. V extrémní situaci to může fungovat tak, že schopného okamžitě vezmou, a na trhu existuje 100 neschopných lidí, které nevzali/vyhodili, a tito se hlásí na každé místo stále dokola.
Tak ona je v tomhle případě spíš otázka, jestli to tak i chcete. Ano, dokud člověk nemá rodinu a neví co s volným časem, asi fajn, ale já osobně třeba chci dělat i jiné věci, než trávit šestnáct hodin denně za monitorem. Relativně krátkodobě to lze ale nejpozději po pár letech to zavání problémy.
Jako hypoteticky existuje cesta 5 let strašně dřít, vydělat si 15M (použil jsem číslo z příspěvku, který cituješ: 380k/měs na IČ = 3.3M/rok po zdanění, mínus 300k náklady = 3M/rok = 15M/5let, nepočítá s úročením v průběhu 5 let) a pak mít pasivní příjem na úrovni mediánu ČR ("4% rule" upravené na 3% pokud je to na delší období) a nepracovat. Jestli je to vhodná cesta, to je na zvážení každého.
Víte co, když něco připomíná spiklenecké teorie ve smyslu "já vím jak to je, je to spiknutí, ale protože je to spiknutí, je to tajné" nemluvě o tom, že jsem za patnáct let v oboru o ničem podobném neslyšel ani já a jsem si zcela jist, že ani drtivá většina headhunterů
Málo sleduješ trendy. Klíčové slovo "overemployed". Když slyším historky od kamarádů z korporátů (českých!), tak věřím, že to může fungovat. Jeden kamarád si třeba v korporátu většinu času dělal soukromé projekty (dobrovolnické, neplacené).