Chtěl bych na domácím serveru zprovoznit ownCloud aplikaci (pro neznalé je to PHP aplikace implementující protokol WebDav).
Základní kámen veškeré bezpečnosti: jednoduchost, jednoduchost, jednoduchost. Jenom jednoduchý a přehledný systém je člověk schopnej pojmout a správně posoudit kvalitu zabezpečení.
Řešení neporadím, spíš náměty k přemýšlení:
1. místo owncloudu zvážit použitelnost apache+mod_dav
2. apache umístit do chrootu, ještě líp do lepšího kontejneru - tady toho ale Linux asi moc neposkytuje -> zvážit FreeBSD, Solaris, pokud o bezpečnost má fakt jít
3. alternativně si hodně dobře pohrát se SELinuxem/AppArmorem
4. ArchLinux je rolling-release distro, který primárně není určený na servery. Klon pro Raspberry určitě bude mít dost velký spoždění bezpečnostních patchů -> na server nevhodný. S tímhle distrem imho nemá moc smysl o bezpečnosti nějak víc uvažovat - pokud nejsou včas patchovaný zranitelnosti, cokoli dalšího je celkem zbytečný řešit.
Na Apache + mod_dav se podívám, zní to zajímavě.Pro mě asi moc nebude, protože chci používat i pluginy do owncloudu, případně si napsat vlastní řešení, které už do WebDAV protokolu nespadá a hlavně nemám apache ale nginx
Chroot už mě taky napadl, to momentálně prozkoumávám a chtěl bych to rozchodit. S php-fpm a nginxem je to trochu složitější, ale zdá se mi to jako poměrně solidní řešení.
Na SELinux se podívám, díky za tip.
Co se týče OS, chtěl bych zůstat u archu. Bezpečnost jako taková pro mě není až zas tak kritická, důležitá data mám i doma šifrována a zálohována, takže i při katastrofickém scénáři to takový problém není. Jde mi hlavně o získání zkušeností a názorů ostatních
.
Ještě k té DMZ, tu bohužel na jednom stroji zprovoznit nemůžu, ikdyž router to umí - jak jsem psal v úvodu, na serveru běží OpenVPN připojení do domácí sítě. Pokud bych server izoloval do DMZ, o VPN bych přišel.
Díky za podněty!