Vývoj pro Nokia N900

Vojtěch

Vývoj pro Nokia N900
« kdy: 02. 07. 2014, 18:09:24 »
Zdravím,

jakožto nadšený uživatel Linuxu (4 roky) jsem se rozhodl pořídit si nokii N900. A co bych si velice přál, upravit si její systém ke svému obrazu (úpravy kódu / vlastní kód).

Začal jsem se učit programovací jazyk C, začal jsem číst na rootu dostupnou literaturu (například Linux From Scratch), ale potřeboval bych rady co nastudovat, co přečíst a podobně. Prostě někoho kdo má více zkušeností.
« Poslední změna: 02. 07. 2014, 22:49:17 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Nokia N900
« Odpověď #1 kdy: 02. 07. 2014, 18:44:09 »
(disclaimer: N900 nemám)

Je to víceméně normální Linux, jen jsou nějaké problémy, když si budeš chtít zkompilovat vlastní kernel (musíš do něj dostat nějaké out-of-tree moduly). Takže co se týče nějakého hackování, je to stejné, jako u jakéhokoli jiného Linuxu.

Bohužel jsi nenapsal, čeho by se ty úpravy měly týkat. Úprava uživatelských aplikací, userlandu? Hackování kernelu? Psaní vlastních aplikací?

V userlandu samozřejmě není nutně všechno v C a pokud si píšeš vlastní, tak si můžeš vybrat.

Zdenek Henek

« Odpověď #2 kdy: 02. 07. 2014, 19:08:38 »
Ahoj,

http://neo900.org/ je asi lepsi varianta. Nokia N900 se uz dlouho neprodava a ten kdo nabizi novou tak prodava kopii z Ciny.

Vojtěch

« Odpověď #3 kdy: 02. 07. 2014, 19:40:55 »
(disclaimer: N900 nemám)

Je to víceméně normální Linux, jen jsou nějaké problémy, když si budeš chtít zkompilovat vlastní kernel (musíš do něj dostat nějaké out-of-tree moduly). Takže co se týče nějakého hackování, je to stejné, jako u jakéhokoli jiného Linuxu.

Bohužel jsi nenapsal, čeho by se ty úpravy měly týkat. Úprava uživatelských aplikací, userlandu? Hackování kernelu? Psaní vlastních aplikací?

V userlandu samozřejmě není nutně všechno v C a pokud si píšeš vlastní, tak si můžeš vybrat.

Problém je že jsem žádný Linux neupravoval. Napsat nějakou kratičkou aplikaci pro příkazovou řádku zvládnu, ale tím končím.

Přemýšlel jsem o celkové úpravě systému Meamo. Nebo alespoň té otevřené části. Co jsem četl nějaké recenze, není sytém příliš logický, tak ho upravit, odstranit mouchy. Napsat si třeba vlastní aplikaci pro synchronizaci s PC který poběží na Debianu. Prostě si hrát =).

Ovšem nikdy jsem nic takového nedělal. Ale chtěl bych začít. Trpělivý jsem, učení mi nevadí.

Ahoj,

http://neo900.org/ je asi lepsi varianta. Nokia N900 se uz dlouho neprodava a ten kdo nabizi novou tak prodava kopii z Ciny.

O neo900 vím. Je to také zajímavé, ale je otázkou, kdy bych zařízení dostal. Chvíli to sleduju a až to bude vypadat slibně, asi zainvestuju.

ptc

Re:Vývoj pro Nokia N900
« Odpověď #4 kdy: 03. 07. 2014, 08:39:43 »
Osobne bych se tim nezabyval. Jednak je to mrtva platforma, navic N900 patri vubec k nejporuchovejsim telefonum vubec. Nekde jich tu mam jeste plnou krabici.

Vyvijet aplikace pro zarizeni ktere muze kdykoliv umrit bez moznosti obnovit data (vetsina tech N900 nejde zapnout) je riskantni zalezitost.

Alex

« Odpověď #5 kdy: 03. 07. 2014, 09:27:29 »
Osobne bych se tim nezabyval. Jednak je to mrtva platforma, navic N900 patri vubec k nejporuchovejsim telefonum vubec. Nekde jich tu mam jeste plnou krabici.

Vyvijet aplikace pro zarizeni ktere muze kdykoliv umrit bez moznosti obnovit data (vetsina tech N900 nejde zapnout) je riskantni zalezitost.

Co je to za hloupost? Kromě USB portu, který jedné sérii samovolně odpadává (a je možné to fixnout jednoduchým zásahem páječkou), jde o velmi odolný telefon (padání má u mě na denním pořádku - nezdá se že by to vadilo). S tvrzením, že je to mrtvá platforma bych byl velice opatrný.
To, že ho přestala vyvíjet Nokia, v žádném případě neznamená, že by byl vývoj ukončen. Dodnes vychází CSSU (komunitní updaty), je aktivně vyvíjen (nebo  portován) nový software (například gnuradio, pierogi na ovládání IR zařízení ...) a komunita si dokonce hodlá postavit nástupce - Neo900. Zároveň N900 díky cenně (cca 2k po bazarech za plně funkční) je super na různé HW mody typu solární panel, full USB apod.
Kde jsou teda ty znaky mrtvé platformy? (Meego, webOS ..)

PS: Krabici plnou nefunkčních N900, by jistě ocenila Neo900 kvůli casům.

Vojtěch

« Odpověď #6 kdy: 03. 07. 2014, 13:03:25 »

Ta krabice mně zaujala. Je pro tebe postradatelná?

A navíc mě jde o to naučit se pracovat s Linuxem a hlavně mít mobil který si můžu přizpůsobit podle sebe.