Děkuji za podrobná vysvětlení...
díky Vám zas o něco víc oceňuji, co je za tím práce, když mám někde v e-shopu (TME, libovolná i6) otevřeno N tabů, "ta věc" mě v každém nově otevřeném tabu chápe jako téhož už přihlášeného usera, a když přihazuju v různých tabech do košíku, tak to na serverovém konci do toho společného košíku postupně přibývá. Trochu mi vrtá hlavou, že do toho nehodí vidle "sandboxing" tabů v moderních browserech (do toho, že nový tab převezme aktivní přihlášení). Přesto přetrvává charakter "stateless" HTTP, kde browser je primárně zobrazovač downloadnutého statického textu... proto když v jednom tabu něco přihodím do košíku, v jiném paralelním tabu se ikonka košíku vpravo nahoře (počet kusů) obvykle neaktualizuje, dokud neprovedu nějakou akci. Asi je ten update navázaný na událost z mé strany.
Dovedu si představit, že by client side HTTP GUI dostávalo "unsolicited updates" ze strany serveru, ale v tom případě by na klientu musel běžet nějaký relativně tlustý "agent", který by si otevřel proti serveru další komunikační kanál (ne HTTP) a tudy by dostával "události". Nebo by musel páchat pravidelný polling. Obě varianty mají pro a proti... Je to pro mě španělská ves, tohle taky pokrývají moderní "webové frameworky"?
(A co teprve všelijaké "platební brány" a podobné 3rd-party cross-site skopičiny... to mi teprve zůstává rozum stát :-)