Ach jo. Prosím, fakt nešiřte bludy a zeptejte se na to nějakého právníka, když Vám nestačí citace zákonů. To, co zde tvrdíte jsou vyloženě nebezpečné věci, které někoho (i Vás) mohou stát hodně peněz.
PFO a FO opravdu nejsou jeden subjekt, protože PFO se identifikuje IČ a FO pak RČ.
A? Já se mohu identifikovat pomocí RČ, nebo pomocí jména a bydliště. Jsem tedy dvakrát?
A pokud jde o ručení celým svým majetkem, tak třeba společníci Veřejné obchodní společnosti ...
VOS je samostatný objekt práva dle §1 ZOK. Dle následných ustanovení ZOK pak je to nutně i subjekt. To, že společník ZOK ručí celým majetkem je pak stanoveno v §95. Takže tímto jste jen podpořil můj argument: evidentně u samostatných PO, za které ručí FO celým svým majektem, je toto explicitně stanoveno zákonem. U PFO to nikde uvedeno není, protože to samostatná osoba prostě není.
FO má nějakou adresu trvalého pobytu a PFO(OSVČ) může mít sídlo někde úplně jinde.
A? Představte si, že já mám telefon a email. Bydliště a pracoviště. Kolik jsem osob?
Ale vždyť to tak samozřejmě je, PFO a FO mají oddělený majetek
NE NEMAJÍ. Toto je vyloženě nebezpečná nepravda - až někomu kiksne podnikání, tak se bude divit, že nepřijde jen o "obchodní majetek", ale zbyde mu "holej zadek". To, že se eviduje "druh" majetku pro potřeby daní, což není nic neobvyklého. Např. společnost musí evidovat zvlášť investiční majetek, u kterého se daňové povinnosti liší od neinvestičního (odpisují se). Ale to fakt neznamená, že je majetek oddělen, a že existují dva subjekty, kdy každý vlastní něco.
I obchodní majetek je pořád majetek tebe jako FO. A naopak i svým neobchodním majetkem ručíš za své podnikání. Protože podnikáš jako fyzická osoba, a ručíš majetkem té osoby. Nejsou tam žádné dvě osoby a dva majekty.
Znovu: V zákoně je, že podnikatel je osoba, která se zapíše do rejstříku. Pokud se tam zapíše fyzická osoba, je ta fyzická osoba podnikatel. Podniká ta fyzická osoba, žádná jiná. Nikde v zákoně není, že by nějaká osoba vznikla, a kdyby vznikla, mělo by to dalekosáhlé právní důsledky, např. právě by neplatilo to ručení majetkem.