OSVČ a komunikace s OSPOD

Logik

• 1 075
    • Zobrazit profil
Re:OSVČ a komunikace s OSPOD
« Odpověď #30 kdy: Dnes v 12:08:41 »
Ach jo. Prosím, fakt nešiřte bludy a zeptejte se na to nějakého právníka, když Vám nestačí citace zákonů. To, co zde tvrdíte jsou vyloženě nebezpečné věci, které někoho (i Vás) mohou stát hodně peněz.

Citace
PFO a FO opravdu nejsou jeden subjekt, protože PFO se identifikuje IČ a FO pak RČ.
A? Já se mohu identifikovat pomocí RČ, nebo pomocí jména a bydliště. Jsem tedy dvakrát?

Citace
A pokud jde o ručení celým svým majetkem, tak třeba společníci Veřejné obchodní společnosti ...
VOS je samostatný objekt práva dle §1 ZOK. Dle následných ustanovení ZOK pak je to nutně i subjekt. To, že společník ZOK ručí celým majetkem je pak stanoveno v §95. Takže tímto jste jen podpořil můj argument: evidentně u samostatných PO, za které ručí FO celým svým majektem, je toto explicitně stanoveno zákonem. U PFO to nikde uvedeno není, protože to samostatná osoba prostě není.

Citace
FO má nějakou adresu trvalého pobytu a PFO(OSVČ) může mít sídlo někde úplně jinde.
A? Představte si, že já mám telefon a email. Bydliště a pracoviště. Kolik jsem osob?

Citace
Ale vždyť to tak samozřejmě je, PFO a FO mají oddělený majetek
NE NEMAJÍ. Toto je vyloženě nebezpečná nepravda - až někomu kiksne podnikání, tak se bude divit, že nepřijde jen o "obchodní majetek", ale zbyde mu  "holej zadek". To, že se eviduje "druh" majetku pro potřeby daní, což není nic neobvyklého. Např. společnost musí evidovat zvlášť investiční majetek, u kterého se daňové povinnosti liší od neinvestičního (odpisují se). Ale to fakt neznamená, že je majetek oddělen, a že existují dva subjekty, kdy každý vlastní něco.

I obchodní majetek je pořád majetek tebe jako FO. A naopak i svým neobchodním majetkem ručíš za své podnikání. Protože podnikáš jako fyzická osoba, a ručíš majetkem té osoby. Nejsou tam žádné dvě osoby a dva majekty.

Znovu: V zákoně je, že podnikatel je osoba, která se zapíše do rejstříku. Pokud se tam zapíše fyzická osoba, je ta fyzická osoba podnikatel. Podniká ta fyzická osoba, žádná jiná. Nikde v zákoně není, že by nějaká osoba vznikla, a kdyby vznikla, mělo by to dalekosáhlé právní důsledky, např. právě by neplatilo to ručení majetkem.

rmrf

• 121
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: Dnes v 12:28:24 »
Ještě poznámku.

Když se odesílá elektronické hlášení o nějaké dani - například DPH, tak je třeba nějakým způsobem ověřit, že to odesílá ten správný subjekt. A když to odesílá OSVČ, tak to ověření může provést asi "miliónem" způsobů, které všechny fungují, ale jenom ten jeden, datová schránka PFO, souvisí s tím "podnikáním". Takové MojeID nebo soukromé bankovní identity o tom vůbec nic netuší, ale přesto to státu stačí, aby se "hmotná" fyzická osoba identifikovala i jako "nehmotná" podnikající fyzická osoba.

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 12:54:40 »
Když se odesílá elektronické hlášení o nějaké dani - například DPH, tak je třeba nějakým způsobem ověřit, že to odesílá ten správný subjekt. A když to odesílá OSVČ, tak to ověření může provést asi "miliónem" způsobů, které všechny fungují, ale jenom ten jeden, datová schránka PFO, souvisí s tím "podnikáním". Takové MojeID nebo soukromé bankovní identity o tom vůbec nic netuší, ale přesto to státu stačí, aby se "hmotná" fyzická osoba identifikovala i jako "nehmotná" podnikající fyzická osoba.
Mícháte dohromady dvě věci. Právní jednání (právní úkon) může provádět pouze fyzická osoba. Proto se třeba do NIA vždy přihlašujete jako fyzická osoba (třeba přes MojeID nebo BankID), nikdy ne jako firma. A ta fyzická osoba případně může jednat za (jménem) nějaké právnické osoby. Právnická osoba nemá svou vůli, nemůže se rozhodnout něco udělat – to musí vždy člověk, fyzická osoba. To, že fyzická osoba jedná za nějakou entitu, ale ještě neznamená, že je tou entitou. Za s. r. o. bude jednat třeba nějaký statutární zástupce, což ale neznamená, že dotyčný je s.r.o.

rmrf

• 121
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: Dnes v 13:01:49 »
Aha, takže chcete říct, že datová schránka "nehmotné" podnikající fyzické osoby a "hmotné" fyzické osoby jsou vlastně datové schránky jednoho a téhož člověka?