Pro někoho je to moje možná práce pro lopaty, ale to je jeho problém, ne můj. Pořád jsem na tom líp než 99 % lidí v tomhle státě. Nemám potřebu dělat na v tom nejvíc frikulínském startupu, který vyvíjí revoluční krypto-IoT-big-data-mašín-lérning-AI-fintech řešení. Nemusím dělat ani hry, 3D, sexy mobilní aplikace atd. Klidně to může být nudný podnikový software, bankovnictví, telekomunikace případně i něco kolem průmyslu, nějaké to embedded, čipové karty, bankomaty atd. ale spíš software běžící na serverech a s těmi zařízeními komunikující (nejsem přímo hardwarář).
Stačí mi, když ta firma bude používat aktuální verze Javy, aktuální verzovací systémy, aktuální postupy a metodiky... prostě že nebude zastydlá někde v 90. letech jak technologicky tak myšlením. Ne každá práce je extra zajímavá, často je to rutina a ta je taky potřeba, za to nás platí - klidně to může být 50-80% rutina, ale chci mít každý měsíc dobrý pocit, že jsem se něco nového naučil, někam se posunul (aspoň těch 20 % času stráveného v práci). Taky chci minimalizovat kontakt s proprietárním softwarem, protože to je ztráta času - abych to, co se naučím, mohl použít i jinde a nebyl závislý na nějakém komerčně licencovaném produktu.
Zkoušel jsem pomoci i tomu stávajícímu zákazníkovi, něco je naučit, posunout to tam trochu blíž aktuálnímu letopočtu... ale zjistil jsem, že to nejde - od určité velikosti firmy s tím jeden člověk nepohne (každý si tam jede to svoje - obchodníci, projeťáci, analytici - a i když si argumenty poslechnou a tváří se, že jim rozumí, nebo je dokonce začnou používat pro oblbování svých zákazníků, reálně se nic nezmění... akorát dojebávají kdysi slavnou firmu a przní její produkty - analýzu tam dělají v zásadě jen přeučení testeři a studenti, nikdo zkušený tam nezbyl, takže podle toho to vypadá). Takže se spíš poohlížím po jiném projektu.
Na předchozím projektu jsem se toho naučil spousty a byl tam skvělý tým (jak kvalifikací, inteligencí, tak lidsky) a nějaké ty bokovky a vlastní projekty mě taky posouvají dál, takže věřím, že na trhu lepší projekty jsou.