Práce programátora v zahraničí bez VŠ?

Práce programátora v zahraničí bez VŠ?
« kdy: 14. 03. 2020, 15:41:42 »
Zdravím,

je mi 29, jsem junior Java programátor, praxe zatím 2 roky v korporátu v Praze. Nastupoval jsem za 30k, teď mám 50K hrubého na HPP, další zvýšení max. 5k ročně. Vím, že mě prodávají za 8K MD. Mám jen střední v IT oboru. Většinu věcí jsem se naučil za běhu nebo doma samostudiem. V budoucnu přemýšlím nad vlastním bydlením max. hodinu od Prahy(momentálně jsem na ubytovně abych ušetřil:D), tzn. vlastní hypotéka...

Kvůli lepšímu platu přemýšlím nad prací v zahraničí(Německo, UK, Rakousko, Švýcarsko....) a chci se zeptat, jestli bych měl vůbec šanci si jako cizinec bez VŠ najít práci junior Java programátora? Jak je to třeba v Německu? Je tam VŠ na programátorské pozice samozřejmost?

Pokud ano, je lepší si VŠ dálkově dodělat?(u mě připadá v úvahu asi jen Informatika na zemědělce v Praze).
Nebo se důkladně věnovat samostudiu + certifikace?

Díky za odpovědi.

Re:Práce programátora v zahraničí bez VŠ?
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2020, 15:58:08 »
jsou zavrene hranice.

« Odpověď #2 kdy: 14. 03. 2020, 18:51:28 »
Já jsem ve 20ti s 3 měsíční praxí bez VŠ normálně sehnal práci v UK jako admin, dneska mi nabídky práce v zahraničí chodí běžně.

Co bych spíše doporučil tolik nešetřit, je to v nízkém věku chyba, zbytečně si děláš těžký život, ve 30ti se budeš topit v penězích, zpětně jsem tu chybu dělal taky, dneska bych si klidně vzal spotřební půjčku a víc si klidně i užil.

Tu ubytovnu jsem fakt nepochopil, já bydlel se spolubydlícími, občas lepší, občas horší, dneska se dá za 10k sehnat nádherné spolubydlení, prostě luxus, nemačkal bych se za 3k na ubytovně. Vem si, že třeba ve 30ti budeš brát 9k MD, tj. 180k na IČO, 150k čistého a i když si pořídíš třeba barák a mergl, prachy ti ještě budou zbývat, 20% hypo se dá vzít na spotřebák když je to do 45% příjmu a spousta lidí ve 30ti s takovým platem, tak když platíš 20k hypo a 10k spotřebák, tak tě to tolik nezatíží a ještě ti bude moře prachů zbývat.

tralala5

« Odpověď #3 kdy: 14. 03. 2020, 19:16:13 »
V tvojom pripade si myslim ze uz zacina byt trochu neskoro. 29 rokov je dost, nechcem ta strasit, ale ked nemas ani vysoku a nejaku serioznu prax tak si k 29 pridaj este 5 a pri 35 sa uz vela ludom nechce programovat no ty este len "zacnes".

Ak sa chces v 35 niecim odlisit tak musis mat unikatnu prax alebo skill aby si tam taky platovy naraz videl. Na tvojom mieste by som isiel do zahranicia HNED aj bez VS, nikoho to tam nezaujima, so skolou nestracaj uz cas.

V zahranici by som zobral cokolvek, to je jedno, ide o prax, najma si vyber dobru krajinu lebo pri tvojom veku, ked sa "pomylis" tak to tam budes neznasat, plat potom pride aj sam. Celkom sa ti moze stat, ze sa uz do CR nebudes chciet vratit, to si len teraz myslis, ze ano.

Ja som zacinal po skole v korporate a potom nejake startupy ale to bolo vsetko na jedno brdo za 45 v hrubom. Treba si zalozit zivnost / sro a ist na vlastne triko, podpisat dobry kontrakt atd.

Ak sa naskillujes, tak v buducnosti budes schopny najst si pracu aj ako cisty remote takze mozes brat zapadny plat ale na ceske naklady, takto sa to mne osobne najviac overilo, momentalne bezne pisem faktury na 7-8000 euro a zostane mi v cistom asi 5k co je 125k v cistom. S tym vyzijes aj v Prahe s hypotekou celkom luxusne.

Ja by som volil vo vseobecnosti strategiu extremneho sporenia nejakych par rokov aby ked napr. byt stoji 7-8 mega, tak 4-5 mega dam kes a tri mega uz potom splatis lahko a nejako si to rozvolnis. Urcite by som nechcel zobrat si hypo na 8 mega s tym ze mam len napr. milion v kesi a potom mal strach o moj prijem na velmi dlhu dobu, aby som to do tych 8 splatil. Ked proste zaplatis velky balik uz dopredu, omnoho lahsie sa ti bude dychat a nebudes tolko v strese.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 03. 2020, 20:10:11 »
Treba si zalozit zivnost / sro a ist na vlastne triko, podpisat dobry kontrakt atd.
Kdyby šlo tak snadno shánět kontrakty, tak už dělají na volné noze všichni. Nepočítám TopTal, WebTrh a podobně seriózní servery.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 03. 2020, 20:34:33 »
V Británii a Irsku bez problémů, ale s VŠ se dá dosáhnout na mnohem vyšší plat.
V Německu jsem bydlel před 20 rokama, takže tady neporadím.

« Odpověď #6 kdy: 15. 03. 2020, 08:05:36 »
V tvojom pripade si myslim ze uz zacina byt trochu neskoro. 29 rokov je dost, nechcem ta strasit, ale ked nemas ani vysoku a nejaku serioznu prax tak si k 29 pridaj este 5 a pri 35 sa uz vela ludom nechce programovat no ty este len "zacnes".

Ak sa chces v 35 niecim odlisit tak musis mat unikatnu prax alebo skill aby si tam taky platovy naraz videl. Na tvojom mieste by som isiel do zahranicia HNED aj bez VS, nikoho to tam nezaujima, so skolou nestracaj uz cas.

V zahranici by som zobral cokolvek, to je jedno, ide o prax, najma si vyber dobru krajinu lebo pri tvojom veku, ked sa "pomylis" tak to tam budes neznasat, plat potom pride aj sam. Celkom sa ti moze stat, ze sa uz do CR nebudes chciet vratit, to si len teraz myslis, ze ano.

Ja som zacinal po skole v korporate a potom nejake startupy ale to bolo vsetko na jedno brdo za 45 v hrubom. Treba si zalozit zivnost / sro a ist na vlastne triko, podpisat dobry kontrakt atd.

Ak sa naskillujes, tak v buducnosti budes schopny najst si pracu aj ako cisty remote takze mozes brat zapadny plat ale na ceske naklady, takto sa to mne osobne najviac overilo, momentalne bezne pisem faktury na 7-8000 euro a zostane mi v cistom asi 5k co je 125k v cistom. S tym vyzijes aj v Prahe s hypotekou celkom luxusne.

Ja by som volil vo vseobecnosti strategiu extremneho sporenia nejakych par rokov aby ked napr. byt stoji 7-8 mega, tak 4-5 mega dam kes a tri mega uz potom splatis lahko a nejako si to rozvolnis. Urcite by som nechcel zobrat si hypo na 8 mega s tym ze mam len napr. milion v kesi a potom mal strach o moj prijem na velmi dlhu dobu, aby som to do tych 8 splatil. Ked proste zaplatis velky balik uz dopredu, omnoho lahsie sa ti bude dychat a nebudes tolko v strese.

Ale vubec to pozde neni, ja zacal s OSVC v 31 letech.
Dulezite je jit na vlastni nohu, jako bezny zamestnanec bez sance.
Jinak souhlas, udelal jsem to prave takto, pri praci s castymi vyjezdy do ciziny neni 8000CZK za manday problem.
Ted uz kvuli detem nikam nejezdim.a.spokojim se kilcem cistyho, barak a vsecko je zaplacene, netreba se honit.

Jinak byt za 8 mega v Praze nedoporucuju, to je monkey business.
Ja si za 5.5 mega nechal postavit novy dum na pozemku 860metru v malomeste 20k obyvatel, odkud mi jede MHD na metro 13 minut, autem jsem v kanclu za pul hodiny.

Vsichni znami udelali to same, dum v Celakovicich, Uvalech, Brandyse, Ricanech

Mnohem lepsi bydleni ve vsech smerech a za mensi penize

« Odpověď #7 kdy: 15. 03. 2020, 08:11:21 »
Jinak jeste doporuceni, nejake navyseni platu v ceskem prostredi korporatu je utopie.
To musi tvuj vedouci aktivne resit, zduvodnovat, zvysovat naklady oddeleni, na to se kazdy vykvakne.
V cesku se plat zvysuje odchodem jinam.

Jako prvni pokus proste zajdi za sefem, ze bys chtel prejit na OSVC, oni te prodavaj za 8, ty ze chces 5.
Jinak, ze zvazujes jit pryc.
Je to nebude stat nic, ty budes mit bajvoko 80 cistyho v kapse.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 04. 2020, 12:20:21 »
nejake navyseni platu v ceskem prostredi korporatu je utopie.
Gór teď, když se spíše propouští :-\

nehalem

« Odpověď #9 kdy: 21. 04. 2020, 19:03:01 »
Kde sa prepúšťa? Teraz, keď kopec firiem zúfalo buduje IT infraštruktúru kvôli HO? Možno nejaké webshit firmy pokrachujú, ale niektoré iné teraz majú nevýslovný boom. No pýtam sa, kde sa prepúšťa a pokud možno vaše skutočné skúsenosti nie jedna baba povedala. Ďakujem.