Jo tohle muzu potvrdit z vice zdroju v IT i mimo, takhle to chodi bohuzel ve hodne firmach.
Řešili jsme něco podobného. Párkrát jsem kolegovi říkal, že zaměstnanci X by chtělo trošku zvýšit plat, ať vidí, že se nějakým způsobem posouvá, že to má smyl. Kolega vždy jen vyrukoval s tím, že ne a našel si pár věci, co v nedávné minulosti zadrbal jako argument. X mu následující den po našem posledním rozhovoru řekl, že chce zvýšit plat o N Kč (Cca 30%), jinak dává výpověď. Moc jsem z načasování radost neměl, protože to vypadalo, jako bychom byli spolu domluvení, což nebyla pravda. Jen jsem lépe odhadl stav.
Prachy tenkrát dostal a zákulisní dohoda vedení byla taková, že se nenecháme vydírat, že si najdeme náhradu a až se tak stane, tak se mu ty peníze navíc zase seberou a on dá výpověď sám. Podali jsme inzerát na danou pozici s nabídkou platu někde uprostřed mezí tím co měl a co si vydupal. Za 3/4 roku se nikdo rozumný nepřihlásil. Z dřívějška vím, že když na danou pozici nastoupí nový člověk, tak mu trvá půl roku, než se rozkouká. Jeho nároky nebyly přehnané. Spíš bych řekl, že má pořád míň, než si zaslouží.
Je to tak 2 roky a zase vše stagnuje. X si založil rodinu, splácí hypotéku a peníze navíc by se mu jistě šikly. V podstatě jen čekám, kdy se bude situace opakovat a něco mi říká, že to nebude dlouho trvat. Já už nějak nemám chuť řešit s kolegou, že ten špatný není X, co chce zvednou plat, ale jeho nerealistický pohled na svět. Už mě nebaví zaučovat nové lidi a kolegu usměrňovat, že to nemůže srovnávat se svou výplatní páskou po stejné době praxe před 15 lety. Vážně uvažuji, že až se tak stane, že z firmy odejdu také.