Připojení do serveru s Debianem

elfik

Připojení do serveru s Debianem
« kdy: 02. 10. 2012, 10:03:24 »
Zdravím, mám dotaz. Převzal jsem v práci server s Debianem, kde nám běží intranet. Potřebuji tam provést nějaké změny, ale nemám žádná práva ani root. Je nějaká možnost jak se do PC dostat a data stahnout a zálohovat? Běží tam Debian GNU/linux 3.1 Díky za každé info.
« Poslední změna: 02. 10. 2012, 10:16:13 od Petr Krčmář »

Re:Připojení do serveru s Debianem
« Odpověď #1 kdy: 02. 10. 2012, 10:18:30 »
Pokud není možnost standardního přihlášení, tak je několik možností.

Buď vypnout, nastartovat nějaké live CD a z něj udělat zálohy dat.

Nebo bych zkusil restart, v boot manageru (to menu na začátku) editovat řádek (klávesa e) a připsat tam velké S a nastartovat systém. Tím se dostane do „nouzového“ (jednouživatelského) režimu s právy roota, kde stačí napsat příkaz passwd a změnit si heslo.

h4k4

« Odpověď #2 kdy: 02. 10. 2012, 10:20:01 »
Vypni server. Vytahni disk. Dej ho do jineho serveru s linuxem. Namounti disk.

Pokud nebyl sifrovany, mas cely system, takze muzes zmenit v souboru /etc/passwd /etc/shadow (nebo tamsi kdesi - google pomuze)
radek, kde se vyskytuje root radkem ze systemu, kde mas heslo na roota.

Staci?

h4k4

« Odpověď #3 kdy: 02. 10. 2012, 10:21:04 »
Nebo jak bylo uvedeno vyse, nemusis vytahovat disk a muzes nabootovat z live systemu na CD / USB. To je rychlejsi, ale data budes prenaset pres sit.

Tomáš

« Odpověď #4 kdy: 02. 10. 2012, 11:44:07 »
pokud máte fyzický přístup k serveru, tak změňte heslo roota na vlastní ... a poté budete mít přístup všude :D

AlYoSHA

« Odpověď #5 kdy: 02. 10. 2012, 13:44:24 »
Hello,

Restartnut PC. V bootloaderi zmen cmdline jadra a pridaj tam: init=/bin/bash a daj nabootovat OS.  Po inicializacii jadra sa namiesto spustenia initu spusti shell.  Potom este remountni ROOT fs na RW a mozes zmenit heslo.

elfik

« Odpověď #6 kdy: 02. 10. 2012, 14:01:08 »
Díky moc vyzkouším, nabutuji s live cd nebo flash a zkusim si dat vlastni heslo. Jinak pri startu se mi jen ukazala tabulka a na vyber mam 1. LINUX a 2. LINUX OLD. Kdyz system najede tak mi jen sviti Login: