Co by měl umět váš notebook?

Buldr

• 186
    • Zobrazit profil
Re:Co by měl umět váš notebook?
« Odpověď #30 kdy: Dnes v 12:19:05 »
Trochu OT: Jak náročná je ta výměna? Taky mám jednu T480s, kterou jsem už koupil s vadným napájecím konektorem (druhý USB-C je naštěstí funkční i jako napájecí) a občas se mi portů nedostává, tak bych to rád opravil. Nechat to ale opravovat někde v servisu by asi ekonomicky nedávalo smysl a notebook používám denně, takže bych se do toho spíš pustil sám. S pájením mám zkušeností celkem dost, ale s horkovzduchem jsem ještě nedělal. Je schůdná představa, že si pořídím horkovzdušnou páječku (třeba tuhle, vhodnou pájku+tavidlo nebo pastu, vyzkouším si něco odpájet a připájet na nějakém elektroodpadu a pak se pustím do toho Thinkpadu? :-) Jaké pájka/pasta/tavidlo by byly pro tenhle účel (v domácích podmínkách a se zřídkavým využitím) nejlepší?

Když to přeženu, hodinu a není co dělat, přičemž záleží spíše na čase rozebrání a sestavení zpět, tedy kolik šroubků, plastových zámků, ... stojí v cestě. Následné odpájení, čištění, napájení a defektoskopické ověření na RTG je otázkou chvilky. Přirozeně pro dobře vybaveného a zručného opraváře.

Pánové, všichni zapomínáte na vodotrysk! A taky, že musí stát jako hedvábný šátek (t.j. korunu).  ;D ;D

Jinak celkem souhlasím se vším, co tu zaznělo. Až na ty větráčky (pokud fakt nepotřebuji hodně výkonu, tak ať tam větráčky nejsou vůbec) a dokovací konektor (dokem je dneska monitor, stačí jeden Cčkový kabel do něj na napájení i periferie, tak proč mít na stole další krám).

A s tím monitorem lezete pod podlahu, podhledy, do skříní, servisní konstrukce ... jen abyste se připojil ke sběrnicím? Ačkoliv je nás málo (ano, dnes už je vlastně nezbytnost Panasonic Toughbook a nic jiného), proč předpokládáte, že všichni musí mít stejné požadavky a to nemluvím o tom, jak špatné je USB-C jako řešení. Natož monitor.
Carpe diem

« Odpověď #31 kdy: Dnes v 12:27:40 »
Trochu OT: Jak náročná je ta výměna? Taky mám jednu T480s, kterou jsem už koupil s vadným napájecím konektorem (druhý USB-C je naštěstí funkční i jako napájecí) a občas se mi portů nedostává, tak bych to rád opravil. Nechat to ale opravovat někde v servisu by asi ekonomicky nedávalo smysl a notebook používám denně, takže bych se do toho spíš pustil sám. S pájením mám zkušeností celkem dost, ale s horkovzduchem jsem ještě nedělal. Je schůdná představa, že si pořídím horkovzdušnou páječku (třeba tuhle, vhodnou pájku+tavidlo nebo pastu, vyzkouším si něco odpájet a připájet na nějakém elektroodpadu a pak se pustím do toho Thinkpadu? :-) Jaké pájka/pasta/tavidlo by byly pro tenhle účel (v domácích podmínkách a se zřídkavým využitím) nejlepší?

Když to přeženu, hodinu a není co dělat, přičemž záleží spíše na čase rozebrání a sestavení zpět, tedy kolik šroubků, plastových zámků, ... stojí v cestě. Následné odpájení, čištění, napájení a defektoskopické ověření na RTG je otázkou chvilky. Přirozeně pro dobře vybaveného a zručného opraváře.
Jasně, pokud jsou pro někoho podobné úkony denním chlebem, bude to záležitost pár minut (to vlastní odpájení a připájení). Já to ale beru z pohledu člověka, který má určitou zručnost, leccos si opraví sám, ale s tímhle má zkušenost zatím nulovou :-).

Citace
Pánové, všichni zapomínáte na vodotrysk! A taky, že musí stát jako hedvábný šátek (t.j. korunu).  ;D ;D

Jinak celkem souhlasím se vším, co tu zaznělo. Až na ty větráčky (pokud fakt nepotřebuji hodně výkonu, tak ať tam větráčky nejsou vůbec) a dokovací konektor (dokem je dneska monitor, stačí jeden Cčkový kabel do něj na napájení i periferie, tak proč mít na stole další krám).

A s tím monitorem lezete pod podlahu, podhledy, do skříní, servisní konstrukce ... jen abyste se připojil ke sběrnicím? Ačkoliv je nás málo (ano, dnes už je vlastně nezbytnost Panasonic Toughbook a nic jiného), proč předpokládáte, že všichni musí mít stejné požadavky a to nemluvím o tom, jak špatné je USB-C jako řešení. Natož monitor.
Jsou to sice dost specifické požadavky, ale naprosto oprávněné. Nezávidím.

Sox37

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 14:08:39 »
Aktuálně používám HP Spectre x360 13 z roku 2018 a pohlížím se po nějaké alternativě, ale aktuálně nabízené notebooky se mi nelíbí. Za mě:

- klávesnice s dedikovaným insert, prt sc, delete a navigačními klávesami (home, end, pg up, pg dn) - líbí se mi ten dedikovaný sloupec a celkově to rozložení klávesnice (pravé ctrl mi nechybí, klávesu \ vedle alt gr nepoužívám, tak tam by klidně mohlo být něco jiného; malé šipky nahoru/dolů mi nevadí, není na nich žádná jiná funkce)
- napájecí tlačítko mimo klávesnici (HP má z boku napájení a volume up/down)
- podsvícení klávesnice (stačí bílé)
- velký trackpad, který dobře reaguje na dotyky a filtruje dlaň (dedikovaná tlačítka nepotřebuji, nemačkám ani ten clickpad, jen ťukám jedním/dvěma prsty)
- S3 sleep
- 2x usb-c, 1x usb-a, jack - bylo by dobré mít porty na daughterboard
- micro sd čtečku občas používám, ale obešel bych se bez ní
- dostupné náhradní díly (baterka, větráky)
- odolné a snadno rozebíratelné šasi (ne plast)
- pokud tam bude čtečka otisků, tak aby byla kompatibilní a nějak užitečná v linuxu

Vlastně bych vše zachoval jako to mé HP, akorát bych chtěl větší displej (menší rámečky), výkonnější CPU, 24 nebo 32 GB RAM a lepší chlazení. A v Linuxu ideálně možnost baterii omezit na 80 %, musel jsem ji už několikrát měnit (nafoukne se a začne tlačit na touchpad).