Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů

luvar

• 240
    • Zobrazit profil
Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Odpověď #45 kdy: Dnes v 16:02:29 »
Pridam sa do diskusie s inim pohladom na to, co je senior.

Predstavte si produkt, ktory ma viac ako 15 rokov. Je programovany v technologiach, ktore pred 15 rokmi existovali. Obsahuje na "vsetko" vlastny modul (od prihlasenia, cez ORM, web vrstvu, az po pracu so subormi a amqp kanalmi, ci mailami, faxami, ...). V takomto produkte je vsetko programovane s vyhliadkou na buducnost a mozne zmeny poziadaviek. V praxi si to predstavte tak, ze v kazdej druhej metode je kus kodu, ktory sa pozrie do databazy, stiahne si konfiguraciu danej funkcionality a na zaklade konfiguracie sa zariadi. Nastartuje reflexiou nejaku novu triedu (podla konfiguracie), ponastavuje nejake parametrea, alebo podobne. Parametre su tiez robene "bezpecne". Malokedy sa pouziva ini parameter ako "kontext". V instancii typu "kontext" je niekolko roznych atributov (v niektorych typoch kontextu aj takmer stovka atributov) a niektore sa v metode nacitaju, niektore sa prepisu, niektore sa nastavia a niektore sa nepouziju vobec...

Ked pride z ineho projektu senior, tak je jeho vykon na urovni 0. Ked chce nieco zistit, co robi, musi mu niekto ukazat, ako sa v aplikacii vyvola dana funkcionalita v UI. Ked to vie, nastavi si debuger a ide... Na konci dna ma zhruba predstavu a o den, ci dva, moze aj doplnit nieco...

Na druhej strane senior, ktori je na projekte uz 10 rokov ma tuto vec v malicku. Hned vie, co treba zdebugovat (ma pripravene sady breakpointov pre rozne oblasti projektu). Do hodiny zvycajne vie, kadial sa ake data podavaju a ako tam doplni pozadovanu funkcionalitu. Zvycajne to suvisi so skopirovanim par tried a upravenim par riadkov v danych triedach... Nasledne sa uz iba upravi konfiguracia pre zakaznika, aby v sa potrebnych krokoch pouzili novoskopirovane triedy. Obcas ale chyba nejaka informacia v metode na konci, ktora sa nachadza iba v metode na zaciatku... V tomto pripade nie je nic jednoduchsie, ako ju doplnit do kontextu...

Senior po roku bud uz na projekte davno nieje, alebo sa dokaze pozerat na ten aktualny stav kodu a pracovat v jeho style... (aspon toto je moj pocit).

Ako by ste si cenili seniora v takejto praci? Imho je na nezaplatenie, ze dokaze dennodenne robit archeologiu a dokaze nenapisat ani riadok javadoc-u a pripadne nezmenit ani jednu podmienku, ktora je evidentne zbytocna, ale kopirovat ju dookola dalej a dalej... Napriklad.