Ako spraviť noreply e-mail?

hknmtt

• 132
    • Zobrazit profil
Ako spraviť noreply e-mail?
« kdy: 04. 12. 2024, 19:16:25 »
Da sa spravit emailovy ucet tak, ze mozem z neho odosielat emaily, ale nemozno nan nic posielat? Mail forward pouzivam uz dlhe roky, kedy mam jeden zberny ucet takze *@domena.com mi pride vzdy na tento zberny emailovy ucet, ak neexistuje dedikovana adresa. Ale vlastne potrebujem taky opak, ze viem odoslat z emailu, ale pre svet sa javi ako ze neexistuje - tym mam ale na mysli, ze realne odosielatel dostane chybu o nedoruceni. Pre info, email mam na seznam profi.

Re:Ako spravit noreply email?
« Odpověď #1 kdy: 04. 12. 2024, 19:52:50 »
Udělá se to jednoduše tak, že se pro danou e-mailovou adresu nevytvoří žádná schránka (ani přesměrování, alias nebo něco takového). Ale jestli něco takového podporuje Seznam Profi, to netuším. (Tj. jestli při odesílání umožní nekontrolovat, zda odesíláte z adresy, ke které je přiřazena schránka.)

Zopper

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 04. 12. 2024, 19:53:31 »
Posílat to nějakou aplikací přes smtp, pokud to Seznam dovoluje takhle udělat. Ale afaik to není dobrý nápad - slyšel jsem věci, jako že Google a další podobní penalizují spamovým skóre emaily, které nemají funkčního odesílatele. Možná, že na tohle bude stačit reply-to hlavička, ale nevím, jestli to bude pak plnit zadání, když from: sice má neexistující adresu, ale příjemce stejně má nějakou adresu, co mu klient na odpověď předvyplní.

« Odpověď #3 kdy: 04. 12. 2024, 20:16:54 »
slyšel jsem věci, jako že Google a další podobní penalizují spamovým skóre emaily, které nemají funkčního odesílatele
Jediný způsob, jak by příjemce mohl zjistit, že e-mail odesílatele „neexistuje“, je předstírat, že na něj posílá e-mail, a počkat, jestli dostane odpověď, že e-mailová adresa neexistuje. Přičemž tu odpověď nemusí dostat ještě před odesláním e-mailu, ale může ji dostat až po skutečném odeslání e-mailu jako e-mail s informací o nedoručení. Google má určitě lepší věci na práci, než takovéhle taškařice.

Zopper

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 12. 2024, 21:32:18 »
On ten Google ví, když někdo z jeho uživatelů pošle email a ten se vrátí jako undelivered. A pokud přitom z té adresy pořád dál chodí emaily, může to smrdět spamem. Co se reálně děje uvnitř, na co se koukají, to nám nikdo neřekne. A nebo tuhle zkušenost mají lidi z toho, že spousta příjemců, když dostane email z noreply a nemůžou prostě odepsat "přestaňte mi psát" to označí za spam, a pak z toho vznikne drb, že to je kvůli neexistující adrese - což je prakticky vzato pravda, jen to není ta přímá příčina.

Ale napadlo mě nejjednodušší řešení: prostě si vytvoři noreply uživatele a tomu nastavit automatickou odpověď a mazání. A prohrabat se nastavením u Seznamu, jestli tam nejde nějak něco nastavit, aby se to odmítlo. Ale vzhledem k tomu, jak zjednodušené mi možnosti Seznam profi přišly oproti Google a Microsoftu, když jsem se na to kdysi koukal, tak tam asi nic nebude.

Re:Ako spraviť noreply e-mail?
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:53:17 »
A co je vlastně cílem? Pokud tam máš doménový koš, tak to vůbec nedává smysl. Jinak nastav Reply-To hlavičku na nějakou neexistující kravinu, např. neodpovídat@invalid, odpovídání to sice nezamezí, ale odesilatel dostane akorát bounce.

martyd420

• 217
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 10:13:27 »
... že Google a další podobní penalizují spamovým skóre emaily, které nemají funkčního odesílatele ...
Poslední dobou si všímám, že noreply maily často končí ve spamu i na seznamu. Jestli je to úmysl nevím, ale konečně. Dokud to bude chodit do inboxu, tak to spameři nepochopí. Email na který nelze odpovědět musí být z principu považován za nedůvěryhodný bez ohledu na další spam score.
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

jjrsk

• 565
    • Zobrazit profil
Re:Ako spraviť noreply e-mail?
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 13:27:35 »
Email na ktery nejde odpovedet je naprosty standard, ale nekteri tupci to ani za 100 let nepochopi.

To by me zajimalo, japa by nekteri soudruzi chteli treba diskutovat s tiskarnou, ktera jim do mailu posle scan.

...
Pokud pouzivas domenovy kos, tak ho zrus (tos mel udelat uz asi tak pred 20 lety) nebo si musis nastavit nejaky extra filtr na tema mail na tuto adresu zahod. Pochybuju ale, ze na seznamu pujde nastavit cokoli jinyho, nez ten mail mazat az po doruceni. Stejne tak pochybuju, ze ti seznam umozni odesilat z "neexistujici" adresy.