Který harddisk Western Digital vybrat?

Majko350Z

Který harddisk Western Digital vybrat?
« kdy: 12. 12. 2012, 10:50:37 »
Zdravim chcel by som sa opýtat aké sú rozdiely medzi timito hardiskami nesmierne by ste mi pomohli, niekto kto sa v tom vyzná lebo zvazujem kupit jeden znich len neviem ktory je lepsi. Velmi pekne dopredu dakujem!

Western Digital WDH1NC20000E

Western Digital My Book Live

Western Digital WDH2NC20000E

chcel by som ho mat ako domacu kniznicu cize zdielanie zo samsung tv a samsung mobilom. dakujem za rady
« Poslední změna: 12. 12. 2012, 11:06:03 od Petr Krčmář »

Re:Který harddisk Western Digital vybrat?
« Odpověď #1 kdy: 12. 12. 2012, 11:07:45 »
Varianta do USB je podle mě nesmyslná, je to málo výkonné, připojené jen k jednomu počítači. Volil bych dvoudiskovou variantu s Ethernetem. Čili zřejmě ten třetí model. Německy ale neumím a nechce se mi to překládat.

Haleluja

« Odpověď #2 kdy: 12. 12. 2012, 11:15:07 »
Rozvinu dotaz. Slyšel jsem, že ethernetová verze externích disků je podstatně pomalejší než USB varianty. Týká se to i gigabitových verzí. Má s tím někdo zkušenost, zda je to pravda?

Rax

« Odpověď #3 kdy: 12. 12. 2012, 11:27:08 »
Model s USB 2.0 ti dá max 30 MB/sec, to snad každý ví, potřebuješ když tak model s USB 3.0.
Model s Ethernetem dá asi 15-25 MB/sec (bez záruky). Pro televizi a mobil to ale stačí bohatě, protože těm stačí stream max 3 MB/sec.

« Odpověď #4 kdy: 12. 12. 2012, 11:35:56 »
Ak by si sa bal o rychlost tak by bolo mozno lepsie vyhrabat nejaky starsi pocitac (bud ked mas doma odlozeny, alebo prednedavnom ich tu na fore ponukali za odvoz) a zdielat to z neho - porozmyslaj ale ci sa ti to oplati, predsa len to uz bude mat celkom vysoku spotrebu (ak budes iba zdielat)

ako pisal kolega predo mnou, na TV a mobil je to overkill

Majko350Z

« Odpověď #5 kdy: 12. 12. 2012, 12:10:38 »
dakujem moc za rady :) Vidim  ze sa v tom rozumiete tak by som sa este opytal,neberme teraz ohlad na HD hore uvedene lebo som zistil ze prvy a treti su pouzivane tak to fakt nechcem...

tak otazka aky by ste mi odporucili kedze som prave kupil teletizor plazmu 139uhlopriecka, samsung smart control, s wifi modulom atd, a mam telefon samsung galaxy s3 a samozrejme notebook.  chcel by som mat knemu vzdy pristup ked potrebujem bez zbytocnych kablov. Aky by ste mi odporucili?(co mam zvazovat? (sata? usb3,lan?)) Chcel by som ostat pri znacke WD i ked si necham poradit aj inymi typmi. (2TB alebo 3TB)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2012, 21:38:42 »
Tak kdyz na to chces lezt bez kabelu, tak asi disk s LAN rozhranim pripichnuty do WiFi routeru, ne? Teoreticky by sice sel do routeru pichnout USB disk a asi by to bylo levnejsi, ale sam jsem router s USB portem videl akorat jednou a nejsem si zrovna jisty tim, k cemu tam vlastne je a co to umi.

« Odpověď #7 kdy: 12. 12. 2012, 22:10:26 »
kup si externy case a do neho daj wd red (doteraz  som pouzival greeny, wd booky - tie po priblizne 2 rokoch zacali odchadzat pri neustalom zatazovani a prepisovani...). Momentalne mam red, zatial max spokojnost, teplota okolo 27 stupnov, rychly, ...
a na tvojom mieste by som si postavil nejaky maly server(povedzme raspberry pi, alebo dn2800mt - kde je spotreba do 15W), tam dal wifi, kable ake chces a mas to vsetko pripojene plnou rychlostou kablov...

Majko350Z

« Odpověď #8 kdy: 13. 12. 2012, 16:13:54 »
fuuuha do tohoto sa uz moc nevyznaaam :-[ toto su uz pre mna odborne veci i ked chapem cca co myslis bolo by to lepsie no ja by som chcel poradit ci neviete o nejakom hadiscu co ma aj lan pripojenie aj USB 2 alebo 3, dakujem za rady

Majko350Z

« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2012, 18:02:26 »
tak neviete mi uz poradit prosiM?

« Odpověď #10 kdy: 19. 12. 2012, 18:12:23 »
Tak kdyz na to chces lezt bez kabelu, tak asi disk s LAN rozhranim pripichnuty do WiFi routeru, ne? Teoreticky by sice sel do routeru pichnout USB disk a asi by to bylo levnejsi, ale sam jsem router s USB portem videl akorat jednou a nejsem si zrovna jisty tim, k cemu tam vlastne je a co to umi.
To jsi toho videl jeste hooodne malo. usb port ma dneska snad kazdej wifi router. a funguje tak ze tam mrsknes disk/flasku, v routeru nastavis ze to chces sdilet a pak zadas smb://IP-ROUTERU/NAZEV-SDILENI a jsi tam. ale vzhledem k "železu" co je v routerech je to kur.sky pomale.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #11 kdy: 19. 12. 2012, 18:13:50 »
jinak ja bych to resil jednoduse - N40L :) ale v tomhle pripade to asi bude overkill, takze spis nejakej synology nebo q-nap NAS.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

TomBA

« Odpověď #12 kdy: 19. 12. 2012, 19:28:58 »
No asi sa odpovede nedočkáš, lebo v tvojej otázke je veľa nejasností....
Asi sám presne nevieš čo potrebuješ.
Skúsim zoširoka:
- Čo chceš zdieľať? Video (mkv, divx, mpeg2.........), audio (wav, mp3, ogg, audiostream.......), foto (jpeg, raw.......),.... ale aj povedzme pdf či iné formáty ako je ppt, doc?
- Pod zdielaním si predstavuješ že budeš mať prístup ku voľajakej adresárovej štruktúre kde budeš mať uložené súbory a ty si na jeden klikneš a spustí sa ti priradená aplikácia?
- Akým protokolom to chceš zdieľať? smb? ftp? ssh?

TAK TAKTO TO URČITE NEFUNGUJE.

Pri smartfonoch a televízoroch sa na zdielanie digitálneho obsahu používajú špeciálne, na to určené protokoly, hlavne dlna. Klient má doma dlna server na ktorom má uložené digitálne dáta (video, audio, foto). Tento server sa stará o triedenie týchto dát, peknú vizualizáciu po pripojení dlna klientom, a rozne iné detaily.
Napríklad:
- V akom formáte si uložíš na server video tak, aby si ho optimálne prehral na HD televízore i na SGS3? SGS3 ti prehrá len h264 v relatívne kvalitnom rozlíšení. Keď to ale pustíš na tu plazmu, tak si prichystaj igelitové vrecko. Ak tam zase nahráš supermegahifi kvalitný súbor SGS3 ho neprehrá....
- Ako je to s titulkami? Na SGS3 prakticky nemáš podporu externých titulkových súborov. Na TV asi máš, ale bývajú s tým problémy (kódovanie diakritiky, časovanie).
- Ako je to s multicastingom? Co ak chceš posielať dáta na viacero zariadení naraz?
- Ako si prepneš zvukovú stopu v Androide či smartTV?
- Pretáčanie? Chapters?
- .....
- .....

Tých otázok bude neskôr strašne veľa.
Ak môžem povedať môj názor, tak asi hľadáš voľajaký mediaserver, ktorý sa dá nainštalovať do domáceho NAS, či malého servera. Skúsil som osobne viacero riešení a zakotvil som u Plex-u. Kúpil som si HP Microserver, vrazil tam dva disky ako zrkadlo, nainštaloval ubuntu server 12.04 a Plex. Na dva android tablety (nexus7) som kúpil plateného klienta (cca.6-8€), do dvoch TV som nahral klienta z webu, na troch PC používam web klienta.
Plex sa stará o:
- perfektnú vizualizáciu mnou uložených dát. Pre videá si sám sťahuje booklety, fotky, trailer, hercov, režisérov, rok, hodnotenia....
- podľa toho na ktorom zariadení video pozerám mi ho konvertuje do tej kvality ktorú potrebujem. To znamená že ak začnem pozerať na nexuse7 tak mi ho pustí 720p 2Mbit a keď si ho za jazdy prehodím na TV tak sa prepne na 1080.... Takže mám na serveri len jeden súbor.
- titulky si sám sťahuje z webu. Najprv si ovzorkuje subor, zistí si jeho "otlačok" a potom automaticky stiahne titulky, ktoré sedia. Tieto embedne do videa počas transkódovania a tak nie je problém na žiadnom zariadení kde pozerám.
- ak použijem viacero zvukových stôp v mkv, viem si ich prepínať
- pri seriáloch a sitkomoch robí veľmi dobré triedenie a vizualizáciu
- moje domáce video som tam vložil len ako ISO obrazy DVD, ktoré som svojho času napálil, perfektne prehráva a zároveň mám kópiu, ktorú hocikedy napálim
- nastavil som si správne portmapping na routeri a tak mám všetko prístupné aj zo sveta (mám 120/10Mbit). Na dovolenke si pozriem čo chcem, fotky, video, pustím našu hudbu....
- ak napríklad pozerám niečo na TV, môžem klienta na SGS používať ako super diaľkové ovládanie
- samozrejmosťou je sledovanie podcastov z webu, TED a podobne.
- ......
- ......
Je tisíc vecí na ktoré teraz nemyslíš a preto vravíš o zdieľaní a "voľajakom" disku. Je to ale oveľa komplikovanejšie a môže to byť oveľa vzrušujúcejšie.... Daj si to od niekoho postaviť na kľúč, lebo ťa to bude stáť veľa chechtákov a bude trvať dlho kým budeš spokojný (ak vôbec). Ak to ale berieš ako výzvu, chceš sa niečo naučiť, tak smelo do toho. Je to pekný svet digitálnych médií a plex určite vyskúšaj.