Je programátorů moc, nebo málo?

BoneFlute

• 2 083
    • Zobrazit profil
Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #45 kdy: 30. 10. 2025, 23:11:50 »
Vzpomínám si, jak jsme kdysi v jedné firmě, plné výborných vývojářů, zkoušeli zavádět unittesty. Já jsem z nich o tom překvapivě věděl nejvíc, tak jsem dostal za úkol udělat nějaké seznámení. Používání testů je užitečný, dnes už to moc lidí nekritizuje. A má svá úskalí. Své nadšence a odpůrce. V případě LLM to vidím jako podobný pattern.

Já LLM dost masivně používám. Ale přesto v porovnání s popisy některých místních, jsem evidentně ještě dost konzerva.

Mám kamaráda, který o tom hrozně básní. Asi si k němu sednu a budu pozorovat, jak to používá.

Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #46 kdy: 30. 10. 2025, 23:36:16 »
Pokud jde o široce používaný jazyk/knihovnu/framework/API/algoritmus, tak AI umí excelovat - o víkendu jsem měl jednoduchý webový GPX editor v PHP pro vyhlazení hodnot v exportu z mapy.cz hotový za 5 minut, stačilo mít představu a dobře ji popsat.
Ale když jde o něco méně používané, čemu se navíc v průběhu času často měnilo rozhraní, může AI plodit nesmysly a k použitelnému výsledku se člověk nikdy nedobere. Stalo se mi to loni např. s komponentou MUI X Data Grid, kde jsem to po několika hodinách vzdal a dělal jsem to raději bez AI.
Je možné, že současné verze AI by si vedly o něco lépe, nevím.