Miniatúrne NAS na domáce použitie

Re:Miniatúrne NAS na domáce použitie
« Odpověď #30 kdy: 04. 12. 2020, 17:16:52 »
Ten zmiňovaný Odroid HC4 se teď nově objevil na rpishop.cz. Zajímavý je, že ten Cortex-A55 je ARMv8.2-A, takže má třeba L3 cache, kdežto ostatní SBC mají jen ARMv8-A a tedy jen L2 cache. Prakticky to zřejmě moc vliv nebude mít, ale ze zajímavosti si to objednávám.

« Odpověď #31 kdy: 04. 12. 2020, 19:55:45 »
Muzes pak dat vedet, jak tam ty disky drží? Pro SSD asi OK, ale pro HDD, ktere trochu vybrujou, mi to prijde takove nestabilni. Ale tak asi by se dalo ulozit disky mimo a jen to propojit kabelama.

« Odpověď #32 kdy: 04. 12. 2020, 20:14:40 »
Dám vědět. Já mám na opravy a přenos dat podobnou e-SATA "kolébku", kde disk (2,5 i 3,5") drží vertikálně vlastní vahou. Vibrace jsem moc nepozoroval, ale disky tam zpravidla nebývaly dlouho.

« Odpověď #33 kdy: 15. 12. 2020, 17:31:00 »
Mám ten Odroid HC4, tak pár poznatků k němu:

Ty disky opravdu moc nedrží, ale nezdálo se mi, že by vibrovaly. Krabička má zespodu gumové nožičky. Spíš bych se bál, že do Odroidu třeba kočka šťouchne a disk se odpojí. Někde na jejich fóru jsem viděl uživatelskou krabičku, která ty disky drží ještě nahoře. To by mohlo pomoct.

SATA řadič je ASMedia ASM1061, normálně AHCI, podporuje ALPM, PCIe ASPM a hotplug. Rychlost je dobrá, jen čtení ze dvou SSD disků jede max. 2x200 MB/s, zápis s jednoho na druhý 200 MB/s. Zřejmě se saturuje PCIe. Podobně je to i přes USB3 na RPi4. Ale SATA na Odroidu dává asi dvakrát větší IOPS.

V krabičce je malý větráček, který ofukuje celou desku zespodu. Na CPU je navíc pasivní chladič (zespodu). Větráček je tichý, dá se nastavit na kolika stupních má zapnout na 50 % a na kolika na 100 %. Ve výchozím stavu to je 65C a 75C, takže se vlastně moc netočí.

Pěkný je OLED displej, ve výchozím stavu ukazuje IP adresu, ale může se zobrazit i něco jiného. Pozor, prodává se HC4 s displejem i bez a je o něco levnější.

Po aktualizaci oficiálního Ubuntu mi Odroid nestartoval, o něco později jsem zjistil, že se má napřed aktualizovat PetitBoot. To je celkem pěkný interaktivní boot manager, který nahrazuje u-boot.