UPS pro malý server

Kit

• 858
    • Zobrazit profil
Re:UPS pro malý server
« Odpověď #15 kdy: 08. 09. 2025, 21:04:04 »
Odbočná poznámka / off topic: taky zrovna po nějaké UPS šilhám. Koukám cca po Eaton 9E 1000i rack... zřejmě momentální "trochu slušný low-end do racku". A zcela náhodou jsem zaznamenal existenci měničů NTN-5K od značky MeanWell :-D
Moc pěkné, jen ta cena by na takové to domácí žvýkání mohla být trošku nižší.

Na tomto fóru je třeba být opatrný se slovem "server". Jako odpověď pak dostaneš profesionální předimenzované řešení.

Jasně, ale opět - původně jsme se tu bavili o jedné domácí UPS, tam náklady za jednu redukci asi není třeba řešit.

Domácí UPS jsem vyřešil 300W měničem připojeným k 12V trakční baterii, jejíž napětí udržuji kolem 13,7 V. Mám to tak už několik let a spokojenost, režijní spotřeba střídače je kolem 4 W.

Jimmyx

• 188
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 08. 09. 2025, 21:05:39 »
Já bych tam ty LiFePo necpal (názor hloupého strojaře :-) ). UPS je stavěný na olovo tak by se tam mělo dát olovo. Kámoš si stavěl takhle elektroautíčko a měl problémy s kvalitou a balancováním článků. Já bych takovou věc úplně doma nechtěl...
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.
O balancerech samozřejmě vím, ale u zapozdřené baterie musí být buď uvnitř, nebo se balancovat nedá. Přitom by stačilo balancovat jen nějakým opravdu malým proudem, když akumulátor v UPS většinu času nedělá vůbec nic a čeká v pohotovosti. Díky za připomenutí rozsahu vybíjení u LFP, ten jsem zapomněl zmínit. Co se týká toho, jestli je LFP zbytečně drahé - no toť otázka. Jestli mi vydrží za stejnou cenu (teď jen střílím od boku) 20 let LFP nebo za tu dobu pětkrát vyměním olovo, tak bych radši to LFP, i kdyby vyšlo o něco dráž než těch několik olověných akumulátorů, protože na to celou dobu nebudu muset sáhnout a budu mít vysokou jistotu, že UPS kdykoliv výpadek ustojí. Samozřejmě je tu ještě otázka životnosti včetně životnosti UPS, ale stejně mi to přijde lákavé, jen jsem nenašel žádné konkrétní zkušenosti.
Měl jsem stejné myšlenky, prosadit LFP místo olova k UPSkám co mám "na starosti", ale nepovedlo se mě to. Nicméně mám FVE s opravdu velkou LFP baterkou a po nějakém experimentování ji mám nastavenou že s k ní měnič chová jako k olověné baterce (tj. řídí se v konečné důsledku napětím a nestane se že mě bude v zimě tvrdit že baterka je na nabitá na 100% a zároveň ji BMS vypne protože klesne pod 48V). Takže v zásadě pokud jde u konkréntní UPS dohledat přesná napětí která nabíjí a udržuje olověné baterky, tak to můžou být správné hodnoty i pro LFP. Např. ten odkazovaný zdroj NTN-5K by byl ok.

Kit

• 858
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 09. 2025, 21:36:08 »
Nicméně mám FVE s opravdu velkou LFP baterkou a po nějakém experimentování ji mám nastavenou že s k ní měnič chová jako k olověné baterce (tj. řídí se v konečné důsledku napětím a nestane se že mě bude v zimě tvrdit že baterka je na nabitá na 100% a zároveň ji BMS vypne protože klesne pod 48V). Takže v zásadě pokud jde u konkréntní UPS dohledat přesná napětí která nabíjí a udržuje olověné baterky, tak to můžou být správné hodnoty i pro LFP. Např. ten odkazovaný zdroj NTN-5K by byl ok.

To je běžný problém, pokud střídač není připojen k "inteligentnímu" měniči, ale přímo k baterii. Mám obyčejný MPPT, který sice občas hlásí bludy, ale nabíjí do skutečných 100 % podle napětí.

Jimmyx

• 188
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 08. 09. 2025, 22:20:09 »
Nicméně mám FVE s opravdu velkou LFP baterkou a po nějakém experimentování ji mám nastavenou že s k ní měnič chová jako k olověné baterce (tj. řídí se v konečné důsledku napětím a nestane se že mě bude v zimě tvrdit že baterka je na nabitá na 100% a zároveň ji BMS vypne protože klesne pod 48V). Takže v zásadě pokud jde u konkréntní UPS dohledat přesná napětí která nabíjí a udržuje olověné baterky, tak to můžou být správné hodnoty i pro LFP. Např. ten odkazovaný zdroj NTN-5K by byl ok.
To je běžný problém, pokud střídač není připojen k "inteligentnímu" měniči, ale přímo k baterii. Mám obyčejný MPPT, který sice občas hlásí bludy, ale nabíjí do skutečných 100 % podle napětí.
Nikoliv, 100% hlásila i BMS přímo na baterii. U LiFePo4 vzhledem k průběhu napětí kapacitu neměříte, ale počítáte a nevyhnutelně se výpočet rozchází s realitou, je jen otázka jak rychle. V "létě" to nevadí, protože když baterku každý den, nebo alespoň každých pár dnů dobijete na 100%, tak se BMS zkalibruje znovu. Ale v zimě, když tu baterku nedobijete na 100% měsíc, dva, tři, tak se to prostě rozjede opravdu výrazně z realitou. A dobíjet baterku ze sítě třeba každý týden jen abych viděl správnější čísla v udávané kapacitě mě přijde jako mrhání elektřinou. Mám spočítáno že účinnost 230V AC - "48V" DC - 230V AC je asi 85%. Raději si v zimě nastavím např. minimum 51V a vím že cokoliv vyrobím tak dokážu uložit a zároveň se baterie nebude hluboce vybíjet.

Kit

• 858
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 08. 09. 2025, 22:39:44 »
Nikoliv, 100% hlásila i BMS přímo na baterii. U LiFePo4 vzhledem k průběhu napětí kapacitu neměříte, ale počítáte a nevyhnutelně se výpočet rozchází s realitou, je jen otázka jak rychle. V "létě" to nevadí, protože když baterku každý den, nebo alespoň každých pár dnů dobijete na 100%, tak se BMS zkalibruje znovu. Ale v zimě, když tu baterku nedobijete na 100% měsíc, dva, tři, tak se to prostě rozjede opravdu výrazně z realitou. A dobíjet baterku ze sítě třeba každý týden jen abych viděl správnější čísla v udávané kapacitě mě přijde jako mrhání elektřinou. Mám spočítáno že účinnost 230V AC - "48V" DC - 230V AC je asi 85%. Raději si v zimě nastavím např. minimum 51V a vím že cokoliv vyrobím tak dokážu uložit a zároveň se baterie nebude hluboce vybíjet.

Evidentně máme rozdílné technické prostředky a proto máme i rozdílné zkušenosti. Minimální napětí baterie nemám jak nastavit a proto se orientuji jen podle toho, co mi ta baterie hlásí přes BT. To minimum 51V/16 článků mi připadá jako optimální, pod toto napětí už v baterce moc energie není. Ta moje se odpojuje kolem 3 V/článek. Když je vybita, tak je vybita. Nemám momentálně jiný způsob, jak ji nabít, kromě elektrocentrály. Ještě jsem ji nemusel startovat.

« Odpověď #20 kdy: 08. 09. 2025, 22:40:12 »
opatrne s temi APC, starsi co se vsude vali po bazarech (ale nezrovna zadarmo), tak vetsinou vydrzi.

Ale co APC koupil Schneider Electric, tak jsem slysel jen straslive historky o upadku kvality. Na youtube jsou nejake rozborky nove vyrobenych APC a co v tom nasli bylo dost neuveritelne.