USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3

USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3
« kdy: 05. 12. 2024, 14:57:13 »
Zdravím všechny,
chtěl bych požádat o radu, chtěl bych, v případě mého WiFi připojení, připojit svůj mobil (Android 14) přes USB(mobil má USB-C vstup) kabel či USB Ethernet adaptér k mému Mikrotiku a mít tak, po dobu výpadku, alespoň nějaký internet.
Nedali byste mi prosím typ na konkrétní kabel, nejlépe ten USB ethernet adaptér, který funguje?

Díky
« Poslední změna: 05. 12. 2024, 14:58:56 od davidasis »

Zopper

• 800
    • Zobrazit profil
Re:USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3
« Odpověď #1 kdy: 05. 12. 2024, 15:59:56 »
Hlavní problém asi je, že ten Mikrotik zřejmě nemá ovladače, aby se domluvil s tím mobilem na čemkoliv. A pokud vím, USB-C dokovací stanice s ethernetem se s telefonama taky nedomluví. Takže mě napadají dvě možnosti:
1) Prostě si z telefonu nasdílet wifi, to umí určitě, a přepojit se na něj (v případě desktopu tethering přes usb přímo do toho pc).
2) Pokud vážně potřebuješ poskytnout připojení celé síti, tak USB tethering do PC a ten PC nastavit na Mikrotiku jako výchozí gateway. Možná to bude chtít nějaké další úpravy, ale bez toho PC (může být i board jako RPi) se tam asi neobejdeš.

« Odpověď #2 kdy: 05. 12. 2024, 16:15:18 »
Já jsen našel tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=Rm_Jw_CM5Qo

« Odpověď #3 kdy: 05. 12. 2024, 19:45:48 »
ale přece mikrotik nemá usb-c. takže se použije usb- ethernet adaptér , který bude pod jurisdikcí telefonu. USB-síťovka v telefonu normálně funguje akorát si tím "nedomluví" je myšleno, že androd předpokládá, že zapojené ethernet adaptér je default gateway + sousedé v LAN, ale ty chceš, aby data byla gateway a aby mikrotik  nějak vzal navědomí a rozhlásil existenci nové brány (icmp redirect new hop a neo ponechat a mikrotik :default via ipadresatelefonua v případě brány jiné než n sviči mikrotik to nejde )

Bohužel možnosti, androidu jsou co se týče nějaké větší use-case (route, bridge, , co je ven, co je lan ), omezené, defacto to tam není co nastavit..

-navíc ip a route v androidu nefunguje úplně přesně stejně jako v linuxu a hlavně tam jsou mraky ip rule a stínových nemain route tabulek