Neznáme napájanie USB hubu

Neznáme napájanie USB hubu
« kdy: Dnes v 14:05:34 »
Ahojte, mám usb hub connectIT CI-541. Je tam vstup na prídavné napájanie, ale netuším, aký adaptér by tam mal ísť bez toho, aby som niečo spálil. Nejaký nápad, ako to zistiť?

Skúsil som kontaktný formulár na ich stránke, ale pochybujem, že by som niekedy dostal odpoveď. Od korporátov neočakávam žiadnu komuníikáciu, pokiaľ nejde o veľký biznis.

Re:Neznáme napájanie USB hubu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 14:41:17 »
tady tvrdí 5V/2A https://www.tsbohemia.cz/connect-it-ci-541-mighty-switch-usb-hub-se-7-porty_d231009/poradna, použít může třeba takovýhle kabel https://www.suntech.cz/delock-cable-usb-power-dc-3-5-x-1-35-mm-male-90-1-5-m_d420033.html?gQT=0

Je to tam asi hlavně proto, kdyby zdrojový port nestíhal. Osobně bych se tam bál přivést napětí z nějakého DC trafa, aby tam nevznikl nějaký nepěkný potenciál, kdoví jak to mají řešené uvnitř.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:49:36 »
Zkusil jsem říct Googlu, ať mi ho najde podle obrázku, a našel ho pod bambiliónem různých privátních paznaček. Nenašel mi nějaký upstream zdroj v Číně, ale asi jsem se jenom dost nesnažil. Tuzemský Botland má v parametrech zmínku "napájení 5V" - otázkou je, jestli to má znamenat ten barrel jack, protože o kus dál píšou "napájecí konektor: USB-A".

Bez ohledu na to, co poněkud nejistě tvrdí Botland, dovolím si prohlásit následující:

Napájecí napětí v USB portech je každopádně 5V ss. Na vstupním šlahounu, který se připojuje do PC, a nejlépe taky na sedmi podružných zásuvkách :-) Pokud to změříte pod zátěží, patrně naměříte o něco méně než 5V : úbytky na přechodových odporech jsou nevyhnutelné, občas vidím že někdo vloží do obvodu pro jistotu diodu proti přepólování apod. Ale obecně, pokud připojíte zvenčí do tohu dutého jacku +5V, chybu skoro jistě neuděláte. (Otázka je, jestli tomu nechybí nějaké součástky uvnitř.) Teoreticky, pokud hubu přivedete externí napájení +5V a necháte mu odpojený USB uplink, a rozsvítí se LEDky srovnatelnou intenzitou, jako když je hub napájený z USB, jste patrně doma :-)

Pokud tohle stačit *nebude*, tak je otázka, co zkusit dál. Ideálně nastavitelný zdroj např. laboratorní, začít na 5V, a pomalu zvedat, za stálého měření v některé výstupní zásuvce. Takhle naslepo bych nešel výš, než asi 12V, každopádně při odpojeném počítači. Je teoretická možnost, že uvnitř bude stabilizátor/regulátor, za tu cenu spíš lineární, než spínaný - každopádně snižující. Stabilizátor potřebuje vstup o něco vyšší, než je žádaný výstup - aby se pokryl vlastní úbytek na regulátoru.

Osobně bych se v tom případě spíš snažil dostat dovnitř a podívat se, co je na plošáku. Bude to nejspíš hodně jednoduché... Osobně tam popravdě čekám prostou propojku mezi středovým pinem dutého jacku a USB +5V. (Třeba i bez ochrany proti přepólování apod.).

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 17:34:21 »
Při pohledu na fotku to bude chtít mininálně 3.5 A/5V zdroj (tedy dost tvrdý), takže spíš tipuji vyšší napětí, aby to ten konektor dal při normovaných max 5V/0.5A per port

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 18:30:53 »
Hypotéza FR, že mezi VBUS na USB a tím souosým konektorem je prostá propojka, se dá ověřit snadno obyčejným multimetrem, ohmmetr tam nenaměří skoro nula ohmů a diodový test taky skoro nula voltů. Druhá (má) hypotéza je, že mezi VBUS na vstupním šlauchu a souosým konektorem je Schottkyho dioda, aby netekl proud z adaptéru do USB, to by diodový test ukázal v jednom směru asi čtvrt voltu. Hypotézu AB, že mezi sousým a výstupy je to udělané pořádně a je tam spínaný zdroj vyvrací příspěvek Radima citovaný _Tomáš_em. Multimetr by v takovém případě naměřil OL (ObLudně moc) ohmů a OL voltů. Ale ono se to dá koupit za 135 Kč, to tam bude jenom drát a za ty peníze snad ani nemá cenu vytahovat měřák.

Závěr: Připojit pětivoltový zdroj, pokud proud ze šlauchu nestačí, a dál nic neřešit.