iSCSI zevnitř VM pomalé

ray

iSCSI zevnitř VM pomalé
« kdy: 14. 03. 2017, 17:34:42 »
Zdar a sílu vespolek, řeším takovej divnej zapeklitej problém a už nevím co... Tak budu rád za jakýkoliv hint.

Mám PVM servery (ubuntu čistě konzole). Fyzickej host je 6C Xeon s 48G RAM. Pro data používám iSCSI. Target je 8C Xeon s 256G RAM a diskovým polem, co zapisuje přez 600MB/sec. Čte přez 1GB/sec. Propojené to je přez 10G switche/síťovky (všude dualní). Target je cluster, kde druhej stroj je takovej RAID6 louda (většinově se čte, ale i zapis to musí nějakej umět). Je to posazený na drbd a nad tím LVM pro jednotlivé LUN. Nic zvláštního, obyčejnej základ.

Spojuje se open iSCSI a tgtd. Všechno funguje fajn.

Na hostu si připojuju přímo blokové zařízení, přez multipath si to rozumě pojmenovávám. V XENu pak odkazuju rovnou na bdevici: disk = [ '/dev/mapper/iscsi_blabla,raw,sda,rw' ]

Pokud si primountuju tu bdev v dom-0 (ext4) a otestuju rychlost: dd bs=1K count=1M if=/dev/zero of=./nic status=progress tak mi to dává na začátku přez 500MB/sec a koreluje okolo 150MB/sec (což odpovídá tomu RAID6 loudovi). Čtení pak trvale zůstává nad 350MB/sec. To tak odpovídá tomu HW co tu mám.

Jenže, pokud pustím VM z téhle block device (v rámci jednoho loginu initiatoru) je všechno jinak :) Čtení je dobrý, ale zápis začne na 150MB/sec a velice rychle koreluje okolo 6MB/sec. VM má přiděleno 4G RAM a 2 vcpu. Nic tam nezatežuje ani IO ani CPU.

Jinak na siťovkách jsou 9K frames a MTU nastavený, síťová vrstva ma přez sysctl nastaveno dost paměti.

Nemůžu přijít na to, kde je problém ani mne nenapadá, jak dohledat příčinu.

Nějaký hint ?

Kuju moc !

R.
« Poslední změna: 14. 03. 2017, 19:46:31 od Petr Krčmář »